Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φωτογραφική περιοδική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Από 25 Ιουνίου έως 9 Οκτωβρίου 2022

22 Ιουνίου 2022 12:55
Φωτογραφική περιοδική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) παρουσιάζει τη φωτογραφική περιοδική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «… "εν τυμπάνω και χορώ" στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela». Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, θα διαρκέσει από 25 Ιουνίου έως 9 Οκτωβρίου 2022.

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela, όπου φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών εκκλησιών, λαξευμένων στον ηφαιστειακό βράχο και χρονολογούμενων από τον 9ο έως τον 14ο αι. Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικής κοινότητας.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ 4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις.

Φωτογραφική περιοδική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στις 65 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο φωτογράφος αποτυπώνει το κάλλος του μοναδικού αυτού τόπου που επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τους προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στην Lalibela με αφορμή τις μεγάλες γιορτές τις Χριστιανοσύνης. Οι πιστοί, φορώντας λευκούς μανδύες και κρατώντας ραβδιά για διευκόλυνσή τους στο δύσκολο ταξίδι προς το ιερό προσκύνημα, συγκεντρώνονται τα χαράματα στις λαξευτές εκκλησιές για να πάρουν μέρος στη μυσταγωγική λειτουργία, όπου πρεσβύτεροι και διάκονοι ψάλλουν και χορεύουν αργόσυρτα, υπό τους ήχους τυμπάνων και σείστρων.

Τη φωτογραφική έκθεση εμπλουτίζει μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτική κοινότητα της Αιθιοπίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Φωτογραφία

Ροή ειδήσεων

Share