Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα!

Μια λίστα που τα έχει όλα!

24 Σεπτεμβρίου 2019 13:25
Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα!

Αφού μας είπε ποια είναι τα 100 καλύτερα album και οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου, στα 19 χρόνια που υφίσταται δηλαδή, η εφημερίδα Guardian συνεχίζει και μας λέει ποια είναι τα 100 καλύτερα βιβλία του αιώνα που διανύουμε.

Δείτε επίσης: Το βιβλίο που κανείς δεν έχει καταφέρει να διαβάσει μέχρι τέλους!

Από εντυπωσιακά πρώτα βιβλία συγγαφέων που έμελλε να αγαπηθούν πολύ από το κοινό μέχρι πολεμικά έπη και απομημονεύματα, η λίστα τα είχε όλα.

Αυτή είναι η πρώτη δεκάδα…

10. Half of a Yellow Sun, Chimamanda Ngozi Adichie (2006)

Όταν η Νιγηριανή συγγραφέας Adichie μεγάλωνε, ο πόλεμος του Biafran “κάλυπτε τα πάντα”. Το σαρωτικό, υποβλητικό της μυθιστόρημα, το οποίο κέρδισε το βραβείο Orange, καταγράφει τους πολιτικούς και προσωπικούς αγώνες εκείνων που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση και διερευνά τη βίαιη κληρονομιά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

09. Cloud Atlas, David Mitchell (2004)

Από έναν ναυτικό του 19ου αιώνα έως ένα παραμύθι από το τέλος του πολιτισμού, μέσω της πυρηνικής ίντριγκας του 1970 και της μαρτυρίας ενός μελλοντικού κλώνου, αυτές οι ζαλιστικές αφηγήσεις είναι ευχερώς διασυνδεδεμένες, υπογραμμίζοντας τις ηχώ και τις υποτροπές της τεράστιας ανθρώπινης συμφωνίας.

08. Autumn, Ali Smith (2016)

Το “πρώτο μυθιστόρημα του Brexit” δεν είναι απλώς ένα στιγμιότυπο μιας διαιρεμένης Βρετανίας, αλλά μια εκθαμβωτική εξερεύνηση στην αγάπη και την τέχνη, το χρόνο και τα όνειρα, τη ζωή και το θάνατο.

07. Between the World and Me, Ta-Nehisi Coates (2015)

Το βιβλίο αυτό παίρνει τη μορφή μιας επιστολής προς τον έφηβο γιο του συγγραφεά και κυμαίνεται από την καθημερινή πραγματικότητα της φυλετικής αδικίας και της αστυνομικής βίας στην ιστορία της δουλείας και του εμφυλίου πολέμου: οι λευκοί άνθρωποι, γράφει, δεν θα θυμούνται ποτέ “την κλίμακα της κλοπής που τους εμπλουτίζει”.

06. The Amber Spyglass, Philip Pullman (2000)

Ο Pullman έφερε μια φλόγα φαντασίας και ένα αίσθημα παραμυθιού και στα πιο σοβαρά θέματα: τη θρησκεία, την ελεύθερη βούληση, τις ολοκληρωτικές δομές και την ανθρώπινη επιθυμία για γνώση, επανάσταση και ανάπτυξη.

Δείτε επίσης: Ο Ευγένιος Τριβιζας "νίκησε" την Disney και απέσπασε πολύ σημαντικό βραβείο!

05. Austerlitz, WG Sebald (2001)

Ο Sebald πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2001, αλλά ο γεγονότων και μυθοπλασίας, η έντονη αίσθηση του ηθικού βάρους της ιστορίας και η διαστρωμάτωση εσωτερικών και εξωτερικών ταξιδιών είχαν τεράστια επιρροή στο σύγχρονο λογοτεχνικό τοπίο.

04. Never Let Me Go, Kazuo Ishiguro (2005)

Ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε ανθρώπινους κλώνους σε μια εναλλακτική δεκαετία του ’90 στην Αγγλία, εξερευνά διακριτικά την θνησιμότητα, την απώλεια και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

03. Secondhand Time, Svetlana Alexievich (2013)

Η νομπελίστρια από την Λευκορωσία, κατέγραψε χιλιάδες ώρες μαρτυρίας από απλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει αυτή την προφορική ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος της. Συγγραφείς, σερβιτόροι, γιατροί, στρατιώτες, επιζώντες των γκουλάγκ: σε όλους δίνεται χώρος να μιλήσουν για τις ιστορίες τους, να μοιραστούν το θυμό και την προδοσία τους και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη μετάβαση στον καπιταλισμό.

02. Gilead, Marilynne Robinson (2004)

Το διανοητικό, βαθιά φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Ρόμπινσον γράφεται μέσω επιστολών που γράφει ο ηλικιωμένος ιεροκήρυκας John Ames στη δεκαετία του ’50 στο νεαρό γιο του, ο οποίος, όταν φτάσει τελικά σε μια ενηλικίωση που ο πατέρας του δεν θα δει, τουλάχιστον θα έχει αυτή τη μεταθανάτια μονομερή συνομιλία: “Ενώ διαβάζεις αυτό, είμαι αθάνατος, κάπως πιο ζωντανός από όσο ήμουν ποτέ”.

01. Wolf Hall, Hilary Mantel (2009)

Η Mantel έγραφε εδώ και 25 χρόνια, πριν από το έργο που την έκανε φαινόμενο και θα ολοκληρωθεί με το τρίτο μέρος της τριλογίας, The Mirror and the Light, τον ερχόμενο Μάρτιο. Η άνοδος του Thomas Cromwell στην αυλή τωνTudor, περιγράφει λεπτομερώς τη δημιουργία μιας νέας Αγγλίας και την αυτο-δημιουργία ενός νέου είδους ανθρώπου.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αγάπη για το λιγότερο τέλειο

Διάκριση! Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για τον Νίκο Χρυσό!

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις για βιβλία στο AthensMagazine.gr

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share