Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους που μιλά για το Αλτσχάιμερ και θα σε ανατριχιάσει!

Απλά δείτε το! Αξίζει!

24 Οκτωβρίου 2022 12:15
Η ελληνική ταινία μικρού μήκους που μιλά για το Αλτσχάιμερ και θα σε ανατριχιάσει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί μια ταινία μικρού μήκους να διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφέρει ηχηρά μηνύματα ή να σε κάνει να ανατριχιάσεις.

Παράλληλα, ενημερώσου για τη "Γιορτή του Σινεμά", που έχει είσοδο με 2€ σε όλες τις αίθουσες.

Η ταινία μικρού μήκους «Σε 10 λεπτά» του Κριστιάν Νίρκα, που δημιουργήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, διαρκεί λίγο λιγότερα από δέκα λεπτά, αλλά το νόημα της σε αγγίζει και σε ανατριχιάζει.

Σε μια στάση λεωφορείου ενός καταπράσινου τοπίου, στην περιοχή της Ανθούσας, πριν πληγεί από την πυρκαγιά της Πεντέλης, στέκεται μια κοπέλα και δίπλα της κάθεται μια κυρία. Περιμένουν το λεωφορείο, μέχρι που η κοπέλα συνειδητοποιεί ότι έχουν απεργία. Μέχρι να έρθει το ταξί, οι δύο του πιάνουν μια συζήτηση, με την κυρία να ρωτάει τη νεαρή για την δουλειά που κάνει. Ενώ, η συζήτηση κυλάει φυσιολογικά στην αρχή, στη συνέχεια η Κυρία, αρχίζει να κάνει και πάλι τις ίδιες ερωτήσεις!

Η νέα κοπέλα της ταινίας αντιμετωπίζει με υπομονή και κατανόηση την κυρία στη στάση, ακόμη και όταν συνειδητοποιεί ότι η τελευταία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Τόσο η εξέλιξη, όσο και το ανατρεπτικό τέλος της ταινίας δίνει ένα μήνυμα για τον τρόπο που ενδείκνυται να συμπεριφέρεται κανείς στους ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Δέκα ανατριχιαστικά λεπτά!

Ο δημιουργός Κριστιάν Νίρκα αναφέρει: «Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ό,τι μένει στο δάσος μετά από μια πυρκαγιά, είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στον άνθρωπο όταν χάνει το μνημονικό και την διαύγειά του. Παράλληλα όμως, όπως είναι ανώφελο για έναν ορειβάτη να αγανακτήσει με το καμένο δάσος, έτσι είναι ανούσιο για κάποιον να εκνευριστεί με έναν ασθενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.»

Η ταινία «Σε 10 λεπτά» αποδεικνύει ότι, στην πραγματικότητα, το κύριο χαρακτηριστικό των παραγωγών μικρού μήκους δεν είναι η συντομία τους. Η μοναδικότητά τους βρίσκεται στη δραματική τους ένταση που επιτυγχάνεται με την απουσία μακροσκελών διαλόγων, σύνθετων χαρακτήρων και εκτενών σκηνών. Καθώς οι σκηνοθέτες δημιουργούν τις ταινίες μικρού μήκους τους, έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση να αποδώσουν την ουσία και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Το «Σε 10 λεπτά» του Κριστιάν Νίρκα είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κριστιάν Νίρκα
Ηθοποιοί: Χριστίνα Τσάφου – μητέρα, Ελένη Κόντη – κόρη, Μάριος Κόντης – οδηγός
Μουσική: Chassing lights by Homely, Ablaze by Ablaze, Mantra by Tears
Παραγωγή: itravelpoetry E.E.

Δείτε την ταινία μικρού μήκους:

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share