Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Αραπιάν Τσαρσί - Αθήνα» του Πάρι Μηλίτση: Ένα δυνατό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει

Μην το χάσεις!

12 Δεκεμβρίου 2022 14:57
«Αραπιάν Τσαρσί - Αθήνα» του Πάρι Μηλίτση: Ένα δυνατό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο, ένα οδοιπορικό σκέψεων, συναισθημάτων, εικόνων, αλλά και μεγάλων ανατροπών είναι το «Αραπιάν Τσαρσί - Αθήνα» του Πάρι Μηλίτση που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στο σήμερα, έχει όμως και ιστορικά στοιχεία από την εποχή της καταστροφής της Σμύρνης. Άλλωστε από την Μικρά Ασία, εκατό χρόνια πριν, ξεκινούν τη δράση τους οι τρεις γυναίκες που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα, τα μυστικά των οποίων παραδίδονται στη δίνη του χρόνου, όχι όμως και στη λήθη του. Θα χρειαστεί ένας αιώνας για ν’ αρχίσει να βγαίνει στο φως η αλήθεια. Με όποιο τίμημα…

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο πρόεδρος ενός πολυεθνικού ομίλου κάνει προσπάθειες για να αποφύγει τη διάλυση της οικογένειάς του. Βρίσκει τρόπους για να επιστρέψει ο γιος του στην Ελλάδα και προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το παρελθόν του.

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, γνωρίζει μια όμορφη φοιτήτρια και έρχεται αντιμέτωπος με το δίλλημα της απιστίας.

Μια σύζυγος προσβάλλεται από μία ανίατη αρρώστια. Ο κόσμος της καταρρέει και μόνο όταν έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα υπαρξιακά ζητήματα καταφέρνει να ανακτήσει την ψυχική της ισορροπία.

Μια κοπέλα, που έχει κακοποιηθεί στην εφηβική της ηλικία, βρίσκει ικανοποίηση καταστρέφοντας συναισθηματικά τους άντρες που την ερωτεύονται.
Νεαροί φοιτητές προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, αδιαφορώντας για τα μέσα που χρησιμοποιούν και για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Μια μαθήτρια του Ομήρειου Παρθεναγωγείου από την εποχή της παλιάς Σμύρνης, περιγράφει στο ημερολόγιό της τις τραγικές ημέρες της καταστροφής, κλείνοντας μέσα στις σελίδες του το δικό της μυστικό.

Ενέργειες τρομοκρατικές, πράξεις παράνομες, ηθικά διλλήματα, όνειρα ανεκπλήρωτα, έρωτες, μίση, θάνατοι, τραυματισμοί, εγκλήματα… Και όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλα μυστικά που βαραίνουν τις ζωές των πρωταγωνιστών μέχρι τη στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια και θα επέλθει η λύτρωση.

«Αραπιάν Τσαρσί - Αθήνα» του Πάρι Μηλίτση

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάρις Μηλίτσης σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας. Έκανε μεταπτυχιακά στη Σχολική Ψυχολογία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μεταπτυχιακές επιμορφώσεις στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό γιατί αυτά που σπούδασε μπόρεσε και να τα εξασκήσει. Εργάστηκε ως δάσκαλος, καθηγητής Οικονομικών και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Έγραψε σχολικά βοηθήματα για μαθητές Λυκείου, ένα παιδικό μυθιστόρημα και μυθιστορήματα για ενήλικες.
Πιστεύει πως αυτή η ποικιλία γνώσεων και επαγγελμάτων λειτούργησε δημιουργικά μέσα του.

Ο Πάρις Μηλίτσης σημειώνει για το βιβλίο του

«Πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το μυθιστόρημα υπήρξε μια ιστορία, την οποία είχα γράψει πριν από χρόνια και έτσι απλά την άφηνα να βρίσκεται ξεχασμένη σ’ ένα συρτάρι του γραφείου μου. Πριν δυο χρόνια περίπου, όταν την ξαναδιάβασα, πήρα την απόφαση να προσθέσω γύρω της διάφορες άλλες ιστορίες, κοινωνικού, ιστορικού, πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα, απαιτητική αλλά και δημιουργική. Άλλη πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι ιστορίες που άκουσα και διάβασα για τη Μικρά Ασία και ειδικότερα για τη Σμύρνη, όταν άρχισα να εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στην περιοχή της Καβάλας. Με τον καιρό φαίνεται πως ζυμώθηκαν μέσα μου και κάποια στιγμή απαίτησαν να πάρουν γραπτή μορφή και να βγουν προς τα έξω. Με αυτή την έννοια, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει έναν συγκεκριμένο τόπο γέννησης, γεννήθηκε στην Καβάλα, στην Ελευσίνα, στον Βόλο… στην Αυστραλία!»

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share