Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Λεπίς": Μια ανατρεπτική παράσταση στο Παλιό Βρεφοκομείο!

4 Μαΐου 2012

Το πρώτο δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης ανοίγει ξανά τις πόρτες του και γίνεται ο τόπος μιας ιδιότυπης παράστασης: Η ομάδα «όχι παίζουμε» ταξιδεύει στη φαντασία ενός ορφανού άνδρα που αναζητά την αφετηρία του. Τον τόπο και την γυναίκα των πρώτων ημερών του. Η ομάδα «παίζει» με το παρελθόν και το μέλλον, με το αρχείο και τη φαντασία. Μια βραδιά μεταμόρφωσης, μια παρέμβαση που επιδιώκει να χρωματίσει διαφορετικά την ωμή πραγματικότητα της περιοχής της Πλατείας
Κουμουνδούρου
, και το γκρίζο σημερινό τοπίο γενικότερα.

Για τη συγγραφή του κειμένου, η ομάδα εμπνεύστηκε από το κτίριο, την πλατεία και το μυθιστόρημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού (1924) από το οποίο και χρησιμοποιεί αυτούσια αποσπάσματα, τηρώντας την αποστολή του UrbanDig Project να συνδέει μυστικά της πόλης με μυστικά της λογοτεχνίας. Σημαντικό μέρος της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια των Imam Baildi, σε στίχους Χρήστου Κανελλόπουλου, καθώς και τα video των Παύλου Τσιαντού - Δημήτρη Χριστόπουλου.

Η παράσταση ανήκει στον θεματικό κύκλο «Ελπίς -Λεπίς» που περιλαμβάνει και την περσινή παράσταση «Ελπίς», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Ελπίς») και σχεδιάζεται να επαναληφθεί σύντομα.

Ο κύκλος «Ελπίς - Λεπίς» πραγματοποιείται με την αφιλοκερδή υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί τα κτήρια και τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο «UrbanDig Project -Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη» της ομάδας «όχι παίζουμε» που από το 2005 συστήνει στους θεατές ανεξερεύνητες αξιόλογες γωνιές και κτήρια της πόλης μέσω επιτόπιων παραστάσεων και παράλληλων δράσεων. Το UrbanDig Project κέρδισε το βραβείο Ιδρύματος Λαμπράκη στο TEDxAthens Challenge 2011 και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ...

19ος αιώνας. "Ξεπατωμένη ρομβία! (= λατέρνα)" Έτσι φώναζαν την Κατίνα του "υπογείου παραδείσου", ενός κακόφημου μπαρ στην Ομόνοια. Η Κατίνα άφησε το παιδί της τον Ανδρέα στο δημοτικό βρεφοκομείο, στην Πειραιώς - Πλ. Κουμουνδούρου. Τον είχε κάνει με έναν τσολιά που έγινε άφαντος. Λένε πως νοσηλεύτηκε στο δημοτικό νοσοκομείο ("Ελπίς") στην Ακαδημίας ως ήρωας, και αργότερα έγινε δήμαρχος.

2012. Ο Ανδρέας ζαλώνεται το παρελθόν και βγαίνει βόλτα στις παραπάνω γειτονιές 100 χρόνια μετά. Αναζητά το πρόσωπο της μαμάς του. Μοιράζει φυλλάδια...

...ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Performers: Ανδρέας Μαριανός, Pauline Huguet, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Αλεξίου (φωνή)

Σενάριο: Χρήστος Κανελλόπουλος - Γιώργος Σαχίνης

Κείμενο/στίχοι: Χρήστος Κανελλόπουλος & αυτούσια αποσπάσματα από το διήγημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης - Ειρήνη Αλεξίου

Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Σκηνογραφία: Ρέα Ζέκκου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Imam Baildi

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βίντεο & trailer: Παύλος Τσιαντός - Δημήτρης Χριστόπουλος

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά

Φωτογραφίες: Περικλής Πραβήτας, Ρέα Ζέκκου

Δ/νση: Παλιό Βρεφοκομείο Αθηνών, Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου

Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια: 1 ώρα

Εισιτήρια: €15 κανονικό, €8 μειωμένο-φοιτητικό

Parking παράστασης: Πειραιώς 53 (έναντι του κτηρίου) 3 ευρώ

Κρατήσεις - Πληροφορίες: 6985 069300

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share