Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: «Το Θέατρο είναι οι άνθρωποί του» (Video)

Το αφιέρωμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

27 Μαρτίου 2021 20:19
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: «Το Θέατρο είναι οι άνθρωποί του» (Video)
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε όλους τους ανθρώπους, που εργάζονται πίσω από τα φώτα της σκηνής.

Στους τεχνικούς, την παραγωγή, την υποδοχή, τους ταξιθέτες, στους κατασκευαστές, στους υπεύθυνους καθαριότητας και σε τόσες άλλες ειδικότητες, που προσφέρουν τη δουλειά και το μόχθο τους χωρίς καμιά φορά να αναγνωρίζεται η συμβολή τους και το πόσο σημαντικό είναι το έργο τους για τη σωστή λειτουργία του θεάτρου.

Σε αυτή την πρωτοβουλία συνοδοιπόροι είναι η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου, ο αναγνωρισμένος δημιουργός Κώστας Γάκης που έγραψε και σκηνοθέτησε το κείμενο, όλο το τεχνικό επιτελείο, ο εικονολήπτης Άρης Αγγέλου και ο Τάκης Γεώργας. Παράλληλα δείτε την έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα Θεοχαράκη από τις 23 Μαρτίου «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821».

"Το Θέατρο είναι δημιουργικότητα, είναι μεράκι, είναι αγάπη. Όλοι μαζί, μπροστά και πίσω από την σκηνή εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στο κοινό μια μοναδική εμπειρία. Το Θέατρο μας ενώνει."

Δείτε το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η διεθνής θεατρική κοινότητα τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και σηματοδοτείται από ένα νέο μήνυμα προς την ψυχή και το πνεύμα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 1962 και, κάθε χρόνο, επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος του, για να γράψει ένα μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα τη συγκεκριμένη ημέρα και μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Οι Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς και πολλοί άλλοι έχουν καταθέσει τη γραφή και τις σκέψεις τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

Φέτος, σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για το θέατρο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επέλεξε για τη συγγραφή του μηνύματος τον βρετανικό μύθο της υποκριτικής, τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Έλεν Μίρεν.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Το μήνυμα

«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους κατέστησε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με εξυπνάδα και θάρρος.

Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ.

Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι.

Αδημονώ!»

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share