Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Ο νέος ψυχρός πόλεμος», το βιβλίο των Π. Ρουμελιώτη και Β. Κολλάρου

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που άπτονται της επικαιρότητας

18 Οκτωβρίου 2022 10:34
«Ο νέος ψυχρός πόλεμος», το βιβλίο των Π. Ρουμελιώτη και Β. Κολλάρου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που άπτονται της επικαιρότητας επιχειρεί να δώσει ο τόμος «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος» που υπογράφουν οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Βασίλης Κολλάρος και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε 7 νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να υποδεχτείς το Φθινόπωρο.

Τα ίδια ερωτήματα, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησαν και τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου που φιλοξενήθηκε απόψε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας: Πόσο άλλαξε ο κόσμος την εποχή της πανδημίας και ποιες γεωπολιτικές αναταράξεις προκάλεσε; Ποιες είναι οι στρατηγικές ασφάλειας των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας; Ποιος ο ρόλος της ΕΕ στη νέα πραγματικότητα; Σηματοδοτεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές αυτής της σύγκρουσης; Σε ποιον βαθμό επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία και πώς ορίζονται οι υβριδικές και οι ασύμμετρες πτυχές αυτών των νέων πολέμων;

Σε αυτήν την σφαιρική όσο και πολυδιάστατη προβληματική κλήθηκαν να τοποθετηθούν, πέρα από τους συγγραφείς, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και προλόγισε τον τόμο.

«Ο νέος ψυχρός πόλεμος», το βιβλίο των Π. Ρουμελιώτη και Β. Κολλάρου

Σχετικά με το βιβλίο

Ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τομή και αφετηρία μιας νέας ιστορικής περιόδου». Από εκεί έπιασε το νήμα, η Ολγα Κεφαλογιάννη κάνοντας λόγο για μια «δυστοπική εικόνα» και για «συνέπειες που θα μας απασχολήσουν επί μακρόν». Η ίδια χαρακτήρισε «αναθεωρητική δύναμη» τη Ρωσία για να σημειώσει πως το βιβλίο επισημαίνει πολύ σωστά την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Δύση τον ρόλο της. «Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΕ αναζητά απεγνωσμένα τη θέση της» είπε.

«Οι συνθήκες επιβάλλουν την οικοδόμηση μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας» τόνισε η κα Κεφαλογιάννη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. «Η εθνική στρατηγική είναι επιλογή του έθνους. Η συμμετοχή στη Δύση επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίσιμη καμπή» σημείωσε ακόμη η κα Κεφαλογιάννη, ενώ αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε πως η μόνη διαφορά που θα πρέπει να αναγνωρίζεται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του παλιού και του νέου Ψυχρού Πολέμου καθώς ο πρώτος ήταν χαρακτηριστικό ενός διπολικού κόσμου, ενώ ο κόσμος μας σήμερα είναι πολυπολικός. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της: «Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να δείξει πως είμαστε πιο Αμερικανοί και από το Τέξας» ανέφερε κατηγορώντας ακόμη τον πρωθυπουργό πως έδωσε στη χώρα τον ρόλο του «προκεχωρημένου φυλακίου, όρος που επανήλθε από τη δεκαετία του 1970».

Ο κ.Κατρούγκαλος σημείωσε ακόμη πως η χώρα «δεν μπορεί να περιμένει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ» για να καταλήξει, αναφερόμενος στην έκδοση, πως «τα καλά βιβλία είναι αυτά που δημιουργούν έδαφος για συζήτηση» και να δώσει την σκυτάλη στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο «ένα πολύ τολμηρό βιβλίο σε μια εποχή συστημικών αλλαγών με διαφορετικά επίπεδα κρίσης».

«Το παλιό έχει πεθάνει αλλά το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη» σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος περιγράφοντας έναν κόσμο μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και διαιρέσεων όπου η πολιτική πόλωση γίνεται ολοένα και οξύτερη. «Η Δύση δεν κατόρθωσε να σταθεί στη σωστή πορεία της Ιστορίας σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της Ρωσίας στη δημοκρατία και την ενσωμάτωσή της σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας» ανέφερε ακόμη.

«Κατάλαβα από τις τοποθετήσεις σας ότι διαβάσατε το βιβλίο» αστειεύτηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ευχαριστώντας τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους, τους εκδότες Ηλία και Γιώτα Λιβάνη, καθώς και τον Βασίλη Κολλάρο πριν προχωρήσει σε μια σχοινοτενή όσο και εμβριθή ανάλυση του γεωοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ πιο ευσύνοπτος ήταν ο έτερος των συγγραφέων, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε ομιλητές και κοινό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share