Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «News» προδημοσιεύει το βιβλίο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη με χολιγουντιανές ιστορίες αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα!

16 Ιανουαρίου 2013
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «News» προδημοσιεύει το βιβλίο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη με χολιγουντιανές ιστορίες αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα!

Χολιγουντιανές ιστορίες κατά των αρχαιοκαπήλων στο νέο βιβλίο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη! Όσα είπε αποκλειστικά στη News!

Είκοσι ιστορίες που αφορούν στην επιστροφή αρχαίων θησαυρών στη χώρα μας και που περιγράφονται στο βιβλίο του ιδιωτικού ερευνητή Γ. Τσούκαλη «Λαθρέμποροι Ιστορίας, Επιστροφή των 20 θησαυρών» θα αποτελέσουν τον καμβά επάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η υπόθεση ενός νέου ελληνικού σίριαλ, που φιλοδοξεί να εξοστρακίζει τα τούρκικα που έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Μαρία Πανάγου

Είκοσι ιστορίες που με την πρώτη ματιά φαίνονται απίστευτες αλλά που είναι άκρως αληθινές! Υποθέσεις που δημιουργούν στον αναγνώστη έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα: Αγωνία, τρόμο, λύτρωση αλλά και θαυμασμό για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Θησαυροί που ξενιτεύονται ακούσια και παράνομα για να καταλήξουν, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία, σε συλλέκτες που χρυσοπληρώνουν για να στολίσουν τη ματαιοδοξία τους και επιστρέφουν με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που αγαπά την πατρίδα του και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της.

«Με το έργο αυτό θέλω να περάσω το μήνυμα ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική προδοσία και ότι χρέος όλων μας είναι να προστατεύουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου και διεθνώς αναγνωρισμένος ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το σήριαλ;

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης είναι καλός μου φίλος. Όταν διάβασε το βιβλίο μου αμέσως το μετέτρεψε στη φαντασία του σε επεισόδια αστυνομικού θρίλερ. Άλλωστε, οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ανέλαβα πραγματικά περιέχουν σκηνές που θυμίζουν Χόλιγουντ ή ακόμα και επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα.

Έχετε σκεφτεί ποιος ηθοποιός θα μπορούσε να σας υποδυθεί;

Ναι, βέβαια και μάλιστα το έχουμε συζητήσει εκτενώς. Στο σίριαλ ο ιδιωτικός ερευνητής θα είναι μάλλον ο Γρηγόρης Βαλτινός, στενός φίλος, επίσης, κι αν δεν υποδυθεί εμένα σίγουρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν ξέρουμε ακόμα σε ποιο κανάλι θα μεταδοθεί αλλά ο Μανούσος έχει αρχίσει ήδη και γράφει το σενάριο.

Πώς ασχοληθήκατε σχεδόν αποκλειστικά με υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας;

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησα τις αναζητήσεις μου για τη διαλεύκανση υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας δεν είχα προβλέψει ότι θα αφιέρωνα ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου στην εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων. Η επαναφορά αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο, η αίσθηση της συμμετοχής σε έρευνες εθνικής σημασίας έδιναν ώθηση και λόγο στις πολυετείς προσπάθειές μου. Γνώριζα ότι δεν αναλωνόμουν σε ιδιωτικές υποθέσεις που ίσως χάνονταν μέσα στην καθημερινότητα.

Ιστορίες σαν μυθιστόρημα...

Ένα πραγματικό θέατρο στήνεται στις επιχειρήσεις που καταστρώνουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με τον Γιώργο Τσούκαλη, έχοντας πάντα στόχο να παραπλανήσουν και να παρασύρουν τους αρχαιοκάπηλους. Παιχνίδια ψέματος και αλήθειας στα οποία συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, που αποτελούν ένα σενάριο.

Γίνεστε για λίγο ηθοποιός, υποδύεστε ρόλους δηλαδή...

