Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

"Το Τρίτο Στεφάνι" στο Παλλάς - Πότε κάνει πρεμιέρα

Πανέτοιμες για την πρεμιέρα Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου

15 Οκτωβρίου 2020 09:37
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να έκαναν εντατικές πρόβες και να περίμεναν με ανυπομονησία να δοθεί, από την πολιτική προστασία, το σύνθημα για το άνοιγμα των θεάτρων, τώρα πλέον είναι έτοιμες να φορέσουν «Το Τρίτο Στεφάνι».

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Καβογιάννη και η Μαρία Κίτσου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, είναι πανέτοιμες για την πρεμιέρα της παράστασής τους, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου, στο θέατρο «Παλλάς».

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα του Ταχτσή

«Το Τρίτο Στεφάνι», το μυθιστόρημα–σταθμός του Ταχτσή, από τα πλέον αγαπημένα του ελληνικού κοινού διαχρονικά, που στο παρελθόν έγινε σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη και αποτέλεσε υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου, αποτελεί μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Όχι με διάθεση διδακτική, αλλά μ᾽ ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει καίρια όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή. Το Athensmagazine.gr σας προτείνει να παρακολουθήσετε και την παράσταση που θα ανέβει στο θέατρο Χορν με την Μαρία Ναυπλιώτου που "μεταμορφώνεται" σε Μαρία Κάλλας.

Το Θέατρο «Παλλάς» ενημερώνει το κοινό πως θα λειτουργήσει βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, προσέλευση μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και μονοδρόμηση κεντρικών διαδρόμων κ.α.

Το Φεστιβάλ Αθηνών ετοιμάζει 10ωρη παράσταση με διαλείμματα

Τόμας Οστερμάγιερ, Κρίστοφερ Ρύπινγκ και Ουλίσες Άλβαρες είναι μόνο τρεις από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που το Φεστιβάλ Αθηνών θα φέρει κοντά στο κοινό του μέσα στα επόμενα Σαββατοκύριακα. Το Φεστιβάλ Αθηνών φέτος καινοτομεί και παρουσιάζει δράσεις και το χειμώνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για το καλοκαίρι του 2021.

Τα Long Weekends είναι μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες του Θεάτρου και του Χορού. Πρόκειται για τριήμερα masterclasses (Παρασκευή έως Κυριακή), που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου και προσφέρουν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή.

Μία επαφή πολύτιμη και δημιουργική, που αποτελεί ζητούμενο για κάθε δημιουργό, αφού απαντά στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.), να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους.
Οι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Αθηνών

Όλοι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες των Long Weekends είχαν προγραμματισμένες παραστάσεις για
το Φεστιβάλ του 2020, που μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι. Στο πρώτο workshop το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοξενεί τον νεαρό, βραβευμένο σκηνοθέτη Christopher Rüping. Ακολουθεί ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Γερμανός σκηνοθέτης Thomas Ostermeier.

Τη σκυτάλη θα πάρει ο καταξιωμένος χορευτής Ulises Alvarez

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η τέχνη του Χορού με ένα Long Weekend από την ομάδα της Maguy Marin, το οποίο θα διδάξει ο καταξιωμένος χορευτής Ulises Alvarez. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, μετά το ιδιαίτερο λόγω πανδημίας καλοκαίρι, επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες.

Οι δράσεις του Open Plan έχουν σχεδιαστεί άλλες για επαγγελματίες και άλλες για το ευρύτερο κοινό και έχουν δωρεάν συμμετοχή για όλους.

Όπως ακριβώς και στην αρχιτεκτονική, από την οποία δανείζεται τον όρο Open Plan, η σειρά δράσεων που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ, απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις. Δείτε την παρουσίαση των Long Weekends και του Open Plan στο παρακάτω βίντεο.

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 22 Οκτωβρίου

Revisiting Brecht / Long weekend με τον Christopher Rüping: 6-8 Νοεμβρίου 2020 Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 22 Οκτωβρίου εδώ. Σχετικά με το workshop
Ημερομηνία: 6, 7 & 8 Νοεμβρίου 2020
Ώρες: 5-9μμ / Πειραιώς 260, Χώρος Β

Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται σε ένα δωμάτιο. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το δωμάτιο εκτός από τον εαυτό σας. Επικρατεί ησυχία. Τότε κάποιος, δεν ξέρετε ποιος είναι, λέει δύο λέξεις με τρόπο απλό: «Μπέρτολτ Μπρεχτ». Πώς νιώθετε τώρα; Πώς αλλάζουν αυτές οι δύο λέξεις το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε; Το μετατρέπουν σε ένα μουσείο; Σε μια σχολική αίθουσα; Σε ένα θέατρο;

Κατά τη διάρκεια του τριήμερoυ εργαστηρίου «Revisiting Brecht», θα διερευνήσουμε τις «σκονισμένες» ιδέες του Μπρεχτ με στόχο να τις μετατρέψουμε σε ζωντανό θέατρο. Ή τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα ζωντανού θεάτρου. Ή ίσως μόνο ένα δευτερόλεπτο.

Ή τελικά θα αποφασίσουμε ότι ακόμη και αυτό είναι αδύνατο και έτσι θα βάλουμε τον γερο-Μπρεχτ πίσω στο μουσείο. Ή θα συμβεί κάτι ανάμεσα στα παραπάνω. Εν πάση περιπτώσει, σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία, σωστά;

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr για τη νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Τα γεγονότα".

Christopher Rüping, Οκτώβριος 2020

Για το πρώτο Long Weekend, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί τον σκηνοθέτη Christopher Rüping, να εμψυχώσει ένα τριήμερο workshop για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την ερμηνεία της τεχνικής του για ένα σύγχρονο κοινό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/-τιδες και ηθοποιούς με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, αφού θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα αγγλικά. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προθυμία και η εμπειρία όσων συμμετέχουν να ανέβουν στη σκηνή, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψουν και ως μέλη ενός συνόλου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παροτρύνει τη συμμετοχή σκηνοθετών/-τριών και ηθοποιών κάθε ηλικίας (ενήλικες) από το ευρύ φάσμα του θεατρικού κόσμου.

Σχετικά με τον Christopher Rüping

Ο Κρίστοφερ Ρύπινγκ γεννήθηκε το 1985 και σπούδασε σκηνοθεσία στο Αμβούργο και τη Ζυρίχη. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκηνοθέτης, μετά την αποφοίτησή του, σε γνωστά θέατρα γερμανόφωνων χωρών, όπως το
Thalia Theater στο Αμβούργο, το Deutsches Theater στο Βερολίνο και το Staatstheater στη Στουτγάρδη.

Από το 2016 ως το 2019 δούλεψε ως in-house σκηνοθέτης για την Kammerspiele του Μονάχου, θέση που αντίστοιχα σήμερα κατέχει στη Schauspielhaus της Ζυρίχης.

Ο Ρύπινγκ βραβεύτηκε με το Nestroy Theatre Prize 2019 για την παράσταση Dionysos Stadt και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε «Σκηνοθέτης της χρονιάς» από τα θεατρικά περιοδικά Die deutsche Bühne και Theater heute. Δουλειές του έχουν παιχτεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός κι εκτός Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Berliner Theatertreffen, το Taiwan International Festival of Arts και το Fajr Festival της Τεχεράνης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ρύπινγκ έχει δουλέψει πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως τα Τύμπανα τη νύχτα και Στη ζούγκλα των πόλεων. Οι παραστάσεις συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή και παίχτηκαν σε όλο τον κόσμο, χάρη στο μοναδικό τρόπο που προσαρμόζουν τις μπρεχτικές τεχνικές του Επικού θεάτρου για το σύγχρονο κοινό.

Η 10ωρη παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών του 2021

Η παράσταση Dionysos Stadt, που θα δούμε το καλοκαίρι του 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι μία μοναδική δεκάωρη θεατρική εμπειρία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά το αρχαίο δράμα.

Αυτή η μοντέρνα, ανατρεπτική και χιουμοριστική τετραλογία, που βασίζεται στις περιπέτειες του Προμηθέα, του Αχιλλέα, της Κασσάνδρας, της Ηλέκτρας, του Οδυσσέα και πολλών άλλων ηρώων, θα ξεκινά από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει διαλείμματα για φαγητό, ειδικές ασκήσεις για να ξεπιαστούν οι θεατές, αλλά και ξέφρενο πάρτι.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share