Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νίκος Αναγνωστόπουλος: Ένας ήρωας στην προκυμαία

Ο σωτήρας 300.000 ψυχών στη Σμύρνη, τον Σεπτέμβρη του ʼ22

18 Απριλίου 2022 11:57
Νίκος Αναγνωστόπουλος: Ένας ήρωας στην προκυμαία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Asa K. Jennings, ένας Αμερικανός υπάλληλος της ΧΑΝ και πρώην μεθοδιστής ιερέας βρίσκεται τον Σεπτέμβρη του 1922 στη Σμύρνη και πρωταγωνιστεί µε απίστευτο ηρωισμό, τόλμη και αυταπάρνηση στη σωτηρία χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων από την τραγική προκυμαία.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε απέναντι στην τότε ελληνική κυβέρνηση − εντελώς ακραίες και στα όρια του εκβιασμού− υπήρξαν σωτήριες για χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες που περίμεναν πλοία για να ξεφύγουν από την κόλαση της φωτιάς, του πνιγμού ή της εκτόπισης στα ενδότερα της Τουρκίας. Η φιλάνθρωπη δράση του συνεχίστηκε και στην ανταλλαγή των πληθυσμών, κυρίως κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923. Η Ελλάδα τον τίμησε τον ∆εκέµβριο του 1922 µε τα ανώτερα πολιτικά και
στρατιωτικά μετάλλια. Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αμερικανός αυτός φιλάνθρωπος δικαιούται και ένα ακόμα μετάλλιο, που είναι η υπενθύμιση του ηρωικού του έργου στους επιγόνους των προσφύγων του ’22, και όχι µόνο.

Οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ σε μια πολύ σημαντική, χρονιά ορόσημο, για την Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζουν ένα συγγραφικό έργο που αποτυπώνει πτυχές της Ιστορίας μέσα από την ανθρώπινη ματιά και τα βιώματα όσων έζησαν και επέζησαν μιας καταστροφής που σηματοδότησε εξελίξεις στην πορεία των Ελλήνων τόσο στην Μικρά Ασία όσο και στον Ελλαδικό χώρο με τις νέες εστίες που δημιουργήθηκαν.

 Νίκος Αναγνωστόπουλος: Ένας ήρωας στην προκυμαία

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος δικηγορεί στον Πειραιά από το 1980. Τα τελευταία χρόνια η νομική γραφή υποχωρεί σταδιακά στην ιστορική συγγραφή θεμάτων που σχετίζονται µε τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό. Αιτία (µάλλον) οι εκ μητρός ποντιακές του ρίζες, που εξακολουθούν να βλαστάνουν ιστορικό ενδιαφέρον και έμπνευση. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την τρίτη του συγγραφική απόπειρα. Προηγήθηκε η ιστορία του προσφυγικού ναού του Αγίου ∆ηµητρίου Βύρωνα («Ι.Ν. Αγίου ∆ηµητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνα 1927-2017. 90 χρόνια ενοριακής προσφοράς και µαρτυρίας», Βύρωνας, 2017) και η οικογενειακή ιστορία του πρόσφυγα ιερέα Αβραάµ Παπαδόπουλου «Με µόνον ψυχήν και υποκάµισον. Η οικογένεια του παπα-Αβραάµ Παπαδόπουλου (Τσίτα Σουρµένων-Τουαψέ-Χίος-Βύρωνας)», Αθήνα, 2020.

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share