Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Για την ρομαντική σου πλευρά; 7 κινηματογραφικά φιλιά που "έγραψαν" ιστορία!

Τα έχεις δοκιμάσει;

21 Απριλίου 2018 15:08
Για την ρομαντική σου πλευρά; 7 κινηματογραφικά φιλιά που

Πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα φιλί; Λεπτά; Δευτερόλεπτα; Ή μήπως πολύ παραπάνω; Είναι κάποιες ταινίες που μπορεί να μην τρελάθηκες κιόλας όταν τις είδες. Να μην συγκινήθηκες ή να τις βρήκες πολύ «γυναικείες», είναι όμως μία σκηνή που κλέβει την όλη παράσταση και μπορεί να σώσει ακόμα και την υπόληψη ολόκληρου του έργου. Η σκηνή του φιλιού.

Πολλές φορές το φιλί των πρωταγωνιστών φαντάζει λυτρωτικό, αφού συνήθως οι δύο εραστές έχουν τραβήξει τα πάνδεινα ώσπου να συναντηθούν και να ενωθούν. Είναι έτσι ούτως ή άλλως και η δομή της ρομαντικής ταινίας: οι δύο πρωταγωνιστές ξεκινούν από δύο εντελώς αντίθετους κόσμους για να βρεθούν κατά λάθος και μετά κάτι να τους χωρίσει ξανά για να προσπαθήσουν να βρουν και πάλι ο ένας τον άλλον και να σμίξουν ή να χωρίσουν οριστικά στο τέλος. Σκεφτείτε το σαν ένα διάγραμμα με δύο καμπυλωτές γραμμές που πάνε κυματιστά πάνω κάτω αντίστροφα η μία από την άλλη. Εκεί που τέμνονται είναι τα σημεία όπου οι δύο που πρωταγωνιστές βρίσκονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στην Κύπρο: Ιατροδικαστής από την Ελλάδα στην Λευκωσία ώστε να κάνει νέα αυτοψία!

Το φιλί σε μία ταινία τις περισσότερες φορές μαγεύει αλλά είναι αρκετές οι φορές που μπορεί να σοκάρει. Όπως την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη το 1896, όταν ακόμα το σινεμά ήταν σε πειραματικό στάδιο. Ο κινηματογραφιστής ήταν ο Thomas Edison και το ζευγάρι ήταν οι May Irwin και John Rice που προκάλεσαν τα σκανδαλώδη σχόλια των συντηρητικών της εποχής με το πεταχτό φιλάκι διάρκειας κάποιων δευτερολέπτων στο φιλμάκι με όνομα, τι άλλο; "The Kiss". Στο πέρασμα του χρόνου, βέβαια, με δειλά αλλά σταθερά βήματα, υπήρξαν και άλλα κινηματογραφικά φιλιά πολύ πιο ζουμερά και με μεγαλύτερη διάρκεια που το θέαμα ενός ζευγαριού να φιλιέται απομυθοποιήθηκε και θεωρήθηκε και ως ένα στοιχείο μοντερνισμού. Ότι στον μοντέρνο και προοδευτικό κόσμο δεν τρέχει και τίποτα με ένα φιλί δημοσίως.

Είναι όμως κάποιοι κινηματογραφικοί εραστές που έχουν μείνει κλασικοί, με την σκηνή του φιλιού να μένει τόσο ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου που όποιας χρονολογίας και να είναι η ταινία ο θεατής θέλει να ζήσει τον μεγάλο έρωτα όπως και οι πρωταγωνιστές, γι' αυτό και συνήθως το κινηματογραφικό φιλί συνοδεύεται και από τον αναστεναγμό με ύφος «εγώ πότε;» του θεατή. Άλλα φιλιά είναι ανατρεπτικά, άλλα απλά τα περιμένεις να γίνουν πώς και πώς και άλλα είναι κάπως στενόχωρα αφού συνηθίζεται οι πιο συγκινητικοί κινηματογραφικοί έρωτες να είναι οι ανεκπλήρωτοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Γουρλήδες ή όχι οι Διάσημοι στον αγώνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Πλάνα από το ματς που έδωσαν το παρόν! (photos+video)

Ακολουθούν τα επτά πιο αξιομνημόνευτα κινηματογραφικά φιλιά, άσχετα με το πόσο άρεσε η ταινία...


1. Lady And The Tramp (1955)

Ξεκινάμε κάπως παιδικά με ένα φιλί τόσο τρελούτσικο, αστείο και ρομαντικό που ίσως είναι το πρώτο φιλί που οι περισσότεροι προσέξαμε μιας και είναι σε μία κλασική ταινία του Disney που είδαμε ως παιδιά (ή γιατί όχι και μεγαλύτεροι). Η αριστοκράτισσα cocker spaniel, Λαίδη, ερωτεύεται τον κοπρίτη του δρόμου, Αλήτη ο οποίος την κερνάει το πιο ρομαντικό δείπνο: πλάι στα σκουπίδια ενός ιταλικού εστιατορίου και υπό τον ήχο του ακορντεόν και του τραγουδιού του μαγαζάτορα που περιποιείται το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι τα δύο ερωτευμένα σκυλάκια μοιράζονται άθελά τους το ίδιο μακαρόνι που καταλήγει στο να τους ενώσει τις μουσούδες. Σκηνή που συγκινεί το ίδιο μικρούς και μεγάλους και κάνει την Λαίδη με τον Αλήτη να έχουν το πιο θρυλικό φιλί απ' όλους τους ήρωες των ταινιών του Disney παρόλο που δεν έχουν ανθρώπινη μορφή όπως οι υπόλοιποι ήρωες.


2. Gone With The Wind (1939)

Και πάμε σε ένα άλλο φιλί δύο υπαρκτών προσώπων αυτή τη φορά. Στην ταινία "Όσα Παίρνει Ο Άνεμος" o Clarke Gable και η Vivien Leigh έμειναν στην κινηματογραφική ιστορία για τις σπουδαίες ερμηνείες τους αλλά και την καταπληκτική τους χημεία. Εκείνος το κλασικό αρσενικό και εκείνη το απόλυτο θηλυκό πρότυπο. Το δε φιλί τους θεωρείται κορυφαίο. Ακόμα και η αφίσα της ταινίας αυτή την σκηνή δείχνει, όσοι έχουν δει την ταινία αυτή την σκηνή περιμένουν να δουν. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι σε όλες τις σκηνές που φιλιούνται οι πρωταγωνιστές υπάρχει τόσο πάθος που ο Gable αγκαλιάζει την Leigh τόσο σφιχτά που η αρρενωπή κορμοστασιά του την κρύβει σχεδόν ολόκληρη. Η σκηνή όπου ο Gable με την Leigh φιλιούνται για πρώτη φορά τα έχει όλα. Για φόντο ένα έντονο κόκκινο χρώμα του πάθους αλλά και του ρομαντικού δειλινού, την εξομολόγηση του έρωτα και μετά το έντονο φιλί συνοδευόμενο από ένα ηχηρό χαστούκι από την πρωταγωνίστρια κίνηση που αργότερα έγινε κλισέ. Σε πόσες ταινίες άραγε μετά το "Όσα Παίρνει Ο Άνεμος" είδαμε την πρωταγωνίστρια να σφαλιαρίζει τον πρωταγωνιστή αμέσως μετά το φιλί τους ενώ έχει δείξει ότι στην πραγματικότητα της άρεσε; Σε πάμπολλες...



3. Spiderman (2002)

Σειρά έχει ένα φιλί του πιο πρόσφατου κινηματογράφου. Είναι αυτή η βεβαιότητα που έχουμε οι περισσότεροι ότι ό,τι ήταν να δούμε στο σινεμά το έχουμε δει, πως δεν θα υπάρξει και καμία τρελή καινοτομία από εδώ και πέρα και πάει λέγοντας. Έρχεται λοιπόν η έκπληξη από μία ταινία που, εντάξει, δεν θεωρείται και αριστούργημα! Στο "Spiderman" η σκηνή του φιλιού είναι τίγκα στο σύνηθες. Η ευαίσθητη Kirsten Dunst απειλείται από ληστές-βιαστές και έρχεται ο Spiderman Tobey Maguire που φυσικά την σώζει. Ως εδώ, σιγά τα νέα. Η μουσική υπόκρουση χιλιοακουσμένη ενώ όλα αυτά γίνονται στη βροχή, αλίμονο ήταν τόσο αναμενόμενο. Ώσπου η Dunst πάει να φιλήσει τον ήρωά της και γίνεται η ανατροπή. Αυτός είναι κρεμασμένος ανάποδα σε μία σκαλωσιά ενώ εκείνη δεν του βγάζει ολόκληρη τη μάσκα αλλά του ξεσκεπάζει ίσα-ίσα το στόμα. Πανέξυπνο τέχνασμα ώστε να κάνει την ταινία να ξεχωρίσει και να μείνει αυτή η σκηνή του φιλιού τόσο έντονα χαραγμένη στους θεατές που ακόμα και αν δεν λάτρεψαν την ταινία θα έχουν να θυμούνται το ανάποδο και ανατρεπτικό φιλί του Spiderman. Είναι η στιγμή που κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει το πώς μία μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Άραγε αν ο Maguire στεκόταν ίσιος μπροστά στην Dunst και έδιναν εκείνο το φιλί θα το θυμόμασταν;


4. Notebook (2004)

Μπορεί η σκηνή του φιλιού να έχει μείνει όντως αξιομνημόνευτη αλλά το "Notebook" είναι μία κλασική, σαλτσώδη, chick flick ταινία με φουλ υπερβολή. Σε προκαλεί συνεχώς με όλα τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ταινία για να κλάψεις. Στους περισσότερους το καταφέρνει κιόλας. Στο γυναικείο κοινό δε, έκανε θραύση. Σημαντικό ρόλο πιστεύω έπαιξε και το υπαρκτό ειδύλλιο που υπήρχε μεταξύ του Ryan Gosling και της Rachel McAdams που ήταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Το "Notebook" είναι ακόμα μία ταινία που η σκηνή του φιλιού γίνεται και κάτι σαν «σημαία» του έργου και αυτό γιατί, όπως και στο "Όσα Παίρνει Ο Άνεμος", το φιλί των δύο ηρώων είναι και στην αφίσα της ταινίας. Η σκηνή έχει μείνει πιο πολύ γιατί είναι αυτό που έγραψα και στην εισαγωγή: η λύτρωση. Ο Gosling και η McAdams έχουν περάσει από σαράντα κύματα για να είναι μαζί, η έλξη τους είναι τεράστια και όλο αυτό έχει φτάσει σε μία κορύφωση που πραγματικά τα σώματά τους είναι σαν μαγνήτες που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν. Εξομολογούνται τον έρωτά τους, κλασικά μέσα στην βροχή και μετά φιλιούνται και δεν ξεκολλάνε ο ένας από τον άλλο μέχρι να μπουν στο σπίτι και να πέσουν στο κρεβάτι. Οι χαρακτήρες της ταινίας δείχνουν το πόσο ανυπόμονα περίμεναν το να γίνουν ένα και μαζί ο θεατής περιμένει αυτή την στιγμή που στην ουσία είναι και ο σκοπός του έργου. Το πότε επιτέλους θα είναι μαζί αυτό το κατατρεγμένο ζευγάρι που οι συνθήκες τους θέλουν χώρια.


5. Great Expectations (1998)

H μεταφορά της κλασικής νουβέλας του Charles Dickens σε μοντέρνα version από τον Alfonso Cuaron. Και ενώ και εδώ έχει το κλασικό φιλί στη βροχή δεν είναι αυτό που έχει κάνει αυτή την ταινία να ξεχωρίσει αλλά οι δύο πρωταγωνιστές στην αρχή του έργου όταν συναντιούνται παιδιά ακόμα. Ο γλυκός και αθώος ερωτοχτυπημένος πιτσιρικάς που ζωγραφίζει το κορίτσι που έχει αγαπήσει και προσέχει την κάθε μία λεπτομέρεια του προσώπου της ενώ εκείνη ως πιο πονηρή λίγο αργότερα του κλέβει ένα φιλί όταν εκείνος πίνει νερό από το συντριβανάκι ενός ψύκτη κάτι που λειτουργεί και ως μοτίβο αναγνώρισης μιας και αργότερα στην ταινία όταν οι δύο ήρωες συναντιούνται μετά από χρόνια, ενήλικοι πια, εκείνη του υπενθυμίζει ποια είναι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάποιοι σοκαρίστηκαν κάπως στη θέα δύο παιδιών να φιλιούνται στο στόμα αλλά ο περισσότερος κόσμος βρήκε πολύ γλυκό το πείραγμα της μικρής Estella προς τον μικρό Finn που με αυτό της το φιλί του ξυπνάει τα πιο «ενήλικα» ένστικτα.


6. Brokeback Mountain (2005)

Το "Brokeback Mountain" ακόμα και αν κάποιος δεν το έχει δει, το έχει σίγουρα ακουστά και αυτό λόγο της ιδιαίτερης θεματολογίας του. Οι δύο εραστές, Jake Gyllenhaal και Heath Ledger αφού είχαν περάσει ένα καιρό πάθους κάποιο διάστημα πριν συναντιούνται ξανά και η ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονη που κόβεται με μαχαίρι. Ο Ledger πάει να υποδεχτεί τον Gyllenhaal, τον στριμώχνει και τον φιλά έντονα δείχνοντας έτσι το πόσο του είχε λείψει και εκεί αποκαλύπτεται στον θεατή ότι η ταινία δεν έχει να κάνει με ένα εφήμερο πάθος αλλά για ένα αγνό love story. Το συγκεκριμένο φιλί είναι τόσο ξεχωριστό και ριζοσπαστικό που δεν ξεχνιέται και ένας από τους λόγους είναι γιατί το Hollywood δύσκολα ακουμπά τέτοια ευαίσθητα θέματα πόσο μάλλον να το κάνει πετυχημένα. Άλλωστε δεν ήταν το πρώτο ομοφυλοφιλικό φιλί στο σινεμά και κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων επειδή ο έρωτας μεταξύ των δύο καουμπόηδων που είναι κάτι σαν ορόσημο των μάτσο ανδρών δύσκολα θα ξεχαστεί. Κερασάκι στην τούρτα της σκηνής είναι η εξαιρετική ερμηνεία της Michelle Williams που πίσω από μία σήτα βλέπει τον άντρα της να φιλιέται με άλλον άντρα και μένει άναυδη.


7. From Here To Eternity (1953)

«Nobody ever kissed me the way you do», είπε η Deborah Kerr στον Burt Lancaster και εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο! Οι Kerr και Lancaster φιλιούνται ξαπλωμένοι στην ακροθαλασσιά με το κύμα να τους αγκαλιάζει παρομοιάζοντας τους έτσι με αυτό τον ποιητικό τρόπο με την ανταριασμένη θάλασσα. Κάπως έτσι έμειναν στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά για αυτό το ανέμελο αλλά και παθιασμένο φιλί που όλοι θα θέλαμε να δώσουμε κάποια στιγμή της ζωής μας όσο μελιστάλαχτο και αν είναι. Το "From Here To Eternity" έχει την πιο αναγνωρίσιμη σκηνή φιλιού που οι περισσότεροι όλο και κάπου έχουμε δει μιας και το έχουν αντιγράψει ουκ ολίγες φορές έχοντας μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη είτε παραλλαγμένο είτε με την μορφή παρωδίας. Μια ταινία κλασική που μπορεί αρκετοί να μην την έχουν δει ολόκληρη αλλά σίγουρα έχουν δει και έχουν ζηλέψει αυτή την ξεχωριστή και ιδιαίτερη σκηνή του φιλιού.


Bonus: Casino (1995)

Ε, αφού είπαμε τα «7» Καλύτερα Κινηματογραφικά Φιλιά ας πούμε και το χειρότερο... Και δεν είναι άλλο από αυτό μεταξύ του Joe Pesci με την Sharon Stone στο "Casino" του 1995. Ο Pesci παρηγορεί την Sharon Stone που στην ταινία κάνει την γυναίκα του κολλητού του που υποδύεται ο Robert De Niro και το ένα φέρνει το άλλο και όχι και τόσο ξαφνικά φιλιούνται. Ένα άδειο, χυδαίο φιλί που κρατάει λίγο πριν ο Pesci περάσει με συνοπτικές διαδικασίες κατευθείαν στο third base. Είναι κάτι σαν φιλί σαπουνόπερας αφού φαίνεται το πόσο ψεύτικο και άνευρο είναι. Προφανώς το πλάνο ήταν το να δείξει το άπληστο και ζωώδες ένστικτο των Pesci και Stone αλλά εφόσον δεν υπάρχει καθόλου χημεία η σκηνή να ξεκινά σχεδόν τρυφερά, θα μπορούσε να πει κάποιος αισιόδοξος, καταλήγοντας με ένα φτηνό και κρύο φινάλε ενός σαχλού φιλιού.

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share