Όσοι ερευνούμε αυτές τις υποθέσεις πρέπει να υποδυόμαστε διάφορους ρόλους, να δημιουργούμε έναν ψεύτικο κόσμο «αρχαιόφιλων» ή «πλούσιων συλλεκτών». Δεν πρέπει να κάνουμε κανένα λάθος που μπορεί να αποκαλύψει τις ιδιότητες και τις επιδιώξεις μας. Για να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις μας και προκειμένου να κάνουμε αυτές τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις που κρέμονται σε μια κλωστή δημιουργούμε ένα ολόκληρο «σκηνικό». Οι έμποροι αρχαιοτήτων πρέπει να πειστούν για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση και να διαπράξουν το μοιραίο λάθος.

Τι θα μάθει ο αναγνώστης που δεν ξέρει ήδη από τα δελτία ειδήσεων γι' αυτές τις υποθέσεις;

Θα πληροφορηθεί τις μεθόδους και τακτικές που ακολουθούνται σε τέτοιου τύπου έρευνες και δεν αποκαλύπτονται ούτε στις εφημερίδες ούτε καν στις δικογραφίες των υποθέσεων. Πολλοί γνωρίζουν ότι σε αυτές τις έρευνες είχα συνδρομή, όμως για πρώτη φορά δημοσιοποιώ σε αυτό το βιβλίο τι ακριβώς είχε συμβεί, καθώς και άγνωστες πλευρές των υποθέσεων.

Φάκελος Σκοτούσα

Η «βουκολική» αρχαιοκαπηλία, το γλέντι και η απροσδόκητη εξέλιξή του

Στις 17 Μαΐου του 1992 συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία τέσσερις αγρότες και κτηνοτρόφοι ηλικίας από 18 ως 66 ετών γιατί προσπάθησαν να πουλήσουν σειρά αρχαίων αντικειμένων που προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή της Σκοτούσας στο νομό Λάρισας.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους ήταν μια αρχαία πλάκα με σκαλισμένο ψήφισμα, ένας μικρός γυάλινος αμφορέας, μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση των Ελληνιστικών Χρόνων, ένα τμήμα ποδιού από ανδριάντα, 82 αρχαία ασημένια και χάλκινα νομίσματα καθώς και πλήθος άλλων μικρότερων αρχαίων αντικειμένων. Ορισμένα από αυτά προέρχονταν από σύληση αρχαίων τάφων.

Τι θέατρο χρειάστηκε να παίξετε σε αυτή την υπόθεση;

Σε αυτή την υπόθεση συνεργάτης μου χρειάστηκε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του 18χρονου κτηνοτρόφου και να συνάψει φιλική σχέση μαζί του. Καταλαβαίνετε πόσος χρόνος χρειάζεται για κάτι τέτοιο! Εγώ υποδύθηκα έναν Ελληνοαμερικανό που ενδιαφέρεται για ελληνικά αρχαία, εμφανίστηκα με μερσεντές, κάπνιζα επιδεικτικά πούρα, μιλούσα σπαστά Ελληνικά, πετούσα αγγλικές λέξεις και προσπαθούσα να παριστάνω πειστικά αυτό τον τύπο με συμπεριφορά βγαλμένη από ελληνικές ταινίες. Αφού κατάφερα να τους ξεγελάσω, κανονίστηκε μια εκδρομή μαζί τους και την ώρα του φαγητού πιάσαμε κουβέντα για τα αρχαία. Εκείνοι έβγαλαν ένα τιμολόγιο που χρησιμοποιούσαν για την πώληση των κρεάτων και πάνω σε αυτό άρχισαν να κοστολογούν κάθε αρχαίο αντικείμενο που είχαν φέρει μαζί τους. Λες και τα έργα πολιτισμού ήταν σφαχτάρια! Σε αυτήν τη δυσάρεστη όσο και σουρεαλιστική διαδικασία αθροίσανε τα ποσά και κατέληξαν στην τιμολόγησή τους με 27.200.000 δρχ. Τότε ο κτηνοτρόφος με περισσή χαρά και χασκογελώντας μου ζήτησε να το στρογγυλέψουμε στα 28 εκ. δρχ., όντας σίγουρος ότι ο «Ελληνοαμερικανός έχει λεφτά και θα πληρώσει καλά».

