Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Το βραβευμένο έργο «Σιδηροδρομικές μνήμες» προβάλλεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Μην το χάσεις!

27 Ιανουαρίου 2023 08:26
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Το βραβευμένο έργο «Σιδηροδρομικές μνήμες» προβάλλεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το βραβευμένο έργο της Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+Εργασία «Σιδηροδρομικές μνήμες» («Railway memories») προβάλλεται σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα 7 μμ, στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, έρχεται στο κέντρο της Αθήνας το 26ο Παζάρι Βιβλίου.

H προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίασης των έργων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα. Εκεί όπου το Ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό», στις 27-29 Ιανουαρίου 2023 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών(Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2). Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Αιμιλία Μπουρίτη δημιούργησε το έργο «Σιδηροδρομικές Μνήμες» («Railway memories»), το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο Χάλκινου Φοίνικα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 2022, σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, και το Πνευματικό Κέντρο. Είναι μία πρωτότυπη σύνδεση των Σιδηροδρομικών Γραμμών του σταθμού του Ασπροπύργου με την ιστορία των Ποντίων της πόλης.

Η σκηνοθέτις, σε συνεργασία με την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου, αποτυπώνει την έννοια της μετακίνησης ως ατομική και συλλογική μνήμη. Οι Πόντιες γυναίκες ξεδιπλώνουν τις ιστορίες για τη βίαιη μετακίνησή τους το 1949 από τον Καύκασο, μέσω του αχανούς σοβιετικού σιδηροδρομικού δικτύου, ως τον Ασπρόπυργο, όπου κατέληξαν.

Το βραβευμένο έργο «Σιδηροδρομικές μνήμες»

Για την καλλιτέχνιδα οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί, μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες. Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η επιτέλεση είναι της Αιμιλίας Μπουρίτη. Συμμετέχουν οι Σοφία Μαυρίδη, Αιμιλία Μπουρίτη, Κλαυδία Μασμανίδου, Βασίλης Σεμερτζίδης, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρήστος Σοφιανίδης, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα. Λύρα: Βασίλης Σεμερτζίδης.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και τις περιλήψεις των ταινιών μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.beyondborders.gr. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα).

Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2106669131 ή 2106669140 ή στη διεύθυνση [email protected] / [email protected] .

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαθέσει πούλμαν. Αναχώρηση στις 17.00 από την πλατεία Γενοκτονίας και 17.15 από την πλατεία Ηρώων. Επιστροφή από το Πολεμικό Μουσείο στις 21:45.

Κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2132006740-42.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share