Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Elvis»

Από την AACTA

8 Δεκεμβρίου 2022 08:39
Βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Elvis»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ταινία «Elvis» κυριάρχησε στην τελετή απονομής των βραβείων της Αυστραλιανής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (AACTA).

Το βιογραφικό φιλμ για τον Έλβις Πρίσλεϊ σε σκηνοθεσία του Μπαζ Λούρμαν απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας και άλλες εννέα διακρίσεις.

Η ταινία διεκδίκησε επίσης το βραβείο Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Όστιν Μπάτλερ ως Έλβις Πρίσλεϊ και Β' Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια ΝτεΓιονγκ.

Στον ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ απονεμήθηκε το βραβείο Πρωτοπορίας με το οποίο αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα, οι ικανότητες και η επιτυχία του Αυστραλού επαγγελματία τού κινηματογράφου που εμπνέει άλλους στη βιομηχανία. Ο Χέμσγουορθ τιμήθηκε για την εξαίρετη καριέρα του, καθώς και για την προσφορά του στην αυστραλιανή κινηματογραφική βιομηχανία.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο της AACTA, Ράσελ Κρόου ο Κρις Χέμσγουόρθ είπε: «Δεν θεωρώ δεδομένες τις ευκαιρίες που μου έχει προσφέρει η αυστραλιανή κινηματογραφική βιομηχανία και είμαι ενθουσιασμένος και περήφανος που ο υπόλοιπος κόσμος ανακαλύπτει πόσο σπουδαίο είναι να γυρίζουμε ταινίες παγκόσμιας κλάσης με τα απίστευτα συνεργεία και εκπροσώπους δημιουργικών τεχνών. Νιώθω ότι όλοι μόλις ξεκινάμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Το φιλμ της Βαλεντίνα Μαουρέλ «Έχω Ηλεκτρισμένα Όνειρα» (I have Electric Dreams) μια συμπαραγωγή του 2022 του Βελγίου, της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, της φετινής 63ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη η Βαλεντίνα Μαουρέλ τόνισε ότι είναι τεράστια τιμή η βράβευση της ταινίας της και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή. «Όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν για τα πάντα, έχουν ειπωθεί εδώ στην Ελλάδα, πολύ καιρό πριν. Έκανα αυτή την ταινία για την πατρική φιγούρα, αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι χαρακτήρες που δημιουργήσατε φωτίζουν τις ιστορίες μας» υπογράμμισε η σκηνοθέτης.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Ένα Κομμάτι Ουρανού (A Piece of Sky) του Μίκαελ Κοχ από την Ελβετία και η ταινία της Τσι Χαγιακαουα (Chie Hayakawa) «Plan 75», συμπαραγωγή Ιαπωνίας, Γαλλίας, Κατάρ και Φιλιππινών απέσπασε το Ειδικό βραβείο τον Χάλκινο Αλέξανδρο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην:

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Klondike» της Μαρίνα Ερ Γκρομπάχ, συμπαραγωγή Ουκρανίας - Τουρκίας.

Η σκηνοθέτης μέσω βίντεο ευχαρίστησε για το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στους ανθρώπους στη χώρα της «που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν».

Τονίζοντας ότι από την Ουκρανία ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για την προώθηση της ταινίας που είναι η πρόταση της Ουκρανίας για τα Όσκαρ, η σκηνοθέτης υπογράμμισε:

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία πηγαίνουν στους κινηματογράφους και γεμίζουν τις αίθουσες στις πρεμιέρες κι αυτό είναι ένδειξη ζωής. Το ένστικτο ζωής είναι πολύ πιο δυνατό από την καταστροφή και τον πόλεμο. Αυτές τις μέρες διεξάγονται μάχες για την απελευθέρωση της Χερσώνας από τη ρωσική κατοχή. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν».

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Πέντρο Χάρες για την ταινία του «Από την κεντρική πλατεία»/ From the Main Square παραγωγής Γερμανίας, 2022. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε ευχαριστίες για το βραβείο και τόνισε ότι «έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και ότι είναι ιδιαίτερη τιμή να παραλαμβάνει το τρόπαιο στην πλατεία Αριστοτέλους».

Τελετή Λήξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εικονικό Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου ύψους ενός εκατομμυρίου που θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα ύψους 500.000 ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για καλύτερες ψηφιακές υποδομές, ενίσχυση του προγράμματος εξωστρέφειας της Αγοράς και στήριξης των Ελλήνων δημιουργών με κονδύλια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι μεταξύ των προγραμμάτων ενίσχυσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Επισημαίνοντας ότι τα εισιτήρια του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι αντίστοιχα του 2019, δηλαδή της χρονιάς προ πανδημίας ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε ότι «το ελληνικό σινεμά βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες στιγμές του κι αυτό οφείλεται κυρίως στους δημιουργούς και στους παραγωγούς, οφείλεται στον ίδιο τον κλάδο«.

Το είδαμε στις Κάννες, το είδαμε με τις ταινίες, οι οποίες αναγνωρίζονται και ξένες ταινίες που γυρίζονται στην Ελλάδα με Έλληνες παραγωγούς, αλλά και ελληνικές, οι οποίες διακρίνονται. Επιτρέψτε μου πάντα να λέω ότι είναι ωραίο να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα, αλλά ακόμη πιο ωραίο είναι να γυρίζονται ελληνικές ταινίες, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ, η ταινία «Μαγνητικά Πεδία» έχει πουλήσει δικαιώματα στο HBO Max σε διάφορες αγορές και ότι το Netflix έχει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα δύο ελληνικών ταινιών, «The Waiter» και «Το Δέντρο και η Κούνια».

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου κινηματογραφικών παραγωγών με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το 2019 ήταν 268 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ήταν 380 εκατομμύρια, υπήρξε αύξηση 40% από το 2019 έως το 2021. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο όλοι όσοι δουλεύουν στον κλάδο και το έργο των τοπικών Film Offices, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι «το καλύτερο περιφερειακό Film Office είναι της Κεντρικής Μακεδονίας με τον επαγγελματισμό που το διακρίνει και τη μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει, την οποία θέλουμε να μοιραστεί με τα υπόλοιπα Film Offices».

«Δεν έχουμε λόγους σήμερα, μόνο βραβεία αλλά και ευχαριστίες προς το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον δήμο και όλους τους χορηγούς» επισήμανε η γενική διευθύντρια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους που πάντα ξεπερνούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους εθελοντές που δίνουν όχι μόνο βοήθεια, αλλά και κέφι στη διοργάνωση, όπως σημείωσε.

Βραβεία απένειμαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου και ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Παρουσιάστρια της τελετής απονομής των βραβείων του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.

Η αυλαία έπεσε με την ταινία Κορσές / Corsage της Μαρί Κρόιτσερ που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Αναλυτικά τα βραβεία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Νίκολας Σελίς (παραγωγός-ιδρυτής της Pimienta Films, Μεξικό), τον Τόμας Βασιλέφσκι (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολωνία) και την Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις, Ελλάδα).

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ, Βέλγιο-Γαλλία-Κόστα Ρίκα, 2022

Σκεπτικό: Για ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου.

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟΥ / A PIECE OF SKY του Μίκαελ Κοχ, Ελβετία, 2022

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο υποστηρίζει ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην: ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ για την ταινία ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη: ΡΟΟΥΖΙ ΜακΓΙΟΥΕΝ για την ερμηνεία της στην ταινία BLUE JEAN της Τζόρτζια Όουκλι, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: ΡΕΪΝΑΛΔΟ ΑΜΙΕΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ για την ερμηνεία του στην ταινία ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ, Βέλγιο-Γαλλία-Κόστα Ρίκα, 2022

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ / THE DAM του Αλί Σερί, Γαλλία-Λίβανος-Σουδάν-Κατάρ-Γερμανία-Σερβία, 2022

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία: ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ, Ολλανδία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors αποτελείται φέτος από την Τώνια Μισιαλή (σκηνοθέτις-παραγωγός, Κύπρος), τον Άβι Νέσερ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Ισραήλ) και την Τζόις Πιερπολίν (παραγωγός-συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network, ΗΠΑ).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ, Ουκρανία-Τουρκία, 2022

Σκεπτικό:

Η ταινία είναι μια συνταρακτική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία μας μεταφέρει στην καρδιά του σκότους που επιφέρει ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επικεντρώνεται στα δεινά που υπομένει μια γυναίκα μέσα στην παράνοια που την περιβάλλει, καθώς και στις προσπάθειές της να κρατήσει την ανθρωπιά της ενώ γύρω της μαίνεται η καταστροφή. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία Κλόνταϊκ της Μαρίνα Ερ Γκορμπάχ.

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ / VALERIA IS GETTING MARRIED της Μιχάλ Βίνικ, Ισραήλ, 2022

Σκεπτικό:

Μία άκρως πρωτότυπη ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες, ένα αριστοτεχνικό σενάριο, μια ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά, γυρισμένη με έναν τρόπο που παίρνει το κοινό σε ένα ταξίδι στο πλάι αυτών των χαρακτήρων, με τρόπους αναπάντεχους και βαθιά προσωπικούς. Η ταινία τιμά την ανθρώπινη εμπειρία με τις διαφορετικές βαθμίδες φωτός και σκότους, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτική και μας δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία Η Βαλέρια παντρεύεται της Μιχάλ Βίνικ.

Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Σκεπτικό:

Νιώσαμε ομόφωνα την ανάγκη να βραβεύσουμε τρεις ταινίες, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να απονείμουμε Ειδική Μνεία σε μια ταινία, η οποία μας επηρέασε βαθιά, θέλοντας να τιμήσουμε τη σπουδαία δουλειά της σκηνοθέτιδας. H ταινία πραγματεύεται ένα σημαντικό ζήτημα, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας. Οι δυνατές ερμηνείες αφήνουν το στίγμα τους, καθώς οι χαρακτήρες παρέμειναν στο μυαλό μας ακόμη και μετά το τέλος της ταινίας. Η Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία Πίσω από τις θημωνιές, σε σκηνοθεσία της Ασημίνας Προέδρου.

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Το διαγωνιστικό́ τμήμα του >>Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείται φέτος από τον Κερέμ Αγιάν (Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης-σκηνοθέτης, Τουρκία), τον Γιώργο Γούση (σκηνοθέτης-δημιουργός κόμικ, Ελλάδα) και την Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα (σκηνοθέτις, Βόρεια Μακεδονία).

Ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ / RETREAT του Λέον Σβίτερ, Ελβετία, 2022

Σκεπτικό:

Για την επιμελή του δουλειά στο χτίσιμο μιας κινηματογραφικής ιστορίας, για τον ηχητικό σχεδιασμό που ξεδιπλώνει την αφήγηση, για τα νοητικά ερεθίσματα που προσφέρει στον θεατή και το σχόλιο ακριβείας που αφήνει για τον κόσμο όπου ζούμε, η κριτική επιτροπή του >>Film Forward αποφάσισε να απονείμει τον Χρυσό Αλέξανδρο στην ταινία Υποχώρηση του Λέον Σβίτερ.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ / BASTARDS του Νίκου Πάστρα, Ελλάδα, 2022

Σκεπτικό:

Για τη νεανική, γεμάτη φρεσκάδα και ζωντάνια προσέγγιση στο κινηματογραφικό μέσο, για την συνεργατική διαδικασία που αποτελεί την πραγματική δύναμη της ταινίας, για το παιχνίδισμα και τους αντισυμβατικούς αυτοσχεδιασμούς της, η κριτική επιτροπή του τμήματος >>Film Forward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ περιλαμβάνει νέες ταινίες που προσφέρουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη, βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας. Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Immersive του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου, η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Έβα Πέιδρο και ο καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χαρίτος.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ / FROM THE MAIN SQUARE του Πέντρο Χάρες, Γερμανία, 2022

Σκεπτικό:

Η ταινία «Από την κεντρική πλατεία» συνδυάζει αριστοτεχνικά μία νέα μορφή έκφρασης με παραδοσιακές τεχνικές 2D animation προς ένα μη γραμμικό, πολυεπίπεδο, εμβυθιστικό έργο που προτείνει μια πρωτότυπη υβριδική αισθητική. Ιστορία και πολιτική διαπλέκονται μέσα από το χιούμορ και την τραγωδία. Η ταινία αφηγείται μια δυνατή ιστορία, η οποία ασχολείται με τα θεμελιώδη ζητήματα της εποχής μας και τις απειλές για τον πολιτισμό μας.

ΒΡΑΒΕΙΑ PODCAST

Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού Τμήματος Podcast συγκροτούν οι: Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96.6-ραδιοφωνικός παραγωγός), Κυριακή Μπεϊόγλου (δημοσιογράφος και δημιουργός podcast) και Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου (σκηνοθέτις-παραγωγός-δημοσιογράφος). Η επιτροπή απένειμε τα παρακάτω βραβεία: Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονέμεται στο podcast: ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Κατερίνας Μπακογιάννη, Ελλάδα, 2022

Σκεπτικό:

Η Μαρία είναι ένα παιδί από τα χιλιάδες που αποκόπηκαν από τις οικογένειες τους στα μετα-κατοχικά χρόνια. Η Κατερίνα Μπακογιάννη οδηγεί την ιστορία της Μαρίας συνθέτοντας ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ με ενσυναίσθηση, εξαιρετική ευαισθησία και σκηνοθετική αρτιότητα μέχρι το τέλος της! Το Βραβείο Podcast απονέμεται στο Γεννημένοι Έλληνες της Κατερίνας Μπακογιάννη.

Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ της Νάλιας Ζήκου, Ελλάδα, 2022

Σκεπτικό:

Ειδική μνεία απονέμεται στη Νάλια Ζήκου για το podcast Ο Μπαμπάς, μέσα από το οποίο μοιράζεται μαζί μας, με χιούμορ, σύγχρονη γλώσσα και ποίηση, την πολύπλοκη σχέση με τον πατέρα της.

Φέτος, το Φεστιβάλ και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν ένα νέο βραβείο: Το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD, απονέμεται στο podcast: MUTE - Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑΣ του Ανδρέα Βάγια

Σκεπτικό:

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα με πρωτότυπη προσέγγιση που αναπτύσσεται και τεκμηριώνεται σε διαφορετικά επίπεδα.

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Mermaid Award του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Αρκάιτζ Μπαστέρα (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός-σύμβουλος κινηματογράφου), η Μαριλένα Ορφανού (μουσικός-συνθέτρια-DJ-σκηνοθέτις) και η Χάνα Περλ Ατ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-ηθοποιός).

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία: ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΟΥ / MY EMPTINESS AND I του Αντριάν Σιλβέστρε, Ισπανία, 2022

Σκεπτικό:

​​Συγκινηθήκαμε όλοι μας βαθιά από μια ταινία καίρια, ειλικρινή, στοχαστική, αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Μια ταινία για όλους, προικισμένη με μια πραγματικά αποκαλυπτική ερμηνεία, από μια ηθοποιό που ελπίζουμε να ξαναδούμε σε πολλούς ακόμη ρόλους. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να αφηγηθεί μια σύνθετη ιστορία με κινηματογραφική δεξιοτεχνία και να θίξει πολύπλοκα θέματα, αφήνοντάς μας παράλληλα με μια αίσθηση ελπίδας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Φέτος καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, το οποίο απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες.

Tο Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ / THE RITE OF SPRING του Φερνάντο Φράνκο, Ισπανία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απονέμει τα εξής βραβεία: Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022

Για τη σπάνια διορατικότητα και τη στιλιστική διακριτικότητα με τις οποίες αναπαριστά μια πιθανή καπιταλιστική δυστοπία, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα, το βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Διαγωνιστικό απονέμεται στην ταινία Σχέδιο 75 της Τσι Χαγιακάουα

Για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2022 (πρεμιέρα) στην ταινία: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Για την επιδεξιότητα με την οποία ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού σε μια πολυεπίπεδη αφήγηση πάνω στην κοινωνική υποκρισία και την παρακμή του ατόμου σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης, το βραβείο FIPRESCI για Ελληνική Πρεμιέρα απονέμεται στην ταινία Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Σκεπτικό:

Για την οξυδέρκεια με την οποία εξερευνά το τοπίο της ελληνικής επαρχίας, μέσα από τα διαπλεκόμενα λάθη και πάθη μιας οικογένειας, εγκλωβισμένης στον κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό ιστό αυτής ακριβώς της εντροπίας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στο Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο (Σκηνοθέτης – Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής), Βασίλη Δούβλη (Σκηνοθέτης – Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής) και Κώστα Δήμου (Συνεργάτης προγράμματος, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022

Σκεπτικό:

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που διαπραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ευαισθησία την απάνθρωπη αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας στις σύγχρονες κοινωνίες μέσα από μια ιστορία ζωής και θανάτου που τοποθετείται δεξιοτεχνικά σε μια μελλοντική δυστοπία.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία: Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress: ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου - Filmiki Productions, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία.

Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής, Αθηνά Καλκοπούλου, Δ/ντρια Hellas Film, Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες: BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022, και ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Σκεπτικό:

Χρησιμοποιώντας το ψευδοντοκιμαντέρ ως όχημα, η ταινία Black Stone αφηγείται με δροσερή ματιά και κοφτερή αίσθηση του χιούμορ μία σύγχρονη γνήσια ελληνική κωμωδία… από μόνο του ένας μικρός άθλος για ένα σπάνιο και δύσκολο είδος. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς και με έναν ισχυρό συναισθηματικό και συγκινησιακό πυρήνα ισορροπεί θαυμαστά μεταξύ μιας σάτιρας της ελληνικής οικογένειας και ενός κοινωνικού σχολίου για την ξενοφοβία.

Παρά τα σκληρά θέματα που αναδεικνύονται στην ταινία Πίσω από τις θημωνιές, η σκηνοθέτιδα ενορχηστρώνει με λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική σύνθεση. Με θαρραλέες αφηγηματικές επιλογές, υπέροχες ερμηνείες και αποφασιστικότητα διευθύνει αριστοτεχνικά μία άξια καλλιτεχνική ομάδα πραγματώνοντας με μεγάλη επιτυχία το σκηνοθετικό της όραμα.

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ́, Location Award, απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τους: Νίκο Κουμανταράκη, location manager, Uberto Pasolini, σκηνοθέτη-παραγωγό, Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Το βραβείο απέσπασε o location manager: Γιώργος Μπαμπανάρας για την ταινία ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Σκεπτικό:

Στη συγκεκριμένη ταινία ο Χώρος αναδεικνύεται ως ένας από τους συμπρωταγωνιστές της ταινίας. Και η ψυχή του, ο Location manager, έχει ενταχθεί αρμονικά στην καλλιτεχνική ομάδα που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα και τη συμβολή του. Γοητευτήκαμε από τον πλούτο και την εκτενή γκάμα των φυσικών χώρων και του τρόπου που αναδεικνύονται μέσα στις εποχές του χρόνου, σε περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί και προβληθεί ιδιαίτερα, ενώ όλοι οι χώροι, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά υπηρέτησαν τους κινηματογραφικούς κανόνες και τη μέγιστη χρήση του φιλμικού φωτός με τον καλύτερο τρόπο για μία παραγωγή.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη, τον σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία: CAVEWOMAN στου Σπύρου Σταθουλόπουλου, Ελλάδα-Κολομβία-ΗΠΑ, 2022

Σκεπτικό:

Για μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ταινία που συνδυάζει το αρχαίο και το ιστορικό δράμα με τη μυθολογία. Προσεγγίζει μια «μεγάλη» ιστορία με πολύ προσωπική αφήγηση και με λιτά κινηματογραφικά μέσα καταφέρνοντας να αποστάξει την ουσία της. Το Βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου απονέμεται στην ταινία Cavewoman σε σκηνοθεσία Σπύρου Σταθουλόπουλου.

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν η παραγωγός Κατερίνα Κασκανιώτη, η σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικών Λένα Ράμμου και η ντοκιμαντερίστρια-δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία: ΒΡΟΝΤΗ / THUNDER της Καρμέν Ζακιέ, Ελβετία, 2022

Σκεπτικό:

Για την τολμηρή ματιά στο κλασικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο θέμα των βάναυσων περιορισμών και της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας του γυναικείου σώματος, και του αγώνα για την ελευθερία της αυτοδιάθεσης, της αγάπης και της ηδονής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η αριστοτεχνική φωτογραφία της Marine Atlan, που δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση μυστικισμού στο φιλμικό σύμπαν.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Eπιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από τους Γιάννη Λάφη (πρόεδρος), Αγγελική Βουτσινά, Δέσποινα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μπροβάνο και Αναστασία Ντούλα.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022

Σκεπτικό:

Η αναπαράσταση των τριών βασικών χαρακτήρων, ειδικότερα του Ελληνοαφρικανού Μιχάλη και του ανάπηρου Λευτέρη, ξεπερνά τη μειονοτική τους ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στο πραγματικό ζήτημά τους, την αναζήτηση του Πάνου. Μέσω της τεχνικής του fake documentary, ο ψευδής ρεαλισμός του Black Stone επιτυγχάνει να συμπεριλάβει το κοινό στην αφήγηση: Είμαστε μέρος του συνεργείου.

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας: ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ / PARIS IS IN HARLEM της Χριστίνας Κάλλας, ΗΠΑ, 2022

Σκεπτικό:

Tα σκηνοθετικά τεχνάσματα, όπως τα πολλαπλά κάδρα, 2, 4 ή και 6, αντί να μπερδεύουν, επιτρέπουν στο κοινό να παρακολουθεί τις ιστορίες από κυριολεκτικά πολλές οπτικές γωνίες, ακόμα και να διαλέγει την οπτική γωνία του. Με την ενδοδιηγητική επένδυση της jazz, Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ συνδέει όλες τις υποπλοκές του, δημιουργώντας ένα μοτίβο δράσης, το οποίο μας οδηγεί στην τελική ανατρεπτική αφηγηματική του λύση.

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία: BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία: ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ / DIGNITY του Δημήτρη Κατσιμίρη

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία: ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ / BEAUTIFUL BEINGS του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία: ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ / BURNING DAYS τoυ Εμίν Αλπέρ

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share