Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οι τρεις υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Εθνικό Θέατρο REX

15 Οκτωβρίου 2020 09:58
Οι τρεις υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Bραβείο «Μελίνα Μερκούρη» απονέμεται κάθε χρόνο σε μια νέα ηθοποιό του θεάτρου, στη μνήμη της ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2007, ενώ, κατά την απονομή, η προηγούμενη βραβευθείσα καρφιτσώνει τη νέα κάτοχο του βραβείου με την «καρφίτσα της Μελίνας».

Από κει και πέρα η απονομή του Θεατρικού Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» 2020 είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Θέατρο REX, Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 20:00.

Η φετινή απονομή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (επίτιμη πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρένη Πιττακή.

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει να δείτε την παράσταση «Το Τρίτο Στεφάνι» που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς.

Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη είναι:

Δήμητρα Βλαγκοπούλου / Έργο: Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας
Συγγραφέας: Γουίλιαμ Σαιξπηρ / Διασκευή και Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος – ομάδα GRASSHOPPER. Θέατρο: Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μαίρη Μηνά / Έργο: Με λένε Έμμα
Συγγραφέας: Ντάνκαν ΜακΜίλαν
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη – Ομάδα Νάμα. Θέατρο: Σύγχρονο Θέατρο

Ελένη Στεργίου (ομάδα This Famous Tiny Circus)
Έργο: Η απαγωγή της Τασούλας: μια ποιητική μυθιστορία
Συγγραφέας: εμπνευσμένο από την «Απαγωγή της Τασούλας» του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Θέατρο: Σταθμός

Η Μαρία Ναυπλιώτου μεταμορφώνεται σε Μαρία Κάλλας

Πρόκειται αναμφισβήτητα, για μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Η μεταμόρφωση της εξαιρετικής ηθοποιού Μαρίας Ναυπλιώτου σε Μαρία Κάλλας ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό το οποίο την επιβράβευσε με 300 sold out παραστάσεις μέσα σε δύο χρόνια.

Όσοι δεν κατάφεραν να απολαύσουν το «Master Class» θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία καθώς από τις 24 Οκτωβρίου επιστρέφει στο θέατρο «Δημήτρης Χορν».

Το έργο του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally «Master Class» η παράσταση – φαινόμενο που έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς, θα ζωντανέψει, για τρίτη χρονιά, τον μύθο της συγκλονιστικής Ελληνίδας που υπήρξε η μεγαλύτερη Φωνή του εικοστού αιώνα και που την έλεγαν Μαρία.

Με μια άλλη Μαρία στον κεντρικό ρόλο, την επιβλητική κι αισθαντική Μαρία Ναυπλιώτου, που ενσαρκώνει, και η ίδια στην ακμή και την ωριμότητά της, τη μεγάλη ντίβα, μέσα στο σύγχρονο υποκριτικό πνεύμα, σ' ένα διάλογο γενεών με το αρχέτυπο πρότυπο της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Η νέα μετάφραση του έργου είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, που θέλησε να μείνει πιστός τόσο στο ύφος όσο και στο γράμμα του πρωτότυπου κειμένου, διασώζοντας το νεύρο, την ενέργεια, το καυστικό χιούμορ και το πάθος του. Τη σκηνοθεσία του “Master Class" υπογράφει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share