Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έτσι θα είναι η ζωή στο διάστημα σύμφωνα με τον Τζεφ Μπέζος

"Θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γη, όπως επισκέπτονται σήμερα οι τουρίστες το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστoουν"

18 Νοεμβρίου 2021 10:47
Έτσι θα είναι η ζωή στο διάστημα σύμφωνα με τον Τζεφ Μπέζος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το όραμα του για την ζωή στο διάστημα παρουσιάζει ο Αμερικανός κροίσος Τζεφ Μπέζος, την ίδια στιγμή που οι υποτροχιακές πτήσεις της εταιρείας του, Blue Origin, έχουν φτάσει μέχρι τα όρια του διαστήματος. Με την ευκαιρία δες εδώ την πτήση του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον στο Διάστημα.

Πώς θα είναι άραγε η ζωή στο διάστημα; Ποια θα είναι η σχέση των ανθρώπων εκεί με τη Γη;

Σίγουρα όλοι μας λίγο πολύ έχουμε αναρωτηθεί για τη ζωή έξω από τα σύνορα της Γης. Ίσως πολλοί από εμάς να ονειρευόμαστε και ένα διαστρικό ταξίδι.

Ο Τζεφ Μπέζος πάντως, έχει φτιάξει το δικό του όραμα και σύμφωνα με τα όσα λέει «εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν από τη Γη στο Διάστημα, με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό είναι το όραμα της Blue Origin – εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται στο Διάστημα».

Η σημασία της Γης

Παράλληλα, ο οραματιστής Μπέζος, τονίζει τη σημασία της Γης και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τις προάλλες στην ομιλία του στο ετήσιο Φόρουμ Ignatius στην Ουάσιγκτον, «είναι ξεχωριστή. Δεν μπορούμε να την καταστρέψουμε».

«Το ηλιακό σύστημα μπορεί να υποστηρίξει ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους», ανέφερε ο Μπέζος, ενώ ο πλανήτης μας «μπορεί να υποστηρίξει, ας πούμε, δέκα δισεκατομμύρια ανθρώπους, σε κάποιο βαθμό».

Συνεπώς «θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε αυτό, χωρίς να τον υποβαθμίσουμε», υπογράμμισε -την ώρα που τόσο ο τεχνολογικός του κολοσσός, η Amazon, όσο και οι εμπορικές διαστημικές πτήσεις της Blue Origin έχουν βαρύ αποτύπωμα άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι περισσότεροι θα γεννιούνται στο διάστημα

«Στο πέρασμα των αιώνων», σύμφωνα με τα σχέδια του ο δεύτερου σήμερα πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, «οι περισσότεροι ή πολλοί από τους ανθρώπους θα γεννιούνται διάστημα. Θα είναι το πρώτο σπίτι τους. Θα γεννηθούν και θα ζουν σε αποικίες και θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γη, όπως επισκέπτονται σήμερα οι τουρίστες το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστoουν» στις ΗΠΑ.

Οι δε διαστημικές αποικίες «θα μοιάζουν με την καλύτερη μέρα που μπορεί να υπάρξει στο Μάουι» -το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, όπου ο Μπέζος αγόρασε πρόσφατα τεράστιες εκτάσεις- «όμως αυτή η μέρα θα διαρκεί όλο τον χρόνο».

«Δεν θα υπάρχει κακοκαιρία, ούτε σεισμοί και όλοι οι άνθρωποι θα θέλουν να ζήσουν εκεί», υποστήριξε.

Χαρακτήρισε μάλιστα τους ανθρώπους της Blue Origin «πρέσβεις της Γης» στο Διάστημα.

Όταν πάντως ρωτήθηκε πώς θα ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει στο… υπερπέραν, απέφυγε να απαντήσει.

Έτσι θα είναι η ζωή στο διάστημα σύμφωνα με τον Τζεφ Μπέζος
Εικόνα: Blue Origin

Οι κύλινδροι του Ο’ Νιλ

Για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου οράματός του, ο Τζεφ Μπέζος δεν μιλά για τη δημιουργία αποικιών σε άλλους πλανήτες -όπως σχεδιάζει ο αντίζηλός του, Ίλον Μασκ, να κάνει με τον Άρη- αλλά για τεράστιους κυλίνδρους, που θα είναι σε τροχιά στο διάστημα και θα μπορεί έκαστος να φιλοξενήσει έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Μέσα στους κυλίνδρους αυτούς, αναφέρει, θα δημιουργηθούν τεχνητά συνθήκες βαρύτητας και κλίματος που θα προσομοιάζουν με αυτές στη Γη, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διατροφική επάρκεια.

Θα υπάρχουν «ποτάμια και δάση και άγρια ζωή», έχει πει σε μία σχετική πρώτη παρουσίαση, την οποία έκανε μάλιστα προ τριετίας, τον Μάιο του 2019.

Πηγή έμπνευσής του είναι οι γνωστοί και ως «κύλινδροι Ο’Νιλ»: ένα όραμα που είχε τη δεκαετία του ‘70 ο καθηγητής φυσικής Τζέραλντ Ο’Νιλ, διαλέξεις του οποίου είχε παρακολουθήσει ο Μπέζος ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share