Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Τότε αυτές τις ταινίες πρέπει να τις δεις!

Δες τη λίστα...

1 Απριλίου 2019 11:40
Σου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Τότε αυτές τις ταινίες πρέπει να τις δεις!

Mια καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας μπορεί να δημιουργήσει κόσμους που θα ευχόμασταν να υπήρχαν ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε ούτε να φανταστούμε. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών ανήκουν στην κατηγορία με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι τυχαία. Πενήντα χρόνια μετά, σινεφίλ εξακολουθούν να αναλύουν το έπος του Kubrick, να αναρωτιούνται αν ο Deckard είναι Replicant ή για πόσο ακόμα το «Interstellar» θα αποτελεί επιστημονική φαντασία. Τα στούντιο προκειμένου να δώσουν ζωή και να κάνουν πιστευτό το αδύνατο ξοδεύουν εκατομμύρια χρημάτων, χρόνου, δουλειάς και μελέτης κάθε φορά ανεβάζοντας τον πήχη και λίγο ψηλότερα. Οι παραπάνω είναι ταινίες, ορόσημα της τέχνης του κινηματογράφου που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Εμείς στο Maxmag, επιλέξαμε να σας προτείνουμε αγαπημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που θεωρούμε ιδιαίτερες. Ταινίες που εξερευνούν εναλλακτικές πτυχές του είδους και ίσως ορισμένες που να μη γνωρίζατε. Αυτές λοιπόν είναι 10 αγαπημένες μας ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ελπίζουμε να γίνουν και δικές σας αγαπημένες.

1.«Arrival» – 2016
Μια από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ξεφεύγει από τη νόρμα horror- action και το στερεότυπο του εξωγήινου κατακτητή, το «Arrival» θέτει στον ανυποψίαστο θεατή πολλά φιλοσοφικά ζητήματα για την ίδια την ανθρωπότητα, ενώ οι ανατροπές που κρύβονται στη διάρκεια της ταινίας καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο. Και ενώ κάθε σκηνή που εξελίσσεται μεταξύ των ηρώων και των εξωγήινων είναι συναρπαστική, η ταινία σου εστιάζει την προσοχή, χωρίς να το καταλαβαίνεις, στο κομμάτι «άνθρωπος και επικοινωνία». Το πώς αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε το οτιδήποτε ξένο αλλά και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ένα καθεστώς συνεργασίας ακόμη και σε διακρατικό επίπεδο.

2. «Independence Day» – 1996
Στις 2 Ιουλίου, δυο μέρες πριν από τη μεγάλη αμερικανική γιορτή της Ανεξαρτησίας, οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες βυθίζονται στο χάος, λόγω μιας μυστηριώδους ατμοσφαιρικής παρεμβολής. Σύντομα διαπιστώνεται ότι κάποιο αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη γη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα γιγάντιο διαστημόπλοιο, το οποίο πιλοτάρουν εκδικητικά εξωγήινα όντα. Ο Ντέιβιντ Λέβινσον, ένας χαρισματικός επιστήμονας που εργάζεται σαν τεχνικός σε τηλεοπτικό κανάλι, ανακαλύπτει ότι οι εξωγήινοι σκοπεύουν να επιτεθούν σε στρατηγικά σημεία του πλανήτη μέσα σε ένα 24ωρο. Την επόμενη κιόλας μέρα, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η Ουάσινγκτον μετατρέπονται σχεδόν σε στάχτη. Οι επιζώντες, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τόμας Γουίτμορ, επινοούν ένα σχέδιο για να πολεμήσουν εναντίον των σατανικών εισβολέων…

Μια από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που είναι βραβευμένη με Όσκαρ για τα ομολογουμένως εκπληκτικά ειδικά της εφέ, η θεαματική αυτή υπερπαραγωγή, βασίζεται σε ένα σενάριο του παραγωγού Ντιν Ντέβλιν και του Ρόλαντ Έμεριχ («Παγκόσμιος Στρατιώτης», «Ο πατριώτης») ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της. Το φιλμ, που στοίχισε 75 εκατομμύρια δολάρια και ήταν το πιο πολυδιαφημισμένο κι αναμενόμενο του 1996, βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες την 4η Ιουλίου και μέσα σε δύο μέρες ξεπέρασε ήδη 50 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις! Το φαινόμενο επαναλήφθηκε βεβαίως και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.Το λαμπρό πρωταγωνιστικό καστ της ταινίας απαρτίζουν: ο σούπερ σταρ Γουίλ Σμιθ, ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ, και ο Μπιλ Πούλμαν.

