Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι συγγραφείς Αντώνης Ζαΐρης και Γιώργος Σταμάτης μιλούν στο Athensmagazine.gr

Με αφορμή το νέο τους βιβλίο

3 Νοεμβρίου 2022 13:42
Οι συγγραφείς Αντώνης Ζαΐρης και Γιώργος Σταμάτης μιλούν στο Athensmagazine.gr
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός - Πορεία προς την αβεβαιότητα». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) στις 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00.

Το πρώτο ερώτημα που θα σας υποβάλω έχει να κάνει με τον τίτλο του βιβλίου σας. Πώς καταλήξατε σε αυτό τον τίτλο;

Όλοι ζούμε σήμερα σε ένα ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ταχύτητες, την πολυπλοκότητα και την αλληλεπίδραση. Όλα αυτά υποδηλώνουν έναν μεγάλο μετασχηματισμό σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής όλων μας και κατ’ επέκτασιν, βαδίζουμε ήδη μια πορεία προς την αβεβαιότητα.

Αναφέρετε ότι το βιβλίο σας ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία, αναφέρεται δηλαδή σε αυτήν;

Όλα σχεδόν τα θέματα που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο δεν είναι καινούργια, ούτε προέκυψαν από την πανδημία. Η πανδημία όμως, ήταν ο καταλύτης για να αναδειχθούν με μεγαλύτερη έμφαση και να συνειδητοποιήσουμε πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας, γεγονός που δεν ήταν τόσο εμφανές προ της πανδημίας.

Είναι εντυπωσιακή η παράθεση τόσων θεμάτων, που εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται μεταξύ τους. Είναι όμως έτσι;

Το βιβλίο μας ξεκινά με ένα S.W.O.T. της πανδημίας, κάτι που μας κάνει να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς μπορεί να συνδέονται όλα αυτά τα θέματα μεταξύ τους. Το S.W.O.T. είναι μία μέθοδος ανάλυσης και εκτίμησης μιας κατάστασης, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός φορέα, μιας χώρας, μιας κοινωνίας κ.ο.κ στο εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες και απειλές στο εξωτερικό περιβάλλον. Μπορούμε έτσι να ορίσουμε λοιπόν ευκαιρίες, που τις ονομάζουμε συμβολικά ως δώρα, όπως π.χ. η ταχύτατη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της επιστήμης αλλά και τις πολλαπλές απειλές που σχετίζονται με
μια σειρά από αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, την κοινωνία κοκ . Σε αυτή τη λογική παραθέτουμε μια αλληλουχία θεμάτων που δεν συνδέονται γραμμικά μεταξύ τους. Η αλληλεπίδραση τους όμως επηρεάζει καθοριστικά την πορεία των πραγμάτων!

Προκαλούν ενδιαφέρον οι τίτλοι ορισμένων κεφαλαίων, όπως ο «επιστημονικός» και ο «παρα-επιστημονικός λαϊκισμός», «βία ανίκατε μάχαν» και «μεταρρυθμίζοντας τη μεταρρύθμιση». Πως ορίσατε αυτά τα θέματα;

Η πανδημία αποτέλεσε ένα μεγάλο πεδίο ανάπτυξης διαφόρων εκφράσεων του λαϊκισμού, τόσο από ορισμένους επιστήμονες που δεν λειτούργησαν σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, όσο και από άλλες μορφές έκφρασης ενός απλοϊκού, αντιεπιστημονικού, ανορθολογικού και συνωμοσιακού λόγου. Παράλληλα, μελετήσαμε το φαινόμενο της "διαγενεακής" βίας στην ελληνική κοινωνία, όπου παρατηρούμε έναν στερεότυπο διαχρονικά τρόπο με τον οποίον αυτή εκφράζεται. Το ίδιο περίπου ισχύει και με τον τρόπο που γίνονται ή δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Στην περίπτωση των μεταρρυθμίσεων μάλιστα, παρατηρούμε ότι αυτές εδραιώνονται όταν νομοτελειακά σχεδόν, ολοκληρώνεται ένας κύκλος μιας κρίσιμης μάζας παραγόντων!

Το «παζλ του μέλλοντος μας», με το οποίο ολοκληρώνεται το βιβλίο σας, δεν είμαστε σίγουροι αν μας αφήνει μια γεύση αισιοδοξίας ή μια γεύση απαισιοδοξίας. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό; Είναι ένα παζλ, που όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα στην ίδια τη ζωή, έχει πολλές όψεις: Η έλλειψη φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των ανισοτήτων, το άδηλο μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος που κυβερνά τον κόσμο (ενώ δεν φαίνεται στο ορατό τουλάχιστον μέλλον μια άλλη εναλλακτική), οι γεωπολιτικές αλλαγές, αλλά και η ενίσχυση της τάσης προς αυταρχικά καθεστώτα επί παραδείγματι, αποτελούν μια όχι και πολύ αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων. Το ερώτημα που τίθεται κατ’ επέκτασιν σήμερα και που το θέτουμε και εμείς σε αυτόν τον επίλογο του βιβλίου μας, είναι το κατά πόσον μπορούν τα παραπάνω να επηρεαστούν καθοριστικά από παράγοντες που προκαλούν προφανώς αισιοδοξία, όπως ο νέος «αναγεννησιακός» άνθρωπος, η ανάδυση των ταυτοτήτων, ο μετασχηματισμός της οικονομίας, καθώς και η ραγδαία τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη και η υπερσυνδεσιμότητα.

νέο βιβλίο


Η τελευταία μας ερώτηση τώρα, αφορά το εντυπωσιακό γεγονός ότι έχετε γράψει 11 βιβλία μαζί. Ποια είναι η συνταγή σας;

Η απάντησή μας ορίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι συνδυάζουμε ο ένας ένα αναλυτικό πνεύμα και ο άλλος ένα συνθετικό. Συμπληρώνει δηλαδή ο ένας τον άλλον. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τη σχέση μας. Μια σχέση συνεργασίας που εξελίσσεται εδώ και 25 χρόνια και που βασίζεται πρώτον στην εμπιστοσύνη και δεύτερον στον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον!

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

O Αντώνης Ζαΐρης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η διδακτορική του διατριβή ήταν σε θέματα Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντικό στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ και ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπηρετήσει και το δημόσιο μάνατζμεντ. Από το 2005 έως το 2012 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2013 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και στα Πανεπιστήμια Τιράνων και Πράγας. Είναι συγγραφέας 18 βιβλίων (τα 11 σε συνεργασία με το Γιώργο Σταμάτη).

Αντώνης Ζαΐρης, συγγραφέας
Αντώνης Ζαΐρης

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, οργανωσιακός Coach Gestalt και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Νομικά, Marketing, Εκπαίδευση Ενηλίκων και Συμβουλευτική Οργανισμών «Gestalt in Organizations». Έχει μακροχρόνια καριέρα ως διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, στον ευρύτερο χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας. Έχει εκπαιδεύσει και υποστηρίξει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια UΝΥT των Tιράνων και UNYP της Πράγας. Έχει συγγράψει 15 βιβλία (τα 11 σε συνεργασία με τον Α. Ζαΐρη), μεταξύ των οποίων είναι: Ολοκληρωμένη Στρατηγική Επικοινωνία, Ελληνοπάθεια, Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμένη Δημιουργική Αναρχία, Η Τέχνη της Αλλαγής. Gestalt: Μια διαφορετική προσέγγιση σε
επιχειρήσεις και οργανισμούς και Το Παγωμένο Μέλλον. Εθνικές συναρτήσεις και Ασυναρτησίες. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Γιώργος Σταμάτης, συγγραφέας
Γιώργος Σταμάτης

Αντώνης Ζαΐρης - Γιώργος Σταμάτης
Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός
Πορεία προς την αβεβαιότητα
Σελίδες: 202, Τιμή: 12,72 Ευρώ, ISBN: 978-960-02-3886-0

Εκδόσεις Παπαζήση

Τι σχέση μπορεί να έχει η διαγενεακή βία με τις μεταρρυθμίσεις και ο επιστημονικός με τον παραεπιστημονικό λαϊκισμό; Ανακτούν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες το κύρος και τη χρησιμότητά τους, υποστηρίζοντας ηθικά και εξισορροπητικά το «νέο γενναίο μας κόσμο», που προχωρά πάνω στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με ανεξέλεγκτη ταχύτητα; Το περιβάλλον, η ανισότητα και οι ταυτότητες πόσο θα επηρεάσουν το μέλλον του συστήματος που κυβερνά χωρίς αντίπαλο τον κόσμο σήμερα; Ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας, που αποτελεί πάντα τον καταλύτη στην πορεία των εξελίξεων; Έφθασε ο καιρός να απομυθοποιηθούν ταμπού και στερεότυπα, ελευθερώνοντας ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της πατρίδας μας; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για έναν μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας μας; Ποια απροσδόκητα δώρα μας φέρνει η πανδημία;

Σε εύλογα ερωτήματα όπως αυτά μόνον ο χρόνος μπορεί να απαντήσει. H πανδημία όμως ανέδειξε με έμφαση θέματα όπως τα παραπάνω, που αν και κάποια από αυτά ήταν ήδη γνωστά, τώρα αρχίζει να γίνεται ορατό το ότι αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες όσο και απειλές για το μέλλον μας, καθώς βαδίζουμε στο δρόμο προς την αβεβαιότητα…

Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα διατεθούν στην ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share