Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία: Μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σου μέχρι και 2 χρόνια

Είναι πολλά τα οφέλη!

25 Δεκεμβρίου 2021 18:08
4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία: Μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σου μέχρι και 2 χρόνια
Από Αγάπη Μυργιώτη

Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος!” είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Jean Bernard και σίγουρα οι βιβλιοφάγοι το γνωρίζουν πολύ καλά! Εσύ το ξέρεις;

Η ανάγνωση βιβλίων έχει πολλά οφέλη τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην εξέλιξη μας, για αυτό οι λόγοι για να ξεκινήσεις την ανάγνωση είναι σημαντικοί.

4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία Οι αλλαγές αποθηκεύτηκαν.

Λιγότερο στρες

Ένα από το δυσάρεστα συναισθήματα, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αναμφίβολα το στρες. Ένας από τους τρόπους να μειώσεις τα επίπεδα του στρες που αισθάνεσαι είναι η ανάγνωση βιβλίων.

Μάλιστα, έρευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο του Sussex κατέληξε στο ότι το διάβασμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξεπεράσει κανείς το στρες της ημέρας, αφήνοντας πίσω επιλογές, όπως τη μουσική, μία κούπα καφέ, ακόμα και μια βόλτα στο πάρκο της περιοχής.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν διαβάσει μόνο για έξι λεπτά παρουσίασαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς, λιγότερη μυϊκή ένταση και μειωμένα επίπεδα στρες.

Ο Δρ Ντέιβιντ Λιούις, ο νευροεπιστήμονας που διεξήγαγε τη μελέτη, ανέφερε ότι η ανάγνωση, «είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απόσπαση της προσοχής αλλά μια ενεργή ενασχόληση της φαντασίας, καθώς οι λέξεις στην έντυπη σελίδα διεγείρουν τη δημιουργικότητά σας και σας κάνουν να εισαγάγετε κάτι που είναι ουσιαστικά αλλαγμένο κατάσταση συνείδησης».

Αποδεικνύεται ότι το να χαθείς σε ένα καλό βιβλίο είναι πραγματικά η απόλυτη μορφή χαλάρωσης!

Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.

Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία

Βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης

Η σύγχρονη καθημερινή ζωή είναι γεμάτη ένταση, τρέξιμο, υποχρεώσεις ενώ την ίδια στιγμή τα κινητά και τα social media μας "βομβαρδίζουν" με πλήθος πληροφοριών. Όλα αυτά δεν βοηθούν στη συγκέντρωση.

Αντίθετα, η ανάγνωση βιβλίου, ειδικά όταν απορροφιέσαι μέσα στις σελίδες του, σε βοηθάν να βελτιώσεις την ικανότητα συγκέντρωσης σου. Επειδή ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς, όσο περισσότερο εκπαιδεύεται, τόσο καλύτερα λειτουργεί.

Μάλιστα, την θεωρία αυτή απέδειξε μία μελέτη.

Σύμφωνα, με την μελέτη λοιπόν, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των δεξιοτήτων ανάγνωσης (όπως η ακρίβεια και η ταχύτητα ανάγνωσης) και της ικανότητας να δίνεις προσοχή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθυντής των εργαστηρίων Haskins, Ken Pugh, PhD, δήλωσε ότι η ανάγνωση είναι νευρολογικά πιο απαιτητική από την επεξεργασία του λόγου ή της εικόνας και επιβάλλει μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Έτσι, καθώς διαβάζεις βιβλία, θα μπορείς να διατηρήσεις την εστίασή σου για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ακόμη και όταν διαβάζεις κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά.

4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία Οι αλλαγές αποθηκεύτηκαν.

Μέχρι και 2 χρόνια παραπάνω ζωής

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης είναι ότι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σου έως και 2 χρόνια. Αυτό το εύρημα βασίζεται σε περισσότερα από 3.500 άτομα που παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο περίπου 12 ετών.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο πιο συχνά διαβάζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας σε σύγκριση με αυτούς που διαβάζουν λιγότερο.

Αρκεί αυτό για κίνητρο;

Ένα βιβλίο πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο και δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ωστόσο, η ανάγνωση ενός βιβλίου, το οποίο μειώνει τα επίπεδα του άγχους, μπορεί να σε ηρεμίσει και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρηγορότερα.

Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα δύο οφέλη από το διάβασμα στο κρεβάτι. Αρχικά, εξαλείφεις την έκθεσή σου στο μπλε φως του τηλεφώνου σας και δεύτερον δεν εκτίθεσαι στον πλήθος πληροφοριών των social media, που μπορούν να προκαλέσουν εγρήγορση.

4 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία Οι αλλαγές αποθηκεύτηκαν.

Αναπτύσσουν τη φαντασία μας

Με το διάβασμα ενός βιβλίου μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο και ταξιδεύεις. Στο μυαλό σου αρχίζεις να δίνεις μορφή στους ήρωες και στα μέρη. Αρχίζεις να σκέφτεσαι βαθιά, τις φράσεις που σε εμπνέουν.

Στα βιβλία τίποτα δεν δίνεται έτοιμο, όπως στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο και για αυτό επεκτείνει τη δυνατότητα αντίληψης του κόσμου γύρω μας σε βαθύτερο επίπεδο.

Τα βιβλία μπορούν να σε ταξιδέψουν και να εγείρουν τη φαντασία σου και αυτό θα το συνειδητοποιήσεις αμέσως μόλις βρεις το βιβλίο που θα σε συναρπάσει.

Αυτά και άλλα πολλά οφέλη μπορεί να προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου και αμέσως μόλις ξεκινήσεις να ενσωματώνεις στην καθημερινότητα σου αυτή τη νέα συνήθεια σίγουρα θα απολαύσεις όλα τα θετικά που έχει να σου προσφέρει.

Στον κόσμο υπάρχουν άπειρα βιβλία. Σίγουρα κάποια από αυτά θα ταιριάζουν στις δικές σου προτιμήσεις. Ψάξε και σίγουρα θα τα ανακαλύψεις.

Τα αποφθέγματα που θα σε εμπνεύσουν

Αποφθέγματα για βιβλία:

  • Ίσως να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού. - Ουίλιαμ Φώκνερ, 1897-1962, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1949
  • Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη. - Ουμπέρτο Έκο, 1932-2016, Ιταλός συγγραφέας
  • Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. - Φραντς Κάφκα, 1883-1924, Τσέχος συγγραφέας
  • Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει. - Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας
  • Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης. - Χόρχε Λουίς Μπόρχες, 1899-1986, Αργεντινός συγγραφέας
 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share