3. «The man From Earth» – 2007
Το κεφάλαιο επιστημονική φαντασία είναι πραγματικά αχανές και προσωπικά αγαπημένο. Αποφεύγοντας να αναφέρω κάποια ταινία που πιθανότατα είναι ήδη αγαπημένη σας, θα ήθελα να προτείνω τη συγκεκριμένη που ίσως δεν έχει πέσει στην υπόληψή σας. Ναι, το «The Man from Earth» δεν αποτελεί μια ακόμα, από τις πολλές, ταινίες επιστημονικής φαντασίας! Μπορεί να μην έχει ειδικά εφέ και να είναι γυρισμένη με μία κάμερα, που ούτε Youtuber δε θα χρησιμοποιούσε σήμερα, αλλά είναι ένα μοναδικό διαμαντάκι του είδους. Η υπόθεση έχει να κάνει με μία ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου που μαζεύονται στο σπίτι ενός συναδέρφου τους για να τον αποχαιρετίσουν. Στο σαλόνι (και μόνο) του τελευταίου ξεδιπλώνεται ένας καθηλωτικός διάλογος, όταν τους αποκαλύπτει πως είναι 14.000 χρόνων. Αν έχετε ενδοιασμούς δώστε της μια ευκαιρία και αν το μετανιώσετε αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη.


4. «Eternal Sunshine Of The Spotless Mind» – 2004
Ποιος είπε ότι οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν μπορούν εξιστορήσουν ιστορίες αγάπης; Το «Eternal Sunshine Of The Spotless Mind» αποτελεί σίγουρα μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που μέσω και του δράματος καταφέρνει και βάζει στο μυαλό του θεατή μια σκέψη, την οποία οι περισσότεροι την έχουν βάλει στο μυαλό τους έστω για μια φορά στη ζωή τους: πώς θα ήταν αν μπορούσα να διαγράψω μνήμες, ανθρώπους και παλιές αγάπες από το μυαλό μου; Με πρωταγωνιστές τους Jim Carrey και Kate Winslet, με σκηνοθέτη τον Michel Gondry, η συγκεκριμένη ταινία είναι από εκείνες που απλά δεν μπορείς να ξεχάσεις, καθώς το ευφυέστατο σενάριό της, αλλά και οι πρωταγωνιστές σου προσφέρουν μια φαντασιακή, ιδιαίτερη ιστορία. Με λίγα λόγια, μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις των αληθινών και όμορφων ρομαντικών ιστοριών!

5. «I Origins» – 2014
Μια διαφορετική ταινία από τις πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μ’ έναν αφοσιωμένο νεαρό επιστήμονα στο κέντρο του και την αιωνίως ιδιόμορφη σχέση πίστης-επιστήμης να το αγκαλιάζει, το «I Origins» του Mike Cahill είναι ένα από τα sci-fi διαμαντάκια της τελευταίας δεκαετίας που πέρασαν κομματάκι απαρατήρητα. Εξερευνώντας την ανάγκη απόδειξης και εξέλιξης που δομεί κάθε επιστημονικό μυαλό και τον τρόπο που αυτή μπορεί να συνυπάρξει με την αναζήτηση του πνευματικού, καταφέρνει να προκαλέσει συναισθήματα επειδή τολμάει να υπερβάλει. Με εξαιρετικές ερμηνείες, κυρίως από τον Michael Pitt (που περιέργως εδώ δεν υποδύεται κάποιον psycho killer ή psycho σκέτο) η ταινία μοιάζει πιο πολύ με ανεξάρτητο ρομαντικό δράμα, πανέμορφα φωτογραφημένο, παρά με φουτουριστικό blockbuster, όπως τα sci-fi που πιθανότατα έχεις βαρεθεί. Δεν είναι τέλεια, τουλάχιστον οι ακαδημαϊκοί εκεί έξω θα τις βρουν σεναριακές αδυναμίες. Ταυτόχρονα όμως έχει ψυχή, οπτική αρτιότητα και, αναμφίβολα, την ικανότητα να σε κάνει να δεις τα πράγματα… με άλλο μάτι.

Επίσης να σου θυμίσουμε τις 5 ταινίες που δεν βαριέσαι να βλέπεις ξανά και ξανά!

