Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

7 ταινίες "γροθιά στο στομάχι" για τη βία κατά των γυναικών

Όταν ο κινηματογράφος έθιξε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την κακοποίηση των γυναικών

25 Νοεμβρίου 2021 10:27
7 ταινίες
Από Ανθή Κουρεντζή

25 Νοεμβρίου σήμερα και η παγκόσμια κοινότητα τιμά την "διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών", μία ημέρα που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, για να αναδειχθεί αυτό το μείζον πρόβλημα σε παγκόσμια διάσταση.

Φέτος, αυτή η ημέρα χτυπά στη καρδιά των γυναικών της χώρας μας πιο έντονα, αφού το 2021 σημειώθηκαν 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. 13 ιστορίες σχέσεων με τη γυναίκα να βρίσκει φρικτό θάνατο από τα χέρια του συντρόφου της.

Εδώ και δύο μέρες η ταινία της Lacta "Μη με αφήσεις ποτέ", που θίγει για πρώτη φορά έναν τοξικό έρωτα που καταλήγει σε γυναικοκτονία έχει αγγίξει ήδη το ελληνικό κοινό, που ταύτισε τη πρωταγωνίστρια με τα θύματα αυτών των ιστοριών, τη Γαρυφαλλιά, τη Καρολάιν, τη Δώρα και τόσες άλλες γυναίκες, αφανείς ηρωίδες που δεινοπαθούν καθημερινά σιωπηλά πίσω από τη κλειστή πόρτα του σπιτιού τους.

Ο κινηματογράφος έχει αναδείξει κατα καιρούς αυτό το θέμα με κάποιες από αυτές τις ταινίες να αφορούν πραγματικές ιστορίες.

7 ταινίες-γροθιά στο στομάχι για τη κακοποίηση των γυναικών

1. Sleeping with the enemy (Νύχτες με τον εχθρό μου)

ρόμπερτσ-1

Ίσως η πιο γνωστή ταινία στο ευρύ κοινό που θίγει την ενδοοικογενειακή βία. Η Julia Roberts σκηνοθετεί το θάνατό της για να γλιτώσει από τον εφιαλτικό γάμο της, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφύγεις από έναν εμμονικό άντρα που σε θεωρεί ιδιοκτησία του.

2. Enough (Αρκετά)

αρκετά-1

Η Jennifer Lopez σε έναν ρόλο ζωής,αφήνει το sexiness που την έχουμε ταυτίσει και παρουσιάζεται ως η κακοποιημένη σύζυγος που εγκαταλείπει το βάναυσο σύζυγό της και προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα ζωή με το παιδί της. Εκείνος όμως την ακολουθεί παντού και απειλεί να τη σκοτώσει. Μία ιδιαίτερη ταινία που προβάλει την ωμή αλήθεια για τη βία κατά των γυναικών και τη δύναμη ψυχής των θυμάτων.

3. Desert Flower (Το λουλούδι της ερήμου)

λουλούδι-της-ερήμου

Η συγκλονιστική ιστορία της Waris Dirie που υπέστη κλειτοριδεκτομή στην ηλικία των 3, πωλήθηκε σε άντρα στα 13 της και κατάφερε να ξεφύγει και να γίνει διάσημο μοντέλο.

4. What's Love Got to Do With it

τίνα-τάρνερ

Η πραγματική ιστορία του θρύλου της μουσικής που ακούει στο όνομα Tina Turner. Η ταινία πραγματεύεατι,το πώς έγινε διάσημη η τραγουδίστρια αλλά και για το πώς βρήκε το θάρρος να ελευθερωθεί από την βίαιη, καταχρηστική σχέση της με τον Ike Turner. Ο Turner είχε καταφέρει όχι μόνο να καταχραστεί την περιουσία της τραγουδίστριας αλλά και να την μετατρέψει σε ένα άβουλο πλάσμα. Οι σκηνές βίας στην ταινία είναι ιδιαίτερα σκληρές, αν και όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα ήταν αρκετά χειρότερα, βάσει διάφορων περιγραφών της ίδιας της Turner.

5. The Shining (Η Λάμψη)

λάμψη-1

Η συγκεκριμένη ταινία αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το αφιέρωμα, όχι μόνο για το θέμα της αλλά κυρίως για την ψυχολογική βία που υπέστη η Shelley Duvall κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων από τον Stanley Kubrick ώστε να φαίνεται πραγματικά τρομαγμένη.

6. Room

βία-1

Η ιστορία μιας γυναίκας που απήχθη, βιάστηκε και αναγκάστηκε να μεγαλώσει το παιδί του βιαστή της κλεισμένη μέσα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο. Για γερά στομάχια.

7. The Accused (Οι κατηγορούμενοι)

βία-2

Μια νεαρή σερβιτόρα πέφτει θύμα βιασμού από μιά ομάδα ανδρών στο πίσω μέρος ενός μπαρ. Η Σάρα βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει το έγκλημα, αλλά η πολυτάραχη και γεμάτη καταχρήσεις ζωή της καθώς και το βεβαρημένο ποινικό της μητρώο, αποτελούν αρνητικά στοιχεία όσον αφορά την αξιοπιστία της ως μάρτυρα. Η εισαγγελέας Κάθριν Μέρφι (Κέλι Μακ Γκίλις) που αναλαμβάνει την υπόθεση, ύστερα από πολλές αμφιταλαντεύσεις, μετατρέπει τη δίκη των βιαστών σ' ένα γενικότερο κατηγορητήριο κατά όλων των θαμώνων του μπαρ, που όχι μόνον δεν εμπόδισαν το βιασμό αλλά με κάποιο τρόπο τον παρότρυναν κιόλας.

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share