Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το 2023 έρχονται στα ελληνικά σπουδαία βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ανακαλύψτε τα!

15 Δεκεμβρίου 2022 11:00
Το 2023 έρχονται στα ελληνικά σπουδαία βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στο 2023 θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σημαντικά βιβλία από σπουδαίους συγγραφείς - ήδη γνωστούς στο αναγνωστικό κοινό ή πρωτοεμφανιζόμενους - τα οποία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων και θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παρακάτω θα πάρετε μια πρώτη μικρή γεύση από τους τίτλους που αναμένονται τη νέα χρονιά.

4 βιβλία της Annie Ernaux

Ακόμα τέσσερα βιβλία της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Annie Ernaux θα εκδοθούν στα ελληνικά μέσα στο 2023, όλα σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη. Στο πρώτο εξάμηνο θα κυκλοφορήσουν Το πάθος (Passion simple), όπου η ανώνυμη αφηγήτρια επιχειρεί να καταγράψει τη φυσική και σωματική πορεία της διετούς σχέσης της με έναν παντρεμένο ξένο, και Η ντροπή (La hônte), ένας δυνατός στοχασμός για την εμπειρία και τη δύναμη μιας βίαιης ανάμνησης να αντέχει στον χρόνο και να καθορίζει την τροχιά μιας ζωής.

Θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Χάνομαι (Se perdre), το ημερολόγιο που κρατούσε η Ernaux κατά τον ενάμιση χρόνο της κρυφής ερωτικής της σχέσης με έναν νεότερο, παντρεμένο άντρα, ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στο Παρίσι, και L’occupation, ένα εντυπωσιακό πορτρέτο μιας γυναίκας μετά το τέλος μιας σχέσης, που περικλείει και όλα τα βήματα της ζήλιας, της ανάγκης της να ξέρει ποια την αντικατέστησε στη ζωή ενός χαμένου αγαπημένου.

Φλεγόμενο αγόρι: Η ζωή και το έργο του Stephen Crane

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους Αμερικανούς συγγραφείς επιχειρεί να επαναφέρει στο πάνθεο των μοντερνιστών του 20ού αιώνα έναν συγγραφέα που θα έπρεπε να έχει περίοπτη θέση σε αυτό, παρά τη σύντομη ζωή του. Ο Paul Auster, ξεδιπλώνοντας στο Φλεγόμενο αγόρι: Η ζωή και το έργο του Stephen Crane (Burning boy: The life and work of Stephen Crane – μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη) όλη τη συγγραφική του δεξιοτεχνία, κάνει τον Crane να βγαίνει από τη σελίδα και να εισβάλλει στην καρδιά των αναγνωστών.

Παρακαταθήκη

Η Παρακαταθήκη (Trust – μτφρ. Κάλλια Παπαδάκη) είναι ένα αλησμόνητο, πολύπλευρο έπος που καθιερώνει τον Hernan Diaz ως έναν από τους σημαντικότερους χρονογράφους της αμερικανικής χίμαιρας. Διαδοχικές αφηγήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοαναιρούνται για να σχηματίσουν μια ανελέητη τοιχογραφία της εποχής του κραχ του 1929, μια σκληρή κριτική του καπιταλισμού, αλλά και μια σειρά από λεπτοδουλεμένους χαρακτήρες. Το βιβλίο βρέθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Βooker 2022 και πρόκειται να γίνει μίνι σειρά από το ΗΒΟ σε παραγωγή της Kate Winslet, η οποία και θα πρωταγωνιστεί.

Παρακαταθήκη

Έχει μπει στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των Washington Post, Los Angeles Times και Independent, αλλά και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2022, σύμφωνα με τα BookPage, Times, Washington Post, New York Times, Financial Times κ.ά. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 21 χώρες.

Ανοιχτή Θάλασσα

Η Ανοιχτή θάλασσα (Open Water – μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς) επιγράφεται το εντυπωσιακό πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα και φωτογράφου Caleb Azumah Nelson, του νέου βιρτουόζου στον χώρο της λογοτεχνίας και φιναλίστ για το βραβείο διηγήματος του BBC, για δύο νεαρούς μαύρους καλλιτέχνες στο Λονδίνο, την αρχή και το τέλος του έρωτά τους. Έχει βρεθεί στις λίστες σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 15 χώρες.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το βιβλίο Πρώτη του έτους, η Γερμανίδα Juli Zeh αφηγείται την ιστορία της Ντόρας, που μετακομίζει στην επαρχία με το σκυλάκι της, καθώς έχει μεγάλη ανάγκη μια αλλαγή σκηνικού, περισσότερη ελευθερία, χώρο για να ανασάνει, όμως το μικρό χωριό στο Βρανδεμβούργο όπου πηγαίνει δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο περίμενε… Στο Περί ανθρώπων (Über Menschen – μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός) η σπουδαία συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του παρόντος – των προκαταλήψεων, των αδυναμιών και των δαιμόνων μας, καθώς και των δυνάμεων που αποκαλύπτουμε όταν μας επιτρέπουμε να είμαστε άνθρωποι.

Η εποχή του κακού

Η εποχή του κακού (Age of vice – μτφρ. Αγορίτσα Μπακοδήμου) της Deepti Kapoor αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που έχει περιγραφεί ως «ο Νονός σε ινδικό έδαφος». Ένα πολυσύνθετο, συναρπαστικό, σαρωτικό page turner επικών διαστάσεων· μια ιστορία εξουσίας, αφοσίωσης, εκδίκησης και οικογενειακών δεσμών που δένουν, βασανίζουν, σκοτώνουν. Για τα δικαιώματά του δόθηκε μάχη στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2019, μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 γλώσσες και για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα υπήρξαν είκοσι προσφορές σε έναν άνευ προηγουμένου πλειστηριασμό.

Πανέξυπνα πλάσματα

Το Πανέξυπνα πλάσματα (Remarkably Bright Creatures – μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου) είναι το λαμπρό ντεμπούτο της Αμερικανίδας Shelby van Pelt, το οποίο πραγματεύεται την απίθανη φιλία μιας χήρας με ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού που διαμένει απρόθυμα στο τοπικό ενυδρείο, καθώς και τις αλήθειες που τελικά ανακαλύπτει για την εξαφάνιση του γιου της πριν από τριάντα χρόνια. Καυστικό και σοφό, γοητευτικό και γεμάτο εκπλήξεις, με πυρήνα του την αγάπη και την αληθινή φιλία, τα τραύματα του χθες που ψάχνουν πάντα απαντήσεις και δεν αφήνουν περιθώρια στον άνθρωπο να βρει τον δρόμο του, τη σπουδαιότητα του να μοιραζόμαστε τις αλήθειες μας και τις σκέψεις μας, γιατί τελικά κάποιος μπορεί να μας δώσει τη λύση που έχουμε ανάγκη.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Οι Ιστορίες καθημερινής τρέλας (Tales of an ordinary madness – μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς) του Τσαρλς Μπουκόβσκι εμπεριέχουν ιστορίες χιουμοριστικές και στοιχειωτικές, θυμωμένες αλλά και τρυφερές απεικονίσεις της ζωής στο υπογάστριο του Λος Άντζελες. To βιβλίο δίνει στους αναγνώστες τη δυνατότητα απόλαυσης των ιδιότυπων και σαρκαστικών αυτών κειμένων, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια, έστω μερική, δυνατότητα αποκατάστασης του συγγραφέα και του έργου του.

Το τραγούδι της γοργόνας

Μετά Το τραγούδι της γοργόνας, η Charmian Clift συνεχίζει την αφήγησή της με θέμα την παραμονή της στην Ελλάδα αλλάζοντας νησί. Στο Καθάρισέ μου έναν λωτό (Peel me a lotus – μτφρ. Φωτεινή Πίπη) από την Κάλυμνο μεταφερόμαστε στην Ύδρα, όπου εκείνη, ο σύζυγός της, επίσης συγγραφέας, George Johnston και τα παιδιά τους βρίσκονται στο επίκεντρο μιας άτυπης μποέμικης κοινότητας καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως για παράδειγμα ο Leonard Cohen, που έγινε νοικάρης τους, και η Marianne Ihlen, η φιλενάδα του.

Κάρολ

Επανακυκλοφορεί το Κάρολ (Carol – μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης) της Patricia Highsmith, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα. Ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων αισθημάτων.

Κάρολ

Ροβινσόνας Κρούσος

Αναμένεται η κυκλοφορία του Ροβινσόνα Κρούσου (Robinson Crusoe – μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) του Daniel Defoe, μιας φανταστικής αυτοβιογραφίας του ομώνυμου χαρακτήρα, ενός ναυαγού που πέρασε 28 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο τροπικό νησί κοντά στο Τρινιντάντ, αντιμετωπίζοντας κανίβαλους, αιχμαλώτους και στασιαστές προτού διασωθεί. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κανένα βιβλίο στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας δεν είχε περισσότερες εκδόσεις, παραλλαγές και μεταφράσεις, και η έκδοσή του σηματοδότησε την έναρξη της ρεαλιστικής μυθοπλασίας ως λογοτεχνικού είδους.

Ροβινσόνας Κρούσος

Γιοι και εραστές

Γιοι και εραστές (Sons and lovers – μτφρ. Βάσια Τζανακάρη) είναι ο τίτλος του σχεδόν αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του D. H. Lawrence, ενός κλασικού αριστουργήματος για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας της εργατικής τάξης της Αγγλίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ένας πολύ γλυκός θάνατος

Το Ένας πολύ γλυκός θάνατος (Une mort très douce – μτφρ. Γιώργος Ξενάριος) αποτελεί το χρονικό του θανάτου της μητέρας της Simone de Beauvoir, γραμμένο με την ανελέητη ειλικρίνεια αλλά και με τον βαθύ ανθρωπισμό που διακρίνουν τη μεγάλη Γαλλίδα συγγραφέα.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

Ποιος δεν γνωρίζει το μεγάλο αμερικανικό κλασικό, πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν (A tree grows in Brooklyn – μτφρ. Μαρία Φακίνου) της Betty Smith; Μια αειθαλής ιστορία ενηλικίωσης, ένα βιβλίο που μας δίνει το έναυσμα να πιστέψουμε στα όνειρά μας.

Μετά την επιτυχία τους στο BookTok έρχονται και στα ελληνικά

Ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο μιας κοπέλας σ’ έναν κόσμο που δεν της χρωστάει τίποτα, αλλά της έχει πάρει τόσα και τόσα, και της διαδρομής της για να ξαναγίνει καλά μάς δίνει στο Διαλυμένο κορίτσι (Girl in pieces – μτφρ. Αγγελική Κουνάδη) η Kathleen Glasgow, στο πρώτο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2016 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και επανήλθε στις λίστες των μπεστ σέλερ το 2021, καθώς έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο BookTok. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 15 γλώσσες.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, το Καλοκαίρι χωρίς κανόνες (The summer of broken rules –μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη) της K. L. Walther είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τα τραγούδια της Taylor Swift που σκοπό έχει να μας πείσει ότι η ζωή πάντα συνεχίζεται και πρέπει να τη ζήσουμε.

Μετά το Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το βιβλίο Μια τελευταία στάση (One last stop – μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση) είναι ένα μαγικό, σέξι, μεγαλόκαρδο ρομαντικό μυθιστόρημα από την πένα της Casey McQuiston, όπου τα αδύνατα γίνονται δυνατά, καθώς η Όγκουστ κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει ένα κορίτσι χαμένο στον χρόνο. Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε έγινε μπεστ σέλερ και συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα του 2021 σε πλήθος εντύπων και sites.

Αστυνομική λογοτεχνία

Νέοι τίτλοι αναμένονται μέσα στο 2023, ενώ άλλοι έρχονται να προστεθούν σε σειρές που έχουν ήδη κατακτήσει τους αναγνώστες οι οποίοι έχουν εθιστεί στο σασπένς και το μυστήριο.

1795: Η ώρα της κάθαρσης (1795 – μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης) επιγράφεται το τρίτο και τελευταίο μέρος της μπεστ σέλερ αστυνομικής τριλογίας εποχής του Niklas Natt Och Dag στο οποίο ο αναγνώστης θα αντικρίσει ένα τόσο εντυπωσιακό και φρικιαστικό χάος, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η υπέροχη και συνάμα άθλια Στοκχόλμη.

1975


Ο Arne Dahl επιστρέφει με την πέμπτη περιπέτεια της σειράς με πρωταγωνιστές τους Μπέργερ και Μπλουμ. Τρία στην πέμπτη (Islossning – μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης) είναι ο τίτλος του άγριου θρίλερ που καταλήγει σε ένα αποτρόπαιο κρεσέντο, επιδέξια ενορχηστρωμένο με τον μοναδικό τρόπο του Σουηδού συγγραφέα.

Η Αερογέφυρα (Luftbrücke – μτφρ. Βασίλης Τσαλής) του Harald Gilbers είναι η έκτη περιπέτεια του επιθεωρητή Οπενχάιμερ, που μας μεταφέρει στο 1948, όπου το Βερολίνο είναι αποκλεισμένο κατά τη διάρκεια ίσως της πιο επικίνδυνης φάσης του Ψυχρού Πολέμου και μόνο τα αεροπλάνα μπορούν να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τα αναγκαία αγαθά.

Όσα δεν θέλω να πω (A heart full of headstones – μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ian Rankin. Μετά Το σκοτάδι παραμένει, το αστυνομικό μυθιστόρημα που άφησε μισοτελειωμένο ο William McIlvanney και ανέλαβε μετά τον θάνατό του να ολοκληρώσει ο σημαντικότερος εκπρόσωπός του Ian Rankin, o Σκοτσέζος συγγραφέας επιστρέφει σε γνώριμα νερά. Στη νέα του περιπέτεια ο Τζον Ρέμπους κατηγορείται για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει για την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός επιθεωρητής παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ίσως αποδειχτεί ότι είναι η τελευταία…

Η βασίλισσα των μπεστ σέλερ Camilla Lackberg, έπειτα από χρόνια αποχής και ενασχόλησης με τη συγγραφή άλλων βιβλίων, καταπιάνεται ξανά, προς μεγάλη χαρά και προσμονή του φανατικού κοινού της, με τη σειρά που την ανέδειξε. Στον Κούκο (Gökungen – μτφρ. Αγγελική Νάτση) για ακόμα μία φορά το κακό πλήττει την ειδυλλιακή ζωή στη Φιελμπάκα. Στο ενδέκατο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα δύο φρικιαστικά γεγονότα, χωρίς εμφανή σχέση μεταξύ τους, συγκλονίζουν την τοπική κοινωνία.

Ματωμένη σελήνη (Blodmåne – μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του βασιλιά του αστυνομικού Jo Nesbo. Ο Νορβηγός ροκ σταρ του αστυνομικού, ύστερα από ένα διάλειμμα με τον Άρχοντα της Ζήλιας και Το νησί των αρουραίων, επιστρέφει σε γνώριμα μονοπάτια, με τη δέκατη τρίτη περιπέτεια του θρυλικού ήρωά του Χάρι Χόλε. Αφού έχει δει τη ζωή του να διαλύεται, ο Χάρι πηγαίνει στο Λος Άντζελες για να εξαφανιστεί από όλους και όλα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όσο και αν προσπαθεί όμως, συνειδητοποιεί ότι από τον εαυτό του δεν μπορεί να ξεφύγει…

Ένα εντυπωσιακό πολιτικό θρίλερ από τον συγγραφέα του Νυχτερινού πράκτορα, που μεταφέρεται και στη μικρή οθόνη από το Netflix. Στην Ώρα του εκτελεστή (Hour of the assassin – μτφρ. Ειρήνη Παΐδούση) του Matthew Quirk ο ρυθμός είναι καταιγιστικός. Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, παγιδευμένος και με κίνδυνο της ζωής του, θα ανακαλύψει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν κάποιοι προκειμένου να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο.

Το Perfect Day (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου) της Romy Hausmann είναι ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ, γραμμένο κυρίως σε πρώτο πρόσωπο, με ανατροπές, το οποίο βασίζεται στους καλοδουλεμένους χαρακτήρες και τη βαθιά μελέτη της ανθρώπινης ψυχολογίας. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια εξαφανίζονται κορίτσια ηλικίας από έξι έως δέκα ετών. Κόκκινες κορδέλες δεμένες φιόγκο δείχνουν στην αστυνομία τον δρόμο προς τα πτώματά τους. Δεκατέσσερα χρόνια τώρα δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τον δράστη. Η Γερμανίδα συγγραφέας παίρνει αυτό που έκανε εξαιρετικά στο Καλό μου παιδί και το κάνει ακόμα καλύτερα: διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή, εξερευνά τα πιο βαθιά σκοτάδια της και εντέλει αφήνει τους αναγνώστες συγκλονισμένους, αλλά και με μια γλυκόπικρη αίσθηση ελπίδας.

Σύγχρονος προβληματισμός – Ιστορία – Φιλοσοφία – Βιβλία αυτοβοήθειας – Εκλαϊκευμένη επιστήμη

Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη: Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις (Konsten att läsa tankar – μτφρ. Αγγελική Νάτση) του Σουηδού Henrik Fexeus αποτελεί έναν οδηγό για να «διαβάζετε τη σκέψη» επηρεάζοντας τους γύρω σας μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Με τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες, το διεθνές μπεστ σέλερ του Henrik Fexeus ήταν το πρώτο που τον οδήγησε στη μεγάλη αυτή επιτυχία. Το βιβλίο μάς μαθαίνει ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε χρησιμοποιώντας δεξιότητες βασισμένες στην ψυχολογία, όπως η μη λεκτική επικοινωνία, η κατανόηση της γλώσσας του σώματος, η ψυχολογική επιρροή. Ο Fexeus εξηγεί στους αναγνώστες πώς να αντιληφθούν τι σκέφτονται και πώς νιώθουν οι άλλοι, και συνακόλουθα να ελέγξουν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους.

Η Leah Hazard, που εργάζεται ως μαία στη Σκοτία και είναι δημοφιλής σχολιάστρια σε θέματα γυναικείας υγείας, με συχνές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο βιβλίο της Μήτρα: Εκεί που όλα αρχίζουν (WOMB: The inside story of where we all began – μτφρ. Λίζα Εκκεκάκη) μας παρουσιάζει ένα από τα πιο θαυμαστά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Κάθε άτομο στη Γη ξεκίνησε μέσα σε μια μήτρα – πόσα όμως πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτήν; Το βιβλίο μεταφράζεται σε 18 γλώσσες.

Ο έκτος αφανισμός: Μια αφύσικη ιστορία (The sixth extinction: An unnatural history – μτφρ. Γιώργος Μαραγκός) της δημοσιογράφου και συγγραφέα που καταπιάνεται με περιβαλλοντικά κυρίως θέματα Elizabeth Kolbert είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για το μέλλον του κόσμου μας, που συνδυάζει τη φυσική ιστορία με την αυτοψία σε ένα δυνατό χρονικό της μαζικής εξαφάνισης που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ ήταν μπεστ σέλερ των New York Times. Kέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2015 και ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award το 2014.

To παιχνίδι της φιλοσοφίας: Πώς τα παιδιά μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο (Nasty, brutish, and short: Adventures in philosophy with kids – μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη) του καθηγητή Δικαίου και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Scott Hershovitz είναι μια πρωτότυπη και βαθιά ανθρώπινη φιλοσοφική μελέτη την οποία θα απολαύσουν οι αναγνώστες που αγαπούν τον στοχασμό και το χιούμορ.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής με τη βοήθεια των γιων του, του Χανκ και του Ρεξ. Αντλώντας έμπνευση από τα παιδιά, ανοίγει έναν νέο δρόμο στον τρομακτικό κόσμο της μεταφυσικής και της ηθικής χρησιμοποιώντας επιδέξια αφήγηση και μαύρο χιούμορ για να δείξει τι είναι η φιλοσοφία, γιατί τα παιδιά είναι οι καλύτεροι φιλόσοφοι και πώς μπορούν να μας διδάξουν να σκεφτόμαστε την εκδίκηση, τα δικαιώματα, τη συνείδηση, το μέγεθος του σύμπαντος και άλλα τρομακτικά μυστήρια που οι ενήλικες απλώς μαθαίνουν να αγνοούν, και, τέλος, γιατί ο εξετασμένος βίος δεν είναι απλώς βιωτός, αλλά και πολύ διασκεδαστικός.

Το Κάθε μέρα με τους Στωικούς: 366 στοχασμοί για τη σοφία, την επιμονή και την τέχνη της ζωής (The daily stoic – μτφρ. Κωστής Πανσέληνος) των Ryan Holiday και Stephen Hanselman προσφέρει 366 μέρες στωικών ιδεών και ασκήσεων και λειτουργεί σαν βιβλίο συμβουλευτικής / αυτοβοήθειας, αλλά και σαν εισαγωγή στη στωική φιλοσοφία. Με διδάγματα, μεταξύ άλλων, από τον Μάρκο Αυρήλιο, τον Σενέκα, τον Επίκτητο, αλλά και τον Ζήνωνα, τον Κλεάνθη και τον Γάιο Μουσώνιο Ρούφο, κάθε μέρα του χρόνου ανακαλύπτουμε μια από τις μεστές, δυνατές ρήσεις τους, καθώς και ιστορικά ανέκδοτα ή προκλητικούς σχολιασμούς. Η έκδοση περιλαμβάνει ένα βοηθητικό γλωσσάρι όρων. Ο Ryan Holiday είναι ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές και συγγραφείς σε ό,τι αφορά την αρχαία φιλοσοφία και τη συμβολή της στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας, και το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες.

Στη Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας (The shortest history of democracy – μτφρ. Γιώργος Μαραγκός) ο καταξιωμένος πολιτικός στοχαστής John Keane ακολουθεί την περίπλοκη ιστορία της δημοκρατίας, από την Εκκλησία του Δήμου στην Αθήνα μέχρι τις μέρες μας, ενώ προτείνει νέους λόγους που η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο παγκόσμιο ιδανικό.

Τη Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης (Τhe shortest history of Soviet Union – μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) αφηγείται η πολυβραβευμένη Αυστραλή ιστορικός Sheila Fitzpatrick, γνωστή στους Έλληνες αναγνώστες από το βιβλίο της Οι σύμβουλοι του Στάλιν, δείχνοντας τη μοίρα χωρών που συχνά παραλείπονται από τις συζητήσεις για τη σοβιετική περίοδο. Παρουσιάζει ολοζώντανα πορτρέτα βασικών μορφών της και καταγράφει τα επακόλουθα της απροσδόκητης πτώσης του καθεστώτος: την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργήματος του σοβιετικού συστήματος, μα όχι και νοσταλγού του, και τα διδάγματα που άντλησε η Κίνα από την κατάρρευση. Ένα μικρό αριστούργημα, γεμάτο αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και διανθισμένο με πινελιές μαύρου χιούμορ.

Ο Patrick Radden Keefe, βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας του Μην πεις λέξη, επιστρέφει με το βιβλίο του Καθάρματα: Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες. 12 αληθινές ιστορίες (Rogues: The stories of grifters, killers, rebels and crooks – μτφρ. Κωστής Πανσέληνος), το οποίο εμπεριέχει δώδεκα συναρπαστικές ιστορίες απάτης και δολοπλοκίας. Οι αναγνώστες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να διαβάσουν συγκεντρωμένα τα πιο διάσημα άρθρα του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα για το New Yorker, όπου καταπιάνεται με το έγκλημα και τη διαφθορά, τα μυστικά και τα ψέματα, τη διαπερατή μεμβράνη που χωρίζει τη νομιμότητα και την παρανομία, τους οικογενειακούς δεσμούς και τη δύναμη της άρνησης.

Βαθύ μπλε: Η θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου (Den lodande människan – μτφρ. Αγγελική Νάτση) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Patrik Svensson. Μετά τη διεθνή επιτυχία που σημείωσε Το βιβλίο των χελιών, ο Σουηδός δημοσιογράφος μάς παίρνει μαζί του σε ένα νέο ταξίδι, σε μια κατάδυση στο τελευταίο μυστήριο που απομένει επί γης: τη θάλασσα. Σε αυτή τη συλλογή δοκιμίων μοιράζεται με τους αναγνώστες τις γνώσεις του για περίεργα άτομα και τις ανακαλύψεις του, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, και το αποτέλεσμα είναι όμορφες, μελετημένες ιστορίες, που καθεμιά τους προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της θάλασσας και της υδάτινης προέλευσής μας.

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share