Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023

«Για την Ελένη»: Τρεις επιπλέον ψηφιακές προβολές της Μαρίας Κίτσου

Που και πότε μπορείτε να δείτε την παράσταση

17 Φεβρουαρίου 2021 13:35
«Για την Ελένη»: Τρεις επιπλέον ψηφιακές προβολές της Μαρίας Κίτσου

Μετά από απαίτηση πολλών χρηστών η ψηφιακή προβολή της βραβευμένης παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Για την Ελένη» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου επαναλαμβάνεται για τρεις ακόμη ημέρες, στις 19, 20 & 21 Φεβρουαρίου στις 20:00. Παράλληλα δείτε και τον Άρη Σερβετάλη να μεταμορφώνεται σε "Ριχάρδο Β'".

Το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο της πλατφόρμας νέων δημιουργών «Θέμα Εμφύλιος» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, και συνέχισε να παίζεται για δύο σεζόν, στο Tempus Verum - Εν Αθήναις και στο Θέατρο Σταθμός αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της περιοδείας της μάλιστα παρουσιάστηκε και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως το Ηράκλειο Κρήτης, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Μυτιλήνη, η Πάτρα και η Πτολεμαΐδα.

Στην παράσταση, που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην σκηνή την τραγική ιστορία της σπουδαίας Ελένης Παπαδάκη, θύμα των Δεκεμβριανών, η ηθοποιός επιστρέφει στο χώρο της για να αφηγηθεί το εμφύλιο κύτταρο του Θεάτρου, του τόπου της, του καιρού της. Στο πλευρό της Μαρίας Κίτσου, που ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εμφανίζεται ο ηθοποιός Μάριος Μακρόπουλος.

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου»: Στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά έργο του σπουδαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση: «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. H παράσταση θα κάνει πρεμιέρα σε live streaming μετάδοση, από το Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 19:30.

Η αληθινή (;) ιστορία ενός εξωμότη γίνεται στα επιδέξια χέρια του Μ. Καραγάτση ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, ενώ η διασκευή του από τον Θανάση Τριαρίδη τη φέρνει στο σανίδι του Εθνικού Θεάτρου. Γνώριμοι ημίθεοι από το έπος του 1821 παρελαύνουν με τις ανθρώπινες αδυναμίες ενώπιόν μας και μας μεταφέρουν στην άγρια ζωή εκείνων που ονειρεύτηκαν μια ελεύθερη πατρίδα.

Στο κέντρο όλων αυτών, ο Μίχαλος Ρούσης, ένας «κατά λάθος» ήρωας, που αγωνίστηκε γενναία απ᾽ τον φόβο του θανάτου. Παράλληλα δείτε και στιγμιότυπα από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, Μολιέρος με πρωταγωνιστή τον Σταμάτη Φασουλή.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει για το έργο

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι μια ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Με φόντο την ελληνική επανάσταση, ο Μ. Καραγάτσης μιλάει με τόλμη για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, για την Ιστορία που ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και μας ξεπερνά, για τη ζωή που αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας, για την αφόρητη τυχαιότητα της ύπαρξης, για τον ηρωισμό ως ατύχημα, για την ελευθερία ως άπιαστο όνειρο.

Ο Θανάσης Τριαρίδης, που ανέλαβε τη θεατρική διασκευή, παραδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, καθώς κινείται διαρκώς στις παρυφές ενός εφιάλτη. Θα μπορούσε και να ονομάζεται «Στο μυαλό του Μίχαλου Ρούση». Η σκηνοθεσία επιχειρεί να συλλάβει τους χαρακτήρες ως ονειρικά όντα, σε κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης.

Η αποδοχή της υποκειμενικότητας είναι το κλειδί για να κατορθώσουμε να συνδιαλεχθούμε με την ιστορία μας, τη βιολογική μας ταυτότητα. Όλοι και όλα είναι και κάτι άλλο από αυτό που φαίνονται. Ο κωμικοτραγικός επίλογος της ζωής του Μίχαλου Ρούση είναι απλώς μια υπενθύμιση της ανθρώπινης ματαιότητας, της αβάσταχτης ελαφρότητας της ύπαρξής μας».

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:

 • Προμηθέας Αλειφερόπουλος,
 • Κώστας Βασαρδάνης,
 • Ξανθή Γεωργίου,
 • Δημήτρης Ήμελλος,
 • Βίκυ Κατσίκα,
 • Ευαγγελία Ρούση,
 • Αλκιβιάδης Μαγγόνας,
 • Χρήστος Μαλάκης,
 • Λήδα Μανιατάκου,
 • Μάξιμος Μουμούρης,
 • Γιώργος Μπινιάρης,
 • Δημήτρης Μπίτος,
 • Λεωνή Ξεροβάσιλα,
 • Αρετή Πασχάλη και
 • Γιώργος Χριστοδούλου.

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών. Στη σελίδα προπώλησης εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο για ηλεκτρονική αγορά το πρόγραμμα της παράστασης σε ψηφιακή μορφή

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share