6. «Ex Machina» – 2014
Θα μπορούσα για ώρες να μιλάω για το πόσο καλό και υποτιμημένο είναι το «Ex Machina». Ο Caleb είναι ένας άριστος προγραμματιστής που επιλέγεται από τον ιδιοφυή-εκατομμυριούχο Nathan, για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα που μπορεί να αλλάξει την ανθρωπότητα. Ο Νathan είναι πολύ κοντά στη δημιουργία της πρώτης, τέλειας μορφής τεχνητής νοημοσύνης, στο σώμα της πανέμορφης Ava. Μαζί με τον Caleb γνωρίζουμε την Ava και την ερωτευόμαστε, μέχρι να αντιληφθούμε το πόσο πρέπει να τη φοβόμαστε. Διότι μπορεί φαινομενικά η Ava να είναι το αντικείμενο του πειράματος, στην πραγματικότητα όμως είναι ο άνθρωπος και το πως μπορεί να χειριστεί και να αντιμετωπίσει την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Alex Garland κατάφερε με 4 δωμάτια και 3 ηθοποιούς να παρουσιάσει μια τρομερή ιστορία με άκρες στην καθημερινότητα. Και λέω καθημερινότητα, γιατί ενώ είναι μια ακόμα, από τις πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, άνετα μπορείς να φανταστείς ότι έχει γίνει κάπου απομονωμένα από κάποιους επιστήμονες. Τελικά εγώ και εσύ υπάρχει περίπτωση να έχουμε γνωρίσει την Ava;

7. «Inception» – 2010
Μια από τις καλύτερες και πιο twisted ταινίες επιστημονικής φαντασίας, κατά τη γνώμη μου, το «Inception». Με καταπληκτικές ερμηνείες, πρωτίστως του Leonardo DiCaprio κι έπειτα των Tom Hardy, Ellen Page, Cillian Murphy και Joseph Gordon-Levitt. Μιλάμε για μια ομάδα, η οποία έχει ως επάγγελμα και κύριο στόχο της να μπαίνει μέσα στα όνειρα και στα υποσυνείδητα των θυμάτων της, με προηγμένη τεχνολογία και να τους εμφυτεύει τις ιδέες τις οποίες θέλουν και για τις οποίες έχουν πληρωθεί από τους εργοδότες/πελάτες τους. Μια πολύ περίεργη ταινία, σίγουρα σε μπερδεύει αλλά και σίγουρα σε κρατάει σε αγωνία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της. Έξυπνα δομημένη με πολλή φαντασία και υπέροχα εφέ. Δεν είχε κι άδικα 8 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, κερδίζοντας τα μισά από αυτά.

8. «What happened to Monday» – 2017
Αφήνοντας στην άκρη τα μοναδικά Alien, για τα οποία είναι περιττό να γίνει οποιαδήποτε επεξήγηση, όπως επίσης και το πρωτοπόρο «Minority Report», αλλά και το κινηματογραφικό έπος «Interstellar», θα μείνω σε μια λιγότερο συζητημένη και νεώτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με το όνομα «What happened to Monday». Η ταινία του Νορβηγού Tommy Wirkola, χωρίς να εστιάζει σε επιστημονικές λεπτομέρειες, αφηγείται ένα σενάριο τοποθετημένο στο κοντινό μέλλον, αυτό της επιβίωσης 7 διδύμων αδερφών σε ένα δυστοπικό/δικτατορικό κόσμο που στο όνομα της βιωσιμότητας απαγορεύει την ύπαρξη αδερφών. Παρόλο που ένας σχετικά αυστηρός κριτής θα μπορούσε να βρει νερά σε σημεία του σεναρίου, η ταινία δεν ενδιαφέρεται να εστιάσει σε αφηγηματική λεπτομέρεια, αλλά εμβαθύνει στα ανθρωπιστικά και πολιτικά μηνύματα που αναδύονται, όπως η εξαιρετικά καθηλωτική πλοκή εκτυλίσσεται. Η χαρισματική Noomi Rapace δίνει ρεσιτάλ πολλαπλών ερμηνειών, χωρίς να αφήνει τον θεατή να βαρεθεί ούτε στιγμή. Ηθοποιοί, σενάριο αλλά και σκηνοθεσία συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δυστοπική ιστορία.

9. «Snowpiercer» – 2013
Με φόντο την κλιματική καταστροφή και την πάλη των τάξεων, o Κορεάτης Joon-Ho Bong μιλά για πρώτη φορά στα Αγγλικά και διδάσκει στο Hollywood τι σημαίνει κινηματογραφική δυστοπία. Ύστερα από ένα αποτυχημένο πείραμα, ολόκληρος ο πλανήτης βυθίζεται στο χιόνι και όλη η ανθρωπότητα πεθαίνει, εκτός από εκείνους που καταφέρνουν να επιβιβαστούν στο τρένο Snowpiercer, το οποίο ταξιδεύει ασταμάτητα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας το τρένο σαν μια έξυπνη μεταφορά και μια μικρογραφία της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και των ταξικών διαφοροποιήσεων, ο Joon-Ho Bong κάνει σαφείς νύξεις για τους κοινωνικούς διαχωρισμούς του παρόντος, τοποθετώντας τους επιβάτες/επιζώντες στα πίσω ή τα μπροστά βαγόνια του τρένου, ανάλογα με τις απολαβές τους και το κοινωνικό τους status. Πρωταγωνιστής είναι ο Curtis (Chris Evans), ένας φτωχός και χαρισματικός νέος, ο οποίος ηγείται της εξέγερσης που ξεσπά από τα πίσω βαγόνια και κινείται προοδευτικά προς τα μπροστά, εκεί όπου ζει πλουσιοπάροχα και χωρίς έγνοιες η ελίτ του τρένου. Τόσο το υπόλοιπο cast (Tilda Swinton, Ed Harris, John Hurt), όσο και η σκηνοθετική ματιά του καινοτόμου και τολμηρού Κορεάτη, εγγυώνται μια αξέχαστη και ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία, που σίγουρα δε θα απολαύσουν μόνο οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας.

10. Ready Player One (2018)
Στο θεματικό φάσμα της επιστημονικής φαντασίας μπορώ να κάνω αμέτρητες προτάσεις με προσωπικές αγαπημένες, αλλά θα προτιμήσω να αρκεστώ στις κυκλοφορίες αυτής της χρονιάς και να μιλήσω για το ready player one σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ. Έχοντας φέτος επίσης αναλάβει το κοινωνικό δράμα «The Post» o ένας και μοναδικός σκηνοθέτης έρχεται, στα 72 του πλέον, να αποδείξει σε όλους ότι ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα αυτό το οποίο τον έκανε διάσημο: να γυρίζει sci-fi ταινίες! Με τον τίτλο του cine-παραμυθά μεταφέρει στις αίθουσες μια δυστοπία βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Έρνεστ Κλάιν «Αν είσαι έτοιμος, πάτα enter», μια ωδή στην ποπ κουλτούρα των 80’s και των 90’s με τρόπο τόσο νοσταλγικό όσο και σύγχρονο. Στο μίζερο μέλλον του 2045 τη μόνη διαφυγή αποτελεί το OASIS, μια virtual reality πλατφόρμα της οποίας ο ιδιοφυής κατασκευαστής Τζέιμς­ Χάλιντεϊ ξαφνικά πεθαίνει. Αφήνει όμως πίσω του ένα βίντεο στο οποίο ανακοινώνει πως μέσα στον απέραντο κόσμο του OASIS έχει κρύψει ένα «πασχαλινό αβγό», ένα γρίφο δηλαδή, που όποιος τον λύσει θα κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του.

Σ’ αυτό το κλίμα ο σκηνοθέτης πλάθει μια συγκινητική ιστορία όπου ο ορφανός Γουέιντ καταφέρνει έπειτα από πολλές περιπέτειας να βρει την αγάπη και τη φιλία μέσα από μια ισοπεδωτική λαίλαπα ειδικών εφέ όπου παρελαύνουν μορφές της ποπ κληρονομιάς, από τη «Λάμψη» και την Τζόαν Τζετ στα παιχνίδια του Atari και στο «Akira», από τη Λάρα Κροφτ, τους ήρωες της DC, τον Κινγκ Κονγκ και τους δικούς του δεινοσαύρους του «Jurassic Park». Είναι προφανές πως ο Σπίλμπεργκ πραγματοποιεί ένα έμμεσα κριτικό σχόλιο στην καθολική επικράτηση των social media μέσω της ταινίας, χωρίς όμως να καταδικάζει εξολοκλήρου τη χρήση τους. Εγγυώμαι μια γεμάτη κινηματογραφική εμπειρία 2 ωρών με οργιαστική δράση, αισθητική gaming και μια ιλιγγιώδη παρέλαση «μορφών» για τους λάτρεις του sci-fi και όχι μόνο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για Σινεμά στο Athensmagazine.gr

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share