Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η Σοφία Αλεξίου, που «ταξιδεύει» τα παιδιά μέσα από το νέο της βιβλίο, μιλά στο Athensmagazine.gr για τη σημασία που έχουν τα ταξίδια και τις «Αθηνοπεριπέτειες»

Μία συνέντευξη που αξίζει να διαβάσετε!

6 Δεκεμβρίου 2022 13:06
Η Σοφία Αλεξίου, που «ταξιδεύει» τα παιδιά μέσα από το νέο της βιβλίο, μιλά στο Athensmagazine.gr για τη σημασία που έχουν τα ταξίδια και τις «Αθηνοπεριπέτειες»
Από Αγάπη Μυργιώτη

Η χαρισματική συγγραφέας Σοφία Αλεξίου, είναι η πρώτη στην Ελλάδα, που δημιούργησε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για παιδιά, μέσα από το νέο της βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Παράλληλα, με αφορμή το βιβλίο, η Σοφία Αλεξίου, διοργανώνει, τις «Αθηνοπεριπέτειες», εκπαιδευτικές διαδρομές, οι οποίες συνδυάζουν ευρηματικά την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επαφή με τη φύση. Η κάθε εξόρμηση διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης, με δώρα για όλους τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Η Σοφία Αλεξίου, μιλά στο Athensmagazine.gr για το νέο της βιβλίο, αλλά και τις «Αθηνοπεριπέτειες» που διοργανώνει, υπογραμμίζοντας την σημασία που έχουν τα ταξίδια στη ζωή των παιδιών.

«Μέσα από τα ταξίδια αποκτάμε καινούργια μάτια, καινούργια οπτική, γεωγραφικές γνώσεις, καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού, συνείδηση του πόσο μικροί είμαστε όλοι σε ετούτο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας και μέσα από τις απαντήσεις μας βάζει στον όμορφο κόσμο της.

Μάθετε περισσότερα για τις «Αθηνοπεριπέτειες» εδώ.

Η συνέντευξη

Το βιβλίο σας «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», είναι ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά στην Ελλάδα. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα του βιβλίου προέκυψε μετά τη γέννηση της κόρης μου, ένιωσα τόσο έντονα την ανάγκη να βρω τρόπους για να της μιλήσω για όλα όσα αγαπώ, για όλα όσα θα ήθελα να της γνωρίσω -τα ταξίδια, τη φύση, τα βιβλία, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στις ζωές μας. Έτσι άρχισα να γράφω μαζί της ένα λεύκωμα διακοπών, ζωγράφιζα περιοχές που είχα επισκεφτεί, κολλούσαμε αυτοκόλλητα, σχεδιάζαμε θάλασσες και μνημεία και σε κάθε σελίδα της έλεγα και μία ιστοριούλα που συνδεόταν με την κάθε περιοχή και αξιοθέατο που προσθέταμε. Έτσι άρχισε να δημιουργείται ένας πολύχρωμος κόσμος με πρωταγωνιστές δυο παιδιά, ένα σκυλάκο οικολόγο και ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι και ο ταξιδιωτικός μας οδηγός ζωντάνεψε.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με τα ταξίδια;

Τα ταξίδια είναι μαγικά και μας γεμίζουν σπουδαίες εμπειρίες. Αναμνήσεις που μας συντροφεύουν μια ζωή. Μας δίνουν χαρά στα δύσκολα, ανανεώνουν τη ρουτίνα μας και χαρίζουν μια προσμονή ευτυχίας στην αναμονή τους. Στα ταξίδια μαθαίνουμε γνώσεις και αξίες, γινόμαστε «πλούσιοι» πνευματικά κι αυτάρκεις, ερχόμαστε σε επαφή με κουλτούρες και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βγει από τον μικρόκοσμό του και να ανακαλύψει τα όριά του αλλά άλλο ένα πολύ σημαντικό είναι πως ταξιδεύοντας καταλαβαίνουμε πως εκεί έξω απλώνεται ένας πολύ μεγαλύτερος κόσμος γεμάτος νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και όνειρα!

Τι είναι αυτό πού θέλετε να αποκομίσει αυτός που θα έρθει σε επαφή με το βιβλίο σας;

Στόχος μου ήταν ένα βιβλίο που θα δώσει στους αναγνώστες γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο χαρούμενο, εικόνες γεμάτες χρώματα ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να επιθυμήσουν να μάθουν κι άλλα μεγαλώνοντας. Στις σελίδες του εκτός από εκδρομές, ταξιδιωτικά μυστικά και αξιοθέατα έχω επιχειρήσει να δώσω ερμηνείες σε έννοιες όπως ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα, το κάλλος μα πάνω απ΄ όλα να δείξω στα παιδιά τι όμορφη εμπειρία είναι ένα ταξίδι και πόσο σοφούς μπορεί να μας κάνει με τα πολύτιμα μαθήματα που μας χαρίζει στην πορεία του.

Με αφετηρία την Αθήνα η Έλλη και ο Ερμής παρέα με τον Ντίνο μας ξεναγούν στα μνημεία της πόλης και τα ταξίδια συνεχίζουν στο Σούνιο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Μονεμβασιά , στην Κρήτη και σε άλλα μέρη με ανεκτίμητες ομορφιές φυσικές και πολιτισμικές. Πολιτισμικοί θησαυροί έρχονται σε επαφή με τα παιδιά με όνειρο να επιθυμήσουν να τους δουν από κοντά και να τους εξερευνήσουν! Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο μίας σειράς βιβλιοταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για να επιτευχθεί μία γεωγραφική συνέχεια. Κάθε κεφάλαιό του αντιστοιχεί σε έναν προορισμό.

Σε όλα αυτά τα μέρη η Έλλη, ο Ερμής και ο Ντίνος μας ξεναγούν στα σπουδαία μνημεία κάθε τόπου αλλά και σε μέρη όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στη φύση, να περάσει όμορφα παίζοντας, να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να απολαύσει τέλεια θέα, να διασκεδάσει κάνοντας σπορ, συνομιλώντας πάντα με το παρελθόν και το παρόν. Είναι ένα βιβλίο που προτείνει στα παιδιά ένα πρόγραμμα διακοπών για να περάσουν τέλεια αποκομίζοντας εκτός από γνώση κι αξέχαστες εμπειρίες.

Τι σημασία έχουν για εσάς τα ταξίδια;

Τα ταξίδια είναι το κίνητρό μου, εκείνο που προσμένω, η κινητήριος δύναμη, η έμπνευση, η ευκαιρία μου να αποδράσω, να έρθω σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους, να μελετήσω τις δικές τους συνήθειες και έθιμα, να κάνω μία παύση στη ρουτίνα και να νιώσω ελεύθερη. Τα ταξίδια μας αναζωογονούν και να μας κάνουν σοφότερους, βλέποντας πως ζουν οι άνθρωποι σε διαφορετικές γωνιές της Γης, έχεις την ευκαιρία να εκτιμήσεις όσα σου έχουν προσφερθεί, να αποτινάξεις όσα σου έχουν φορεθεί χωρίς να σου ταιριάζουν και να δεις πόσες πολλές επιλογές υπάρχουν στον κόσμο για να χαράξεις τη δική σου πορεία.

Τι πιστεύετε ότι μαθαίνουμε μέσα από τα ταξίδια;

Μέσα από τα ταξίδια αποκτάμε καινούργια μάτια, καινούργια οπτική, γεωγραφικές γνώσεις, καλύτερη αίσθηση του προσανατολισμού, συνείδηση του πόσο μικροί είμαστε όλοι σε ετούτο τον κόσμο. Μας δίνουν την ευκαιρία να ακολουθήσουμε την εσωτερική μας πυξίδα, να ακούσουμε την καρδιά μας, να γεμίσουμε πανέμορφες εικόνες, να φάμε τα μούτρα μας, συνειδητοποιώντας πως κανείς δεν τα ξέρει όλα και εκεί έξω υπάρχουν τόσα πολλά για να ανακαλύψεις! Αν θες να φιλοσοφήσεις, να βρεις κάποιο νόημα στο απρόβλεπτο της ζωής, μία είναι η πιο διασκεδαστική διέξοδος, άνοιξε τον χάρτη, κλείσε τα μάτια σου και διάλεξε με το δάχτυλό σου τον επόμενο προορισμό!

Θέλετε να μας μιλήσετε για τις «Αθηνοπεριπέτειες». Ποιος ο σκοπός του και τι μαθαίνουν τα παιδιά;

Πρόκειται για εκπαιδευτικές διαδρομές/ξεναγήσεις στην περιοχή της Πνύκας, οι οποίες πραγματοποιούνται από μένα σε συνεργασία με ξεναγούς/ μουσειοπαιδαγωγούς. Στηρίζονται στο παιδικό βιβλίο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» που αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Στόχος μας είναι να νιώσουν τα παιδιά πως «ιστορία» δε σημαίνει να αποστηθίζεις ονόματα και ημερομηνίες αλλά να είσαι δίπλα σε ιστορικά μονοπάτια, σε μνημεία εξερευνώντας θησαυρούς του παρελθόντος. Να βιώνεις σε πραγματικό χρόνο την πολύτιμη αύρα, την ενέργειά τους, να ανακαλύπτεις πραγματικά την αξία τους με όλες τις αισθήσεις!

«Αθηνοπεριπέτειες» με τη Σοφία Αλεξίου

Τι σας παρακίνησε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο project;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με το όνειρο να μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του, να το πάρουν τα παιδιά και να γίνουν εξερευνητές/ ξεναγοί και μία από τις ιδέες όταν το έγραφα ήταν να μετατραπεί σε εκπαιδευτική δράση για τα παιδιά! Έτσι μου ήρθαν στο μυαλό οι Αθηνοπεριπέτειες, μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που θα βασίζονται στις βόλτες της Έλλης και του Ερμή.

Πρότεινα την ιδέα μου σε φίλες ξεναγούς κι έκτοτε ξεκίνησαν οι διαδρομές μας στην πόλη κάθε Κυριακή στις 10.30 για παιδιά 5 – 11 ετών με τους συνοδούς τους. Στον περίπατό τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία της πόλης τους, τα μνημεία της, ανακαλύπτουν τον Σωκράτη, τον Περικλή, τον Άγιο Δημήτριο και το Αστεροσκοπείο στο υπέροχο τοπίο των Λόφων των Μουσών και της Πνύκας. Στο τέλος της διαδρομής, έχω οργανώσει ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσεων για τα παιδιά και τα δωράκια που κερδίζουν είναι μία ευγενική χορηγία από τα καταστήματα Public, την Playmobil και την As Toys!

Η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2.30 ώρες με στάσεις για μύθους και σνακ. Για να κάνετε κράτηση μπορείτε να μπείτε στο site των Αθηνοπεριπετειών Αθηνοπεριπέτειες – Athinoperipeteies (sofiaalexiou.gr) Σύντομα θα προσθέσω και άλλες διαδρομές στην πόλη, καθώς κάποιοι δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεργαστούμε για νέες περιπέτειες, να οργανώσουμε παρέα εκδρομές για τα παιδιά και έχω ενθουσιαστεί!

«Αθηνοπεριπέτειες»

Γιατί πιστεύετε ότι θα ήταν καλό να πάρει μέρος ένα παιδί στις «Αθηνοπεριπέτειες»;

Τα παιδιά γεννιούνται εξερευνητές και είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε αυτήν την φλόγα ζωντανή. Όσο πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση τους χαρίσουμε, τόσο πιο εύκολα θα θελήσουν να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Κάθε Κυριακή καλούμε τα παιδιά να γίνουν μαζί μας αρχαιολόγοι/ ξεναγοί, να μάθουν για την αρχαία Αθήνα, την κλασική εποχή και τα μνημεία συντροφιά με ένα βιβλίο στο χέρι! Στον περίπατό μας υπάρχει ένας μόνιμος διάλογος, εξιστορήσεις μύθων και διαδραστικά παιχνίδια που ιντριγκάρουν τα παιδιά και τους δίνουν το κίνητρο να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Η γνώση μετατρέπεται σε κάτι πολύτιμο, σε θησαυρό και μεταδίδεται από παιδί σε παιδί! Στην διαδρομή μας μιλάμε για τον Σωκράτη, τους αρχαίους φιλόσοφους, για την αξία του νερού, για τον Ήλιο που λατρευόταν σαν θεός μα και για τους δώδεκα θεούς που διαμόρφωσαν συνειδήσεις στην κλασική Αθήνα της Ακρόπολης, της δημοκρατίας και της γέννησης του θεάτρου.

Στο τέλος της διαδρομής, ζητούμενο στο κυνήγι θησαυρού, δεν είναι η αναζήτηση απλά αντικειμένων μα τα παιδιά μοιράζονται γνώσεις για τα αντικείμενα αυτά και στο τέλος κερδίζουν εκείνοι που γνωρίζουν ή έμαθαν τα περισσότερα στην διαδρομή. Βέβαια έτσι λέμε στα παιδιά, πως θα νικήσει η ομάδα που γνωρίζει τα πιο πολλά μα πάντα τους περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη στο τέλος της διαδρομής, που προωθεί πάνω απ΄ όλα την ευγενή άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα ανακαλύψετε βιώνοντας οι ίδιοι την εμπειρία των Αθηνοπεριπετειών!

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share