Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο "Αμερικάνος" του Παπαδιαμάντη έφτασε και στην Αθήνα!

7 Ιανουαρίου 2011
Ο

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» τιμά την επέτειο 100 ετών από τον θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και φέτος ανεβάζει εκ νέου την παράσταση 'Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ', μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό διήγημα του συγγραφέα. Απολαύστε το 8 και 9 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο φετινός 3ος κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε από τη Λαμία, συνεχίστηκς στην Πάτρα και στις 8 & 9 Ιανουαρίου, ανεβαίνει στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και για ένα μουσικό υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο».
Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. Είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας.
Ο "Αμερικάνος" θα μπορούσε να είναι και η σημερινή ιστορία ενός μετανάστη εδώ στην Ελλάδα. Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και "μετατοπίζεται" σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη.
Μια συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.
Με τη νέα φετινή θεατρική παρουσίαση του διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη -ύστερα από 2 επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων την προηγούμενη θεατρική σεζόν- η εταιρεία «ηθικόν ακμαιότατον» τιμά τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 με αφορμή το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Καλιγούλας» που παίχτηκε στο ΚΘΒΕ και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έχει παρουσιάσει επίσης έργα των Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί, Κάριλ Τσέρτσιλ και άλλων.

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός-Ηχητικός Αυτοσχεδιασμός Λάμπρος Πηγούνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λίνα Μότσιου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Θανάσης Σαράντος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστεντζής
Βοηθός Σκηνογράφου: Χρήστος Λάσκαρης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάκης Βεκόπουλος
Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου 'ηθικόν ακμαιότατον'

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Ώρα έναρξης 21:00Διάρκεια παράστασης: 65'

Τιμές εισιτηρίων
15 ευρώ (κανονικό) - 10 ευρώ (μειωμένο > φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / άτομα άνω των 65 ετών / μέλη της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών & του Συλλόγου Απανταχού Σκιαθιτών

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων
Προπώληση: Ταμείο Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Τηλέφωνο Ταμείου: 210 3418579
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ? Παρασκευή 11:00-14:00
και τα απογεύματα μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης
Χωρητικότητα θεάτρου: 325 θέσεις

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
(Πειραιώς 206, Ταύρος)

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share