Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Ο παραγωγός Ορφέας Περετζής μιλάει για την Τρικυμία του Σαίξπηρ

14 Σεπτεμβρίου 2020 14:32
Ο παραγωγός Ορφέας Περετζής μιλάει για την Τρικυμία του Σαίξπηρ

Η Τρικυμία δεν ανήκει στα σκυθρωπά δράματα του Σαίξπηρ, έργα που να τελειώνουν με μια καταστροφή. Το διατρέχει ένα στοιχείο γαλήνης και ισορροπίας. Μέσα από ποιους δρόμους προσεγγίσατε το έργο;

Όπως και πριν από 25 χρόνια το Θέατρο ΡΟΔΑ ανεβάζει την Τρικυμία του Σαίξπηρ στο θέατρο Πέτρας. Οι φωνές των ηθοποιών που επιβιώνουν την Τρικυμία μαζί με τη ζωντανή μουσική επί σκηνής θα αντηχήσουν ξανά στο παλιό νταμάρι της Πετρούπολης.

Πολλά από τα παιδιά στην ομάδα που ήταν τότε, είναι ακόμα συντελεστές στην παράσταση. Ο Νίκος, ο Αλέξανδρος, η Αθηνά και πολλοί άλλοι. Η ομάδα ΡΟΔΑ με την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή είναι ίσως το μακροβιότερο θεατρικό σχήμα στη χώρα.

Ορφέας Περετζής

Αμερόληπτα πάνω από 30 χρόνια συνεχίζει να δημιουργεί θέατρο πάντα με έναν σταθερό στόχο για τα μέλη της και την ιδρύτριά της. Όπως η Μαρία Περετζή είχε αναφέρει σε μια συνέντευξή της:

“Στο Θέατρο, ο ηθοποιός μαθαίνει να ξεπερνά το συνηθισμένο τρόπο που κάνει τα πράγματα. Μόνον έτσι μπορεί να υποδυθεί «κάποιον άλλο», δηλαδή το ρόλο που έχει αναλάβει, όταν μπορεί να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις της συνηθισμένης του συμπεριφοράς. Η ΡΟΔΑ χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία ευρύτερα, σαν μέθοδο πνευματικής ανάπτυξης.”

Η θεατρική δημιουργία για το Θέατρο ΡΟΔΑ είναι ένας στίβος για να δοκιμάσει κάποιος τις αντοχές του. Οι πολύωρες πρόβες, ο φόβος της έκθεσης, οι υποκριτικές απαιτήσεις είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες όλοι οι συντελεστές γνωρίζουν τα όριά τους και έτσι μπορούν να παρατηρήσουν τις εκφάνσεις της προσωπικότητας σε όλο της το φάσμα. Αυτή η διαδικασία παρατήρησης είναι διαρκής. Ξεκινάει από τις πρόβες, την προετοιμασία και εντείνεται στα παρασκήνια, εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα πριν βγούνε ένας ένας στη σκηνή.

Ο ηθοποιός στη ΡΟΔΑ πάνω στη σκηνή παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα που τον περιορίζουν στο να είναι ένας πραγματικός ηθοποιός. Και ελπίζει έστω και για λίγα δευτερόλεπτα να βρει αυτή την πραγματική συνθήκη μέσα του, την εγρήγορση, μακριά από τον ύπνο της καθημερινότητας. Όπως και ο ίδιος ο Σαίξπηρ αναφέρει στο έργο:

“Είμαστε καμωμένοι από την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα και την εφήμερη ζωή μας ο ύπνος την τυλίγει...”.To ίδιο το έργο με την αινιγματική δράση, το καυστικό χιούμορ, τις ίντριγκες, την έντονη πλοκή και ο τρόπος που αποδίδεται από την ομάδα ΡΟΔΑ με τη ζωντανή μουσική και τα εντυπωσιακά κουστούμια υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Και πραγματικά τι πιο ωραίο να νοιώσει κάποιος την πρώτη φθινοπωρινή δροσιά και να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι ψηλά από την πόλη της Αθήνας ακούγοντας τους μαγικούς ήχους της παράστασης στο εξωτικό νησί της Τρικυμίας!

Ορφέας Περετζής, Παραγωγός

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share