Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»: Μια φαντασμαγορική παράσταση μπαλέτου online από το Christmas Theater

Πότε και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

13 Φεβρουαρίου 2021 11:13
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»: Μια φαντασμαγορική παράσταση μπαλέτου online από το Christmas Theater

Μία από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» μεταμορφωμένη σε ένα παραμυθένιο μπαλέτο από τον χορογράφο Τιερί Μαλαντέν, σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται στην ψηφιακή σκηνή του Christmas Theater, από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου. Στην φαντασμαγορική παράσταση συμμετέχουν το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας και η Συμφωνική Ορχήστρα των Βάσκων.

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα υπέροχο παραμύθι της εποχής του Διαφωτισμού που έγραψε αρχικά η Γαλλίδα Γκαμπριέλ Μπαρμπό το 1741 αλλά έγινε διαδεδομένο στην εκδοχή που ξανά-έγραψε το 1756 μια άλλη Γαλλίδα, η Ζαν Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Παράλληλα δείτε και το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Τάρτα Ροδάκινο» που πάει στο Ηράκλειο μέσω διαδικτύου.

Η πεντάμορφη και το τέρας

Λίγα λόγια για την Πεντάμορφη και το τέρας

Πολλές παραλλαγές της αρχικής ιστορίας έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο από τότε, ταινίες, όπερες και τώρα μπαλέτο. Η ιστορία μιλάει για μια νεαρή κοπέλα η οποία θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι καθόλου σκληρό και άκαρδο, όπως φαίνεται αρχικά.

Η Πεντάμορφη είναι εντυπωσιακά σεμνή, σχεδόν Αγία, όσον αφορά στο πώς έμπρακτα θυσιάζεται για την οικογένειά της αφοσιωμένη στον πατέρα της. Γεμάτη κατανόηση και συγχώρεση. Ανακαλύπτει την αγάπη, την μόνη, την πραγματική, την αληθινή, σε ένα Τέρας. Ένα ανθρωπόμορφο Τέρας που μέσα στην αγκαλιά μιας πεντάμορφης Αγίας, θα μεταμορφωθεί ξανά σε άνθρωπο και μάλιστα πολύ όμορφο.

Ο Τιερί Μαλαντέν είναι ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους χορογράφους της εποχής μας. Το Μπαλέτο του με έδρα την πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας παρουσιάζει σπουδαίες παραστάσεις γεμάτες συναίσθημα και δύναμη: «Μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών έρχεται να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την δυαδικότητα της ύπαρξης. Η Πεντάμορφη Μπελ ενσαρκώνει την ψυχή μας ενώ το Τέρας, την ζωτική δύναμη και τα ένστικτά μας.

Η ιστορία αυτή αναδεικνύει την ουσία του χορού, αυτό το μοναδικό σύμπαν που ξεδιπλώνεται μέσα μας και δίνει ώθηση στην αναζήτηση της ισορροπίας ψυχής και σώματος. Ο μεγάλος ποιητής σκηνοθέτης Ζαν Κοκτώ στην δική του κινηματογραφική εκδοχή αυτής της ιστορίας αναφέρει πως Το ταξίδι μέσα μας είναι ακόμα πιο συναρπαστικό από κάθε άλλο ταξίδι.

Η πεντάμορφη και το τέρας: Παράσταση

Το σώμα μας μοιάζει στέρεο, αλλά τα μόρια που το συνθέτουν είναι χωρισμένα από διαστήματα το ίδιο τεράστια όσο αυτά που μας φαίνονται να χωρίζουν τα άστρα. Το μόνο δυνατό άπειρο είναι μέσα μας» δηλώνει ο ίδιος. Η χορογραφία δημιουργήθηκε πάνω σε μια σπουδαία μουσική. Την έκτη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι σε σι ελάσσονα, έργο 74, την λεγόμενη παθητική, που ήταν το τελευταίο έργο που έγραψε.

Όπως έλεγε και ο ίδιος: «Όλα είναι μαγευτικά, όπως ένα παραμύθι… Τι είναι όμως αυτό στο οποίο οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες πολλές τιμές που μου γίνονται; Το ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους μου και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους.» «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» παρουσιάζεται με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια εποχής κάτω από τους ήχους της σπουδαίας έκτης συμφωνίας του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE

  • Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 στις 20.00
  • Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
  • Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
  • Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Κλείστε τα διαδικτυακά σας εισιτήρια ΕΔΩ

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share