Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Όταν η λογοτεχνία εμπνέει τη μουσική

12 Οκτωβρίου 2011
Όταν η λογοτεχνία εμπνέει τη μουσική

Η σχέση της pop μουσικής, και όχι μόνο, με τη λογοτεχνία είναι φυσικά πολύ βαθύτερη από την απλή σύνδεση που επιχειρώ σε αυτό το άρθρο. Θρύλοι και μύθοι έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για συμφωνίες κλασικής μουσικής, στους στίχους αμέτρητων τραγουδιών συναντάμε αναφορές σε αρχαίες τραγωδίες, ποιήματα έχουν μελοποιηθεί, οι ήρωες συγγραφικών πονημάτων έχουν γίνει ήρωες και στους στίχους διάσημων καλλιτεχνών.

Και τι στ' αλήθεια θα ήταν ο Dylan χωρίς τον Rimbaud και τον T.S. Elliot, ο Bruce Springsteen αν δεν είχε διαβάσει Steinbeck ή οι Blind Guardian, Tolkien;

Και σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα τραγούδια που βασίζονται σε βιβλία. Ίσως και πιο διάσημα. Ούτε όμως το μυαλό μου φτάνει να τα θυμηθεί όλα, ούτε έχει μεγάλη σημασία να παραθέσω εδώ μια τεράστια λίστα. Μια σπίθα θέλω να ανάψω και όποιος θέλει το ψάχνει περισσότερο. Απλά πάντα έβρισκα χαζό να ακούω ένα τραγούδι που λέγεται "The ghost of Tom Joad", και να μη γνωρίζω ποιος είναι αυτός ο Tom Joad και γιατί βρήκε σε αυτόν την έμπνευση το Αφεντικό.

Δυναμώστε τα ηχεία, αναζητήστε τα βιβλία.

10. 1984 -- David Bowie


(Εμπνευσμένο από το 1984 του George Orwell)

Ο Λευκός Δούκας έγραψε αυτούς τους στίχους το 1973 αρχικά για μία μουσική παράσταση που θα βασιζόταν στο γνωστό βιβλίο του Orwell. Τελικά το μιούζικαλ δεν ανέβηκε κι έτσι ο Bowie το περιέλαβε στον δίσκο του Diamond Dogs, όπως και μια σειρά άλλων τραγουδιών που πάντρευαν το 1984 με το glam-rock του ξεχωριστού performer.


9. Killing an Arab -- The Cure


(Εμπνευσμένο από τον Ξένο του Albert Camus)

Υπήρξε το πρώτο single του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος, δεν περιλήφθηκε όμως στο πρώτο τους album στη Βρετανία, το Three Imaginary Boys(1979) αλλά στο πρώτο τους σε αμερικάνικο έδαφος, το Boys Don't Cry. Ο ίδιος ο Robert Smith δήλωσε πως οι στίχοι του ήταν μια ποιητική προσέγγιση στο έργο Ο Ξένος του μεγάλου Αλγερινού στοχαστή και λογοτέχνη.


8. One -- Metallica


(Εμπνευσμένο από το βιβλίο Ο Τζόνι Πήρε Τ' Όπλο του του Dalton Trumbo)

Το κομμάτι που στην ουσία εκτόξευσε τη φήμη του metal συγκροτήματος και τους πλησίασε και σε ένα άλλο κοινό που είχε λιγότερη επαφή με το είδος, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για το Black Album, βασίζεται πάνω στο καταπληκτικό, βαρύ και ασήκωτο, αντιπολεμικό έργο του Trumbo, το οποίο έγινε και ταινία το 1971, πλάνα της οποίας χρησιμοποίησαν στο video clip του τραγουδιού οι Metallica.


7. Pet Sematary -- The Ramones


(Εμπνευσμένο από το Pet Sematary του Stephen King)

Τα πιο γνήσια παιδιά του punk διαβάζουν τον -πολύ στα πάνω του τότε- Stephen King, και ένα παραγνωρισμένο έργο του με απέθαντους (όχι και το πιο πρωτότυπο δηλαδή) γίνεται πηγή έμπνευσης για ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του κουαρτέτου από τη Νέα Υόρκη.


6. Banana Co. -- Radiohead


(Εμπνευσμένο από το Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Gabriel Garcia Marquez)

Ένα σπάνιο τραγούδι, σε ένα σπάνιο EP, το Itch, του τεράστιου βρετανικού συγκροτήματος, δείχνει πως δεν είμαι ο μόνος που συγκλονίστηκε από το αξεπέραστο έργο του διάσημου Κολομβιανού συγγραφέα. Ξετρυπώστε το οι λιγότερο φανατικοί και επιτέλους... διαβάστε το βιβλίο. Θα σας κρατήσει στη ζωή για άλλα διακόσια χρόνια.

5. Battle of Evermore -- Led Zeppelin


(Εμπνευσμένο από το Lord of the Rings του J.R.R. Tolkien)

Το εμπορικότερο λογοτεχνικό βιβλίο όλων των εποχών έχει βοηθήσει δεκάδες καλλιτέχνες στη συγγραφή στίχων. Το πιο γνωστό τραγούδι είναι πιθανότατα αυτό, κυρίως γιατί οι δημιουργοί του είναι ένα από τα 5-6 πιο διάσημα συγκροτήματα όλων των εποχών. Όσο για το τραγούδι... τα συμπεράσματα δικά σας.

4. Catch-22 -- Pink

(Εμπνευσμένο από το Catch-22 του Joseph Heller)

Κι όμως, η παλαβή pop τραγουδίστρια έχει ασχοληθεί με το διάσημο αντιπολεμικό αριστούργημα και μάλιστα έχει προσέξει ιδιαίτερα τους στίχους. Η μουσική μπορεί να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο μιας και παραμένει στο ύφος των πρώτων της δίσκων, είναι όμως άκρως γοητευτικό να ακούς ένα ανάλαφρο τραγουδάκι βασισμένο σε ένα καθόλου, μα καθόλου ανάλαφρο βιβλίο.

3. Don't stand so close to me -- The Police

(Εμπνευσμένο από το Λολίτα του Vladimir Nabokov)

Πιθανότατα πολύ το έχετε ακούσει αρκετές φορές... αλλά δεν πιάσατε το υπονοούμενο. Το video clip προσπαθεί να το πει με τρόπο. Στην τελική όμως πρέπει να διαβάσεις τους στίχους για να αποκαλυφθεί η πονηρή πηγή έμπνευσης του τραγουδιού. Πονηρή είπα; Σαν δεκατετράχρονο συμπεριφέρομαι. Δεν υπάρχει τίποτα το πονηρό στο συγκλονιστικό και αδυσώπητο βιβλίο του Nabokov. Μια ανάγνωση θα σας πείσει.

2. Scentless Apprentice -- Nirvana

(Εμπνευσμένο από Το Άρωμα του Patrick Suskind)

Το σχετικά "άρρωστο" αριστούργημα του Suskind που πριν λίγα χρόνια έγινε και κινηματογραφική ταινία, υπήρξε ένα από τα βιβλία που τρύπωσαν στη στιχουργία του Kurt Cobain και τον τελευταίο δίσκο των Nirvana, In Utero. Και όπως τις περισσότερες φορές, η αιχμηρή πένα του αυτοκαταστροφικού performer κόβει νεανικές ψυχές.

1. The Ghost of Tom Joad -- Bruce Springsteen

(Εμπνευσμένο από τα Σταφύλια της Οργής του John Steinbeck)

Ίσως το πιο αξιομνημόνευτο τραγούδι αυτής της λίστας και σίγουρα το πιο αγαπημένο του γράφοντα. Από έναν εξίσου καταπληκτικό δίσκο, εφάμιλλο του Nebrasca, που ξεχειλίζει πολιτική συνείδηση, το Αφεντικό δίνει μαθήματα πως μετατρέπεις χαμηλόφωνα τραγούδια σε ατομικές βόμβες μεγατόνων.


Πηγή: http://fridge.gr/35065/trash-treasures/10-tragoudia-vasismena-se-vivlia




 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share