Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

"Ο Τυροκοφτερός" : Ο πιο νόστιμος παιδικός ήρωας!

Το παιδικό βιβλίο που μας ανοίγει την όρεξη!

10 Οκτωβρίου 2019 14:55

Το αγάπησα από τον τίτλο και μόνο! Έχω παρατηρήσει πως όσο περνούν τα χρόνια, τα παιδικά βιβλία και παραμύθια έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ευφάνταστα και πιο ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα!

Δείτε επίσης: Παιδικά βιβλία: Πόσο σημαντικό είναι να τα δωρίζουμε στα παιδιά;

Τί κρίμα που Ο Τυροκοφτερός της σειράς Περιπέτειες που τα σπάνε, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου βγήκε μόλις πέρσι και δεν υπήρχε όταν ήμουν κι εγώ παιδί! Όπως ο μικρός, λαχταριστός του ήρωας, ο Τυροκοφτερός, με κέρδισε τώρα, ως “μεγάλη”, έτσι θα κερδίσει και την αγάπη των μικρών (ή μεγάλων) παιδιών που θα τον γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Με το αστείρευτο χιούμορ του, την παιχνιδιάρικη διάθεσή του, τη θετική του ενέργεια και την πολύπλευρη προσωπικότητά του, μας ανοίγει την ψυχή του και μας ταξιδεύει σε όλες τις περιπέτειες της ζωής του, από τη φάρμα στην κουζίνα.

Κρυφός του πόθος; Να γίνει σταρ! Και το δίχως άλλο, μέσα από τις ιστορίες του, το καταφέρνει. Και καταφέρνει κάτι ακόμη καλύτερο: να μας μάθει με τον πιό παιχνιδιάρικο τρόπο, όλη τη διαδικασία παραγωγής του τυριού μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Μας γνωρίζει διάφορους ήρωες, από τον Άντυ τον αρμεχτή και την όμορφη Λίζα, την κόρη του τυροκόμου με την οποία είναι “ερωτευμένος”, μέχρι τους άλλους τυρένιους φίλους του όπως η γραβιέρα, το κασέρι και η φέτα. Μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την τυροκομία, για τα χαρακτηριστικά των τυριών και τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και μας διασκεδάζει με τις περιπέτειές του μέσα σε αποθήκες, σακκούλες του σούπερ μάρκετ και ψυγεία.

Το καλύτερο; Ο Τυροκοφτερός φέρνει τους μικρούς μας αναγνώστες στην κουζίνα -πάντα με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου- και μας δείχνει εύκολες τυρολαχταριστές συνταγές. Κι επειδή τελικά ο Τυροκοφτερός είναι ο καλύτερος δάσκαλος, αφού καταφέρνει να διδάξει χωρίς να γίνει ποτέ μα ποτέ βαρετός, έχει αφήσει για το τέλος διάφορες Τυρομαχίες, για να δεί τελικά τί μάθαμε από τις ιστορίες του.

Χαρίστε το Ο Τυροκοφτερός σε κάποιο παιδί που αγαπάτε; κι αν τύχει και το διαβάσετε οι ίδιοι να ξέρετε ότι σίγουρα, θα σας ανοίξει την όρεξη για τυράκι…

Βιβλία ιστορίας που μοιάζουν με... παραμύθια!

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου φέρνει την ιστορία πιο κοντά στα παιδιά μέσα από τα βιβλία γνώσεων που μοιάζουν με… λαϊκά παραμύθια
Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου είναι παιδαγωγός. Είναι από αυτές τις δασκάλες που ευχόμαστε να «τύχουν» στις ζωές των παιδιών μας, καθώς η ανάγκη της να τα εμπνέει συνεχώς δεν περιορίζεται στο σχολείο που διδάσκει. Είναι συγγραφέας βιβλίων γνώσεων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που «καταπιάνονται» με δυσνόητες -και συχνά ακαταλαβίστικες ακόμα και για εμάς τους ενήλικες- ιστορικές περιόδους, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα σε εμάς τους γονείς για το αν και κατά πόσο είναι τέτοια θέματα «κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών», για το αν μπορούν τελικά, τόσο μικρά παιδιά να τα κατανοήσουν και να τα αφομοιώσουν.

Η ίδια, με αφορμή τα τρία βιβλία της που αναφέρονται στη «δύσκολη» περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» (εκδόσεις Πατάκη), «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» (εκδόσεις Κέδρος) και «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» (εκδόσεις Σαΐτη), σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία, μουσεία και βιβλιοπωλεία. Η ανταπόκριση των παιδιών τελικά μας «πείθει» πως η «εκμάθηση» της ιστορίας δεν έχει ηλικία και ότι είναι στο χέρι του παιδαγωγού και του γονιού να τη φέρει κοντά στα παιδιά.

Παρακολουθείστε το βίντεο από την εκπομπή City Life με την Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, μια ιδιαίτερα ενεργή και δραστήρια βιβλιοθήκη σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις για παιδιά:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το ωραιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου βρίσκεται στη Σαντορίνη!

Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια από τον ΟΑΕΔ!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις για βιβλία στο Athensmagazine.gr

 

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share