Κανονίσαμε να ξαναβρεθούμε για να τον πληρώσω μία βδομάδα μετά. Αφού μας υποδέχτηκαν με τσίπουρα, μεζέδες και χωριάτικες πίτες, έφεραν τα αρχαία και μας ζήτησαν να πιούμε στην υγειά της συμφωνίας. Εγώ προσποιήθηκα ότι θα έφερνα τα χρήματα από το αυτοκίνητο, αλλά την ίδια ώρα άνοιξε η πόρτα του βαν και εφόρμησαν οι επτά αστυνομικοί. Ήταν η στιγμή που το γλέντι διαλυόταν, τότε που ο 18χρονος γιος -που με δυσκολία τον κρατούσαν οι αστυνομικοί- γύρισε και είπε: «Αν ήξερα ότι είστε αστυνομικοί θα σας καθάριζα με μια καραμπίνα». Σε λίγες ώρες σε άλλο σπίτι στο χωριό η Αστυνομία έβρισκε και άλλα αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Φάκελος Κόρινθος

Δέκα χρόνια έρευνας που οδήγησαν στη μεγάλη επιστροφή

Ίσως η πιο σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας, με μυθιστορηματική πλοκή και πολυετείς ενέργειες για τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων.

Τα 277 αρχαία αντικείμενα είχαν κλαπεί τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης του 1990 από το Μουσείο της Κορίνθου, αφού πρώτα η σπείρα αρχαιοκαπήλων τραυμάτισε τον φύλακα των εκθεμάτων. Ο άτυχος άνθρωπος είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένη γνάθο και θρυμματισμένα πλευρά και ήταν τρία χρόνια με αναρρωτική άδεια. Οι δράστες εισέβαλαν στο Μουσείο από τα κεραμίδια. Τα αρχαία ανακαλύφθηκαν εννιά χρόνια αργότερα στο Μαϊάμι.

«Ήταν μια πρωτοφανής κλοπή, μία πραγματική "μεταφορά μουσείου", όπως την είχαν χαρακτηρίσει διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Επειδή καταλάβαινα ότι η αρπαγή των αρχαίων από το "Μουσείο Κορίνθου" δεν ήταν ένα εφέ, ένα τρικ του μάγου Κόπερφιλντ, αλλά ένα απτό ποινικό ζήτημα έψαχνα συνεχώς να βρω τα ίχνη των αρχαίων στα κυκλώματα των παρανόμων, οι οποίοι το 2000 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 20 ετών.

Τα αρχαία επέστρεψαν στο Μουσείο σε μια τελετή όπου ποτέ δεν προσκλήθηκα να παραβρεθώ. Σαν κάποιοι να διεκδικούσαν τη δόξα για τον εαυτό τους, να ιδιοποιούνταν την επιτυχία. Παράλληλα, ουδέποτε έλαβα ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή για την ανεύρεση των αρχαίων, παρότι όλοι γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο μου και όλοι προσέτρεχαν σε εμένα όταν οι διαπραγματεύσεις και όλες μας οι κινήσεις χρειάζονταν την οικονομική μου βοήθεια. Όμως, τα αρχαία της Κορίνθου είχαν επιστρέψει στο φυσικό τους χώρο. Και αυτό για εμένα ήταν το πιο σημαντικό. Τα υπόλοιπα για άλλους ήταν θέμα φιλοδοξίας. Για εμένα μόνο αξιοπρέπειας».

Φάκελος Ρούμπενς-Κοράνι

Επιτυχίες διεθνούς βεληνεκούς

Τον Ιούνιο του 2001 τρεις μασκοφόροι κλέβουν «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» -έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς- από το «Μουσείο Καλών Τεχνών» της Γάνδης. Οι ληστές είχαν εισβάλει βράδυ στο Μουσείο και είχαν επιχειρήσει να κλέψουν επίσης και έναν πίνακα με θέμα τη «Μαστίγωση του Χριστού». Όμως, στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν σε ένα όχημα διαφυγής, ο δεύτερος πίνακας τους έπεσε χωρίς να υποστεί ζημιές. Το καλοκαίρι του 2011, ο Γ. Τσούκαλης πληροφορεί τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας ότι ο πίνακας βρίσκεται στη χώρα μας και επιχειρείται να πουληθεί από δύο ιδιώτες για 6 εκ. ευρώ.

Ο ιδιωτικός ερευνητής κατόρθωσε να έρθει σε επικοινωνία με τους κατόχους του πίνακα και να προχωρήσει σε πολυήμερες διαπραγματεύσεις, υποτίθεται για να τον αγοράσει. Τελικά, «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου στη Γλυφάδα. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι μια 40χρονη τηλεπαρουσιάστρια σε ιδιωτικό σταθμό και ένας 65χρονος παλαιοπώλης από την Πλάκα.

«Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στο φινάλε αυτών των ερευνών μου οι ύποπτοι είναι αφημένοι, ανέμελοι και εκεί που πιστεύουν ότι η ζωή τούς χαμογελά βρίσκονται με χειροπέδες σε κρατητήρια και δικαστικές αίθουσες. Ενώ είναι απόλυτα σίγουροι ότι εγώ ή οι συνεργάτες μου είμαστε "άνθρωποι απόλυτης εμπιστοσύνης", βλέπουν ξαφνικά το τέλος μιας μεγάλης παράστασης και κλονίζονται. Στα μάτια τους φαίνεται η οδυνηρή έκπληξη όταν αντιλαμβάνονται ότι έπεσαν σε ερευνητές που τους είχαν ξεγελάσει και ίσως η αίσθηση ότι κάποιος τους κορόιδεψε τόσο πολύ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τούς κοστίζει περισσότερο από καθετί άλλο».

Φάκελος Μετρ

Πώς βρέθηκε το άγαλμα της «Θεάς της Μαγικής Τέχνης» στη λεωφόρο Συγγρού.

Ένας μετρ γνωστού ξενοδοχείου των βορείων προαστίων συλλαμβάνεται το Νοέμβριο του 2011 στη λεωφόρο Συγγρού επειδή είχε στην κατοχή του ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό άγαλμα μεγάλης αξίας. Πρόκειται για το άγαλμα της Εκάτης, «Θεάς της Μαγικής Τέχνης» στον Κάτω Κόσμο, μονάκριβης κόρης των Τιτάνων Πέρση και Αστερίας, που στην αρχαιότητα είχε συσχετισθεί με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο συλληφθείς είχε επιχειρήσει να πουλήσει το άγαλμα έναντι 500.000 ευρώ.

«Ο συνεργάτης μου αυτή τη φορά υποδύθηκε έναν άνεργο με τυχοδιωκτικές αναζητήσεις που έψαχνε μια εύκολη αλλά -κυρίως- παράνομη δραστηριότητα, προκειμένου να βγάλει χρήματα χωρίς κόπο και γρήγορα. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία άρχισε να κουβεντιάζει με τον μετρ. Κάποια στιγμή ο συνεργάτης μου τον ρώτησε αν είχε κάποια "περίεργη δουλειά για να πιάσουμε την καλή" και η κουβέντα ήρθε σχετικά εύκολα στην αρχαιοκαπηλία και στην κατοχή ενός αγάλματος. Ε, δεν σας λέω άλλα... Να διαβάσετε το βιβλίο. Χα χα χα»!

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσούκαλη «Λαθρέμποροι Ιστορίας, Επιστροφή των 20 θησαυρών» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 20:30 στο «Ίδρυμα Θεοχαράκη», Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1.

Για περισσότερα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για μια μοναδική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη κάντε κλικ εδώ

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share