Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ετοιμαστείτε: Άνοιξαν όλα τα θερινά σινεμά - Οι ταινίες που θα προβληθούν

Η καλύτερη στιγμή

6 Μαΐου 2022 11:27
Ετοιμαστείτε: Άνοιξαν όλα τα θερινά σινεμά - Οι ταινίες που θα προβληθούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί μερικοί τολμηροί αιθουσάρχες να είχαν ήδη ανοίξει από το δεκαπενθήμερο του Πάσχα, ωστόσο στις 5 Μαΐου άνοιξαν και επίσημα τα θερινά σινεμά... θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την μέρα ως εναρκτήρια της καλοκαιρινής σεζόν στους κινηματογράφους.

Με την ευκαιρία δες εδώ τις ταινίες της εβδομάδας 5/5 - 11/5.

Περισσότερα από 20 θερινά σινεμά της Αθήνας λειτουργούν πλέον κανονικά, με πολλά περισσότερα να ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες. Από τη Σαρωνίδα μέχρι το Μαρούσι, η πόλη κινείται ξανά σε open air ρυθμούς σχεδόν όπως παλιά, αφού τα περισσότερα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν αρθεί.

Τα θερινά σινεμά

  • Καλλιθέα - Φλερύ
  • Ν. Σμύρνη - Π. Φάληρο - Cine Φλοίσβος
  • Γλυφάδα- Αριάν
  • Σαρωνίδα - Κοράλι Cinemax/Ορφέας Dolby Digital
  • Πειραιάς & Περίχωρα - Δημ. Κιν. Όνειρο Ρέντη/Σινέ Νίκαια/Cine Παράδεισος 2+1 (Δημ. Κιν/φος)
  • Ν. Μάκρη - Σίσσυ Digital Cinema
  • Θησείο - Κουκάκι - Θησείον
  • Αμπελόκηποι - Άνεσις Cine
  • Χαλάνδρι - Αίγλη 3D Digital/Αλεξάνδρα
  • Αγ. Παρασκευή - Αμαρυλλίς Garden Digital Cinema
  • Γέρακας - Παλλήνη - Σινέ Γέρακας (Δημ. Κιν/φος) HD DIGITAL/Σινέ Παλλήνη
  • Μαρούσι- Κηφισιά - Μίμης Φωτόπουλος (Δημ. Κιν/φος)
  • Ηράκλειο - Ν. Φιλαδέλφεια - Άλσος Dolby Digital
  • Λεωφ. Πατησίων - Αελλώ Cinemax/Τριανόν
  • Γαλάτσι - Αττικόν Άλσος/Σινέ Γαλάτσι
  • Ιλίσια - Παγκράτι - Πάλας

Τα highlights του φετινού κινηματογραφικού καλοκαιριού

Η ώρα των μπλοκμπάστερ

Πρώτη στο χορό των εμπορικών τίτλων είναι η υπερηρωική περιπέτεια "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (5/5), στο οποίο ο πρωταγωνιστής Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ανοίγει τις πόρτες ενός παράλληλου σύμπαντος. Έπειτα από διαδοχικές αναβολές, πρόκειται να βρεθούμε ξανά στο πιλοτήριο του Τομ Κρουζ για τις ανάγκες του πολυαναμενόμενου σίκουελ "Top Gun: Maverick" (26/5). Λίγο αργότερα, προετοιμαζόμαστε για το φινάλε της τριλογίας "Jurassic World" με την "Κυριαρχία" (9/6) και τη νοσταλγική επανένωση με τους ήρωες του πρωτότυπου "Jurassic Park" (1993). Φυσικά, δεν ξεχνάμε και το "Thor: Love and Thunder" (7/7), το οποίο σκηνοθετεί ο feelgood Τάικα Γουαϊτίτι.

Οσκαρικά "χρωστούμενα"

Αρκετές ταινίες που ακούστηκαν στα πρόσφατα 94α βραβεία Όσκαρ, όχι όμως και ο μεγάλος νικητής "CODA", αναμένονται να κάνουν τώρα την πρεμιέρα τους στις ελληνικές αίθουσες. Όπως το γυρισμένο στις Σπέτσες σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Μάγκι Τζίλενχαλ με τίτλο "Η Χαμένη Κόρη" (9/6), το οποίο διεκδίκησε τα Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, α΄ γυναικείου (για την ήδη οσκαρούχο Ολίβια Κόλμαν) και β΄ γυναικείου ρόλου (Τζέσι Μπάκλι). Μιας και αναφέρθηκαν οι ερμηνείες, παρότι δεν απέσπασε χρυσό αγαλματίδιο, εξαιρετική είναι η Κίρστεν Στιούαρτ στο "Spencer" (21/7), όπου ενσαρκώνει την πριγκίπισσα Νταϊάνα υπό τις οδηγίες του έμπειρου στις πρωτοποριακές σινε-βιογραφίες Χιλιανού Πάμπλο Λαραΐν ("Νερούδα", "Jackie"). Ακόμα, σημειώνουμε το πολυσυζητημένο φιλμ "Ο Χειρότερος Άνθρωπος του Κόσμου" (14/7) του Γιόακιμ Τρίερ. Υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης διεθνούς ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου, το arthouse δράμα εξιστορεί τις ρομαντικές αναζητήσεις μιας γυναίκας την οποία υποδύεται η βραβευμένη στις Κάνες Ρενάτε Ρέινσβε.

Υπερηχητικές γυναικείες ερμηνείες

Αυτό το καλοκαίρι είναι γεμάτο από ηθοποιούς οι οποίες κουβαλούν μια ολόκληρη ταινία στις πλάτες τους. Όπως η σπουδαία Ζιλιέτ Μπινός, η οποία υποδύεται μια συγγραφέα σε ειδική αποστολή για να βρει έμπνευση στο "Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους" (26/5, Εμανουέλ Καρέρ), αγνοώντας όμως εάν οι πράξεις της είναι, πράγματι, ηθικές. Υπάρχει, επίσης, η συμπατριώτισσά της Λορ Καλαμί, η οποία τροφοδοτεί με ένταση το σπιντάτο "Full Time" (5/5), αλλά και η οσκαρική Έμα Τόμσον, που αποδεικνύει το ερμηνευτικό εύρος της στο "Καλή Τύχη, Λίο Γκράντε" (Σόφι Χάιντ). Βέβαια, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι το "Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες" (14/7). Το δημοφιλές μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς διασκευάζεται έχοντας την ανερχόμενη Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς ("Normal People") στο ρόλο μιας μυστηριώδους γυναίκας που κατηγορείται για μια σειρά φόνων.

Απ' τον Χίτσκοκ στον Λουί Μαλ

θερινό σινεμά δίχως επανεκδόσεις δεν νοείται, με τον τόνο να δίνει φέτος η επανακυκλοφορία ταινιών των Άλφρεντ Χίτσκοκ και Λουί Μαλ. Ο άρχων του σασπένς επιστρέφει με αριστουργηματικά φιλμ όπως το "Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων", αλλά και τα ασπρόμαυρα classics "Υποψίες" και "Ο Άγνωστος του Εξπρές". Παράλληλα, οι σινεφίλ δεν πρέπει να χάσουν τις ταινίες του Μαλ. Όχι μόνο το διαχρονικά κλασικό "Ασανσέρ για Δολοφόνους", μα και τα αξεπέραστα "Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει" και "My Dinner with Andre". Από το "μενού" δεν λείπουν οι κωμωδίες, με must-see το ξέφρενο "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" του Μπίλι Γουάιλντερ και πρωταγωνιστές τους Μέριλιν Μονρό, Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις.

Απίθανες αληθινές ιστορίες

Όταν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή πολύ συχνά προκύπτουν αριστουργήματα, κάτι που φιλοδοξούν να καταφέρουν και οι παρακάτω σινε-βιογραφίες. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ενσαρκώνει τον εκκεντρικό εικονογράφο Λούις Γουέιν στο "Ένας Ξεχωριστός Κόσμος" (19/5), ο οποίος ζωγράφισε τις γάτες με έναν εντελώς πρωτότυπο και ψυχεδελικό τρόπο. Από τη μεριά του, ο Ρομέν Ντιρίς υποδύεται το δημιουργό του διάσημου παριζιάνικου πύργου στο "Άιφελ" (28/7), τη στιγμή που το "Επιχείρηση Κιμάς" (12/5) μας μεταφέρει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις των Συμμάχων εφευρίσκουν ένα παράτολμο σχέδιο ώστε να διασπάσουν την αμυντική γραμμή των ναζί

Ελληνικό σινεμά σε "Μαγνητικά Πεδία"

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ελληνικές ταινίες έχουν καταφέρει αξιοσημείωτες επιδόσεις στα θερινά, κι ίσως το φαινόμενο επαναληφθεί και φέτος. Ο Γιώργος Γούσης καταφθάνει συνοδεία διθυράμβων και βραβείων με το ντεμπούτο του στη μυθοπλασία "Μαγνητικά Πεδία" (19/5), την ώρα που ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος Δημήτρης Κανελλόπουλος υπογράφει το πρωτότυπο crime θρίλερ "Αγέλη Προβάτων" (23/6). Από την άλλη, έντονες συζητήσεις αναμένεται να προξενήσει το πολιτικά φορτισμένο "18" (2/6) του Βασίλη Δούβλη, ενώ με νέο μοντάζ επιστρέφει ένα χειμωνιάτικο σουξέ. Ο λόγος, φυσικά, για το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" (19/5, Γρηγόρης Καραντινάκης).

Φουλ του animation

Αρκετοί παλιοί και αγαπημένοι ήρωες των κινουμένων σχεδίων σχεδιάζουν τη διασκεδαστική επανένωσή τους με το κοινό. Ξεχωρίζει ο γνωστός αστρομαχητής από το "Toy Story" που αποκτά δική του ταινία με το "Lightyear" (16/6), στην οποία μάλιστα η ευχή του πραγματοποιείται. Δεν είναι πια παιχνίδι, αλλά ένας αληθινός αστροναύτης που μπλέκεται σε μια μεγάλη περιπέτεια. Έπειτα, τα αγαπημένα Minions επιστρέφουν στο σίκουελ "Η Άνοδος του Γκρου" (18/5), ενώ όσοι αγαπούν τις ενήλικες τηλεοπτικές σειρές animation μετράνε ήδη αντίστροφα για την πρεμιέρα της ταινίας "Bob's Burgers" (26/5), στην οποία η οικογένεια Μπέλτσερ επιχειρεί για ακόμα μία φορά να σώσει το φαστφουντάδικό της. Ξεχωριστό ενδιαφέρον, για τους λιλιπούτειους θεατές, υπόσχεται η υπερηρωική "DC Λεγεώνα Από τα Σούπερ Κατοικίδια" (25/8).

Ετοιμαστείτε: Άνοιξαν όλα τα θερινά σινεμά - Οι ταινίες που θα προβληθούν

Κωμωδίες τρικολόρ και όχι μόνο

Το σταθερό ραντεβού του κοινού με τις γαλλόφωνες και ισπανόφωνες κομεντί έρχεται στην ώρα του. Όχι μόνο διότι προσεχώς κυκλοφορεί το τρίτο μέρος του "Θεέ μου, τι σου Κάναμε; 3" (7/7), αλλά και επειδή ακόμα 13 κωμωδίες αναμένονται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών. Ανάμεσά τους, το "Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ" (9/6), η πρωταγωνίστρια του οποίου Λορ Καλαμί απέσπασε Σεζάρ, παρακαλώ, ερμηνεύοντας μια παράφορα ερωτευμένη δασκάλα που αναζητά τον εραστή της… στα βουνά! Επίσης, ο Χαβιέ Μπαρδέμ είναι το "Τέλειο Αφεντικό" (16/6), τη στιγμή που η Τζένιφερ Λόπεζ περνά περιπετειώδεις διακοπές στο "Shotgun Wedding" (28/7).

Δυνατές ανατριχίλες

Το είδος του horror βρίσκεται σε αιματηρά κέφια τελευταία, με τις ταινίες που ακολουθούν να δείχνουν αποφασισμένες να σπείρουν τον τρόμο στα σινεμά. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ύστερα από 10 χρόνια αδράνειας ο μαέστρος του giallo Ντάριο Αρτζέντο θυμάται τον παλιό καλό slasher εαυτό του και παραδίδει τα βίαια "Μαύρα Γυαλιά" (2/6). Ο οσκαρικός Τζόρνταν Πιλ ("Τρέξε!", "Εμείς") κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για το τι μπορεί να συμβαίνει στο "Ούτε Καν" (21/7), όμως μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα δούμε κάτι συνηθισμένο… Από τη μεριά του, ο σεναριογράφος του μοντέρνου "Αυτό", Γκάρι Ντάουμπερμαν, καταπιάνεται με μια άλλη διασκευή του Στίβεν Κινγκ, σκηνοθετώντας το βαμπιρικό "Salem's Lot" (8/9). Επιπλέον, ο Ίθαν Χοκ δείχνει τρομερά απειλητικός στο "Νεκρό Τηλέφωνο" (23/6), προκαλώντας εφιάλτες σε ένα 13χρονο αγόρι, θύμα ενός στυγερού απαγωγέα.

Σινεμά σαν φεστιβάλ

Καταιγισμός ταινιών κατευθείαν από τα διεθνή φεστιβάλ ή αναμενόμενων από την περασμένη σεζόν θα φροντίσουν για πολλούς σινεφιλικούς μαραθώνιους. Από τις Κάνες, όπου διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα, έρχεται το εκτός ορίων κωμικό δράμα του Ρούμπεν Έστλουντ ("Τετράγωνο") με τίτλο "Τρίγωνο της Θλίψης" (25/8), που γυρίστηκε στην Εύβοια και την Ηλεία. Από την Κρουαζέτ "προσγειώνεται" και η πολλά υποσχόμενη βιογραφία του βασιλιά του ροκ εντ ρολ "Elvis" (23/6), διά χειρός Μπαζ Λούρμαν ("Moulin Rouge"). Επίσης, από το περσινό Φεστιβάλ Βενετίας έχουμε το θρίλερ εκδίκησης "Card Counter" (9/6) του Πολ Σρέιντερ με τον Όσκαρ Άιζακ σε ρόλο πρώην στρατιωτικού και νυν τζογαδόρου. Δεν προσπερνάμε τρεις σκηνοθέτριες που κυριάρχησαν φεστιβαλικά. Μιλάμε για την Οντρέ Ντιγουάν που συγκλόνισε με το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα "Γεγονός" (2/6), την Κλάρα Σιμόν που απέσπασε Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για τις "Ροδακινιές του Αλκαράς" (1/9), αλλά και την πολύπειρη Κλερ Ντενί, η οποία βραβεύτηκε στο Βερολίνο για τη σκηνοθεσία του "Both Sides of the Blade".

Αγωνία και λαχτάρα

Εκτός από μια ζακέτα για τη βραδινή δροσιά, καλό θα ήταν να έχετε και παρέα αν θέλετε να δείτε ένα από τα παρακάτω θρίλερ. Ο πάντα ενδιαφέρων Άλεξ Γκάρλαντ ("Από Μηχανής") σκηνοθετεί το "Men" (2/6), με την ταλαντούχα Τζέσι Μπάκλι στο ρόλο μιας γυναίκας η οποία μετά την απώλεια του συζύγου της αποφασίζει να ταξιδέψει στην αγγλική επαρχία για να ξεπεράσει το θάνατό του. Εκεί, όμως, την περιμένουν μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις… Από την άλλη, ένας παλιός γνώριμος πρωταγωνιστεί στο ισπανικό "El Lodo" (21/7). Ο χαρακτήρας του Ραούλ Αρεβάλο ("Το Μικρό Νησί") βρίσκεται στο στόχαστρο των κατοίκων μιας εχθρικής μικρής κοινότητας, η οποία αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει σύγχρονους τρόπους ζωής. Το "Outfit", τέλος, ίσως αποδειχθεί η ταινία-έκπληξη της σεζόν, αφού στο γκανγκστερικό θρίλερ συναντιούνται οι βραβευμένοι με Όσκαρ Μαρκ Ράιλανς ("Η Γέφυρα των Κατασκόπων") και ο σεναριογράφος του "Παιχνιδιού της Μίμησης" Γκράχαμ Μουρ.

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share