Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τολκινικοί όλης της χώρας, ενωθείτε!

27 Ιανουαρίου 2011
Τολκινικοί όλης της χώρας, ενωθείτε!

Τον ελληνικό Σύλλογο Φίλων Τόλκιν «The Prancing Pony» τον γνώρισα μέσα από τα σπαρταριστά threads του τότε forum του, στα οποία οι σπιντάτες ατάκες και οι επιμορφωτικοί διαδικτυακοί διάλογοι περί του έργου του μπαρμπα-Τόλκιν έβρισκαν πεδίον δόξης λαμπρό. Η παρέα των «intellectual geeks» αποκτώντας και νομική υπόσταση το 2002, κατάφερε να επισημοποιήσει και να απενοχοποιήσει τη λατρεία των εκάστοτε οπαδών του fantasy, είδος που τόσο άδικα οι σοβαροφανείς εκδοτικοί οίκοι είχαν περιθωριοποιήσει στα λιγοστά ψαγμένα στέκια των Εξαρχείων. Υπό το πρίσμα της επικείμενης κινηματογραφικής έκδοσης του prequel του ΑτΔ, του "Hobbit" δηλαδή το 2012 (με πολλά ερωτηματικά το έτος), αναθέσαμε στην Καίτη Καραγεώργη, νυν πρόεδρο του Συλλόγου να μας πει δυο λόγια για το πώς είναι όταν τη βαρετή ζωή ενός κανονικού ανθρώπου φωτίζει ο... «τολκινισμός» και εμπλέκονται σε αυτή χόμπιτ, μάγοι, νάνοι, ξωτικά, άνθρωποι και γιατί όχι ορκ, Uