Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

"Η Σύγχρονη Κίνα", το νέο βιβλίο του Rana Mitter από τις εκδόσεις Πεδίο

Πρόκειται για μια περιεκτική επισκόπηση της πολυδαίδαλης ιστορίας της σύγχρονης Κίνας, του πολυπληθέστερου κράτους του κόσμου

31 Μαρτίου 2022 14:37
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι εκδόσεις Πεδίο παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το σημαντικό βιβλίο του ιστορικού Rana Mitter «Η Σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή». Πρόκειται για μια περιεκτική επισκόπηση της πολυδαίδαλης ιστορίας της σύγχρονης Κίνας, του πολυπληθέστερου κράτους του κόσμου. Η Κίνα σήμερα προσελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα επίμαχα θέματα των χρηματοοικονομικών, του πληθυσμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με ταχύτατη ανάπτυξη, δυναμική πολιτική και
ουσιαστική οικονομική παρουσία, επιδιώκει να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

«Το παρόν βιβλίο, αν και περιεκτικό, αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια εισαγωγή στη σύγχρονη κινεζική ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλές από τις κρίσιμες διαστάσεις της», επισημαίνει ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης, Δρ Κωνσταντίνος Τσιμώνης. Δεν πρόκειται όμως για μια συμβατική ιστορική αφήγηση με χρονική αρχή και τέλος. «Ο συγγραφέας», συμπληρώνει ο επιμελητής, «επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, γράφοντας δηλαδή μια ιστορικά δομημένη αφήγηση. Οργανώνει το βιβλίο του γύρω από θεματικές και ερωτήματα τα οποία επιτρέπουν στον αναγνώστη να ιχνηλατήσει την πολυεπίπεδη επίδραση της νεωτερικότητας σε έναν πολιτισμό και σε μια κοινωνική και κρατική οντότητα με μακραίωνη και ιδιαίτερη ιστορία». Αυτή η επιλογή εξοικειώνει τον αναγνώστη με τα σύνθετα γεγονότα και τις περίπλοκες δυναμικές που σημάδεψαν τη σύγχρονη Κίνα από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς τα προσεγγίζει από διαφορετικές αφετηρίες.

Ο συγγραφέας δεν εξιστορεί απλώς την πορεία ενός αρχαίου πολιτισμού προς τη νεωτερικότητα, αλλά αναλύει τις βασικές μεταβλητές, τις προσωπικότητες και τις σχέσεις που καθόρισαν την ανάπτυξη της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της χώρας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας: «Η αφήγηση έχει σχεδόν κινηματογραφική χροιά. Ο συγγραφέας, ωσάν έμπειρος σκηνοθέτης, προσεγγίζει την ίδια πλοκή από διαφορετικές σκοπιές, γεγονός που του επιτρέπει να εμβαθύνει σε κρίσιμες πτυχές της ίδιας ιστορικής περιόδου. Οι βασικοί πρωταγωνιστές αλλάζουν καθώς προστίθενται νέοι, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εγχώριων και διεθνών παραγόντων και δυναμικών πληθαίνουν, προσφέροντας έτσι μια πυκνή αφήγηση, η οποία είναι άμεση, προσιτή αλλά και με βάθος».

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου, η αναζήτηση μιας κινεζικής εκδοχής της νεωτερικότητας, ξεκινά αρχικά με πλοία, κανόνια και ιδέες που αναπτύχθηκαν στη Δύση και τελικά αλλάζουν για πάντα την πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά αυτάρκη κινεζική αυτοκρατορία: «Πορτογάλοι ναυτικοί, Βρετανοί διπλωμάτες, Μανδαρίνοι, Ιάπωνες μιλιταριστές, ριζοσπάστες φοιτητές στο Πεκίνο, μοντερνιστές συγγραφείς στη Σανγκάη, έμποροι από την Τζετζιάνγκ, χωρικοί από τις ορεινές περιοχές της Σανσί, επαναστάτες και δικτάτορες κάθε απόχρωσης» –
όλοι μεταλαμπαδεύουν τη φλόγα της νεωτερικότητας από τη μία γενιά στην επόμενη. Με κάθε πέρασμα, όμως, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι η κινεζική νεωτερικότητα ανήκει τελικά στους Κινέζους, παρά τη δυτική της προέλευση. Με γλαφυρότητα, αυθεντική γνώση και πληρότητα ο συγγραφέας περιγράφει τις πολλές μεταμορφώσεις της Κίνας κατά τους τελευταίους δύο σχεδόν αιώνες, αναδεικνύει εμπεριστατωμένα την τρέχουσα διεθνή θέση της χώρας και αναλύει την αναβάθμιση της διεθνούς σημασίας της κατά την τελευταία δεκαετία.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό, χρονολόγιο των κομβικών ιστορικών γεγονότων, πλούσια βιβλιογραφία, πηγές για περαιτέρω μελέτη και ευρετήριο όρων και ονομάτων.

Ένα ευσύνοπτο και καλογραμμένο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με την επικαιρότητα, τις διεθνείς σχέσεις και
την παγκόσμια ιστορία και πολιτική. Η μετάφρασή του έγινε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του
Παντείου Πανεπιστημίου προκειμένου να εμπλουτιστεί η αξιόλογη αλλά περιορισμένη ελληνόγλωσση βιβλιογραφία
για μια χώρα η οποία παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

'Η Σύγχρονη Κίνα', το νέο βιβλίο του Rana Mitter

Συγγραφέας: Rana Mitter
Επιστημονική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσιμώνης
Κωδικός Ευδόξου: 102124173

Η Κίνα σήμερα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής, µε ειδήσεις και ιστορίες για τα επίμαχα θέματα των διεθνών χρηµατοοικονοµικών, τον πληθυσμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παρούσα «πολύ σύντομα εισαγωγή» αναλύει τα ζητήματα, τις εξελίξεις και τις αντιθέσεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Κίνα, μέσα από ένα εύρος θεμάτων που εκτείνονται από την αντίθεση της αρχαίας κληρονομιάς της μέχρι την ανάδυση της ταυτότητάς της ως «οικονομικού θαύματος».

Σε αυτή την ανανεωμένη έκδοση ο Rana Mitter παρέχει μια σύγχρονη οπτική γύρω από το πολυπληθέστερο έθνος του πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβαλλόμενη εξωτερική πολιτική της Κίνας και τη μοναδική αλληλεπίδρασή της µε το διαδίκτυο. Σκιαγραφώντας µε επιτυχία και πληρότητα την εικόνα της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας, αναδεικνύει την τρέχουσα διεθνή θέση της χώρας και αναλύει εμπεριστατωμένα την αναβάθμιση της διεθνούς σημασίας της κατά την τελευταία δεκαετία.

«Η επικαιροποιημένη έκδοση του ιστορικού Rana Mitter περιγράφει µε γλαφυρότητα και αυθεντική γνώση τη σημασία που έχει για τους Κινέζους η επιδίωξη της “νεωτερικότητας” –η οποία αρκετές φορές είναι περίπλοκη, ενίοτε και σαρωτική– αλλά και ποια αναμένεται να είναι η αξία της στο μέλλον για όλους».

Graham Hutchings, Oxford Analytica

«Ένα ευσύνοπτο και καλογραμμένο εγχειρίδιο, που καλύπτει την ιστορία της σύγχρονης Κίνας έως την εποχή του Σι-Τζινπίνγκ, έχοντας συγκεντρώσει ένα ελκυστικό σύνολο πληροφοριών και επιχειρημάτων».

Jeffrey Wasserstrom, συγγραφέας του China in the 21st Century: What Everyone Needs To Know

«Μια απολύτως εύστοχη ιδέα. Μεστό, περιεκτικό… εξαιρετική δοµή… ιδανικό για τον ελεύθερο χρόνο»

Lisa Jardine, The Times

Περιεχόμενα Βιβλίου

 'Η Σύγχρονη Κίνα', το νέο βιβλίο του Rana Mitter

Πρόλογος Βιβλίου

'Η Σύγχρονη Κίνα', το νέο βιβλίο του Rana Mitter

'Η Σύγχρονη Κίνα', το νέο βιβλίο του Rana Mitter

'Η Σύγχρονη Κίνα', το νέο βιβλίο του Rana Mitter

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share