Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και την Περιφέρεια Αττικής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πρόκειται για ένα μουσικό «ταξίδι» στην ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο

7 Σεπτεμβρίου 2022 08:45
Εκδήλωση από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και την Περιφέρεια Αττικής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μια συναυλία - αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι θα τιμήσει τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Αχ Σμύρνη μου γλυκειά» και θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη του άλσους Νέας Φιλαδελφείας, σήμερα Τετάρτη (7/9) στις 9 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Με την ευκαιρία ενημερωθείτε εδώ για το Φεστιβάλ Ιωνικών Γιορτών στον Δήμο Νέας Σμύρνης.

Στη συναυλία μετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Βαγγέλης Δημούδης, ενώ συμπράττει η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ωδείου «Σίμωνας Καράς».

Εκδήλωση από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και την Περιφέρεια Αττικής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πρόκειται για ένα μουσικό «ταξίδι» στην ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και στην παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν ο Πάνος Δημητρακόπουλος και ο Γιώργος Κωτσίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά γραμματοσήμων για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τέσσερις προσφυγικούς δήμους της Αττικής

Μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιάσουν τέσσερις δήμοι, οι οποίοι πριν από έναν αιώνα αποτέλεσαν τους πρώτους αστικούς συνοικισμούς προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ο τίτλος της σειράς λέγεται «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» και οι δήμοι είναι του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και της Νέας Ιωνίας.

«Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων (Σταδίου 13), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων, μετά το 1922, αστικών προσφυγικών συνοικισμών, σε Βύρωνα, Καισαριανή, Νέα Κοκκινιά και Νέα Ιωνία.

Σειρά γραμματοσήμων για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τέσσερις προσφυγικούς δήμους της Αττικής

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, καθώς ο πρόεδρος του ΔΣ των Ελληνικών Ταχυδρομείων, Πολυχρόνης Γριβέας.

Για τη δημιουργία των συνοικισμών θα μιλήσει ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας. Η διαδικασία δημιουργίας των γραμματοσήμων θα παρουσιαστεί από τον δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών Μενέλαο Χαραλαμπίδη και την χαράκτρια-ζωγράφο Μυρσίνη Βαρδοπούλου.

Στον χώρο θα διατίθενται από τα ΕΛΤΑ προς αγορά, τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα της σειράς, ενώ θα γίνεται και σφράγιση με τη Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας για τη δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μουσική

Ροή ειδήσεων

Share