Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σπουδαστές Εθνικού Θεάτρου για εκφοβισμό - κακοποίηση: «Έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά, δεν μιλάμε λόγω φόβου»

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι σπουδαστές

2 Φεβρουαρίου 2021 15:55
Σπουδαστές Εθνικού Θεάτρου για εκφοβισμό - κακοποίηση: «Έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά, δεν μιλάμε λόγω φόβου»

Ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με ανακοίνωσή του, καλεί φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν δεχθεί παρενόχληση να βρουν τη δύναμη να το καταγγείλουν. Με αφορμή τις καταγγελίες κατά του Γιώργου Κιμούλη, ο Σύλλογος καλεί όσους έχουν υποστεί ανάλογα περιστατικά να μιλήσουν.

«Ο "ασκός του Αιόλου" άνοιξε και έφτασε η ώρα να φανερωθούν τα αμέτρητα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού, σεξιστικής βίας, ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μισοαναπηρισμού, ηλικισμού και αποκλεισμών του θεάματος -έναν χώρο, που αν και φαινομενικά μοιάζει ρόδινος, είναι γεμάτος από ανθρώπους που, εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος, μπορούν να υποτιμούν ή ακόμη και να συμπεριφέρονται παραβιαστικά, να εκβιάζουν συναισθηματικά και να παρενοχλούν σεξουαλικά», αναφέρει.

Παράλληλα, δείτε και στιγμιότυπα από τη νέα παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Μολιέρος», με πρωταγωνιστή τον Σταμάτη Φασουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των σπουδαστριών και σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

«Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, η συνάδελφός μας Ζέτα Δούκα, με αφορμή την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η Σοφία Μπεκατώρου, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει επαναλαμβανόμενη λεκτική και ψυχολογική βία, καθώς και περιστατικό σωματικής επίθεσης σε βάρος της από τον συμπρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Κιμούλη.

Ως σύλλογος σπουδαστριών και σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή μας στις συναδέλφισσες και συναδέλφους: Ζ. Δούκα, Κ. Γερονικολού, Ε. Ρουμελιώτη, Γ. Χρυστοστόμου, Κ. Παπουτσάκη, Φ. Ξυλά, Α. Κωνσταντινίδη, Μ. Πολυχρονίδη, Π. Αναστασοπούλου, Δ. Παπαδήμα, Ε. Μιλιάρη, Α. Μπουρδούμη, Γ. Νιάρρο και Χ. Τζωρτζάκη, καθώς επίσης και στους συναδέλφους φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής του Γιώργου Κιμούλη και κάθε άλλο άτομο που έχει δεχτεί αντίστοιχες συμπεριφορές.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και έφτασε η ώρα να φανερωθούν τα αμέτρητα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού, σεξιστικής βίας, ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας, μισοαναπηρισμού, ηλικισμού και αποκλεισμών του θεάματος -έναν χώρο που, αν και φαινομενικά μοιάζει ρόδινος, είναι γεμάτος από ανθρώπους που, εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος, μπορούν να υποτιμούν ή ακόμη και να συμπεριφέρονται παραβιαστικά, να εκβιάζουν συναισθηματικά και παρενοχλούν σεξουαλικά.

Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά -τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε.

Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει

Η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία.

Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο, στον οποίο τα άτομα που έχει υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι’ αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν.

Σε έναν κόσμο γεμάτο αποκλεισμούς, εμείς ονειρευόμαστε ένα θέατρο συμπεριληπτικό, που λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας με βάση την ειλικρινή αποδοχή, τον υγιή διάλογο, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Ποτέ ξανά καμία μόνη. Ποτέ ξανά κανένας μόνος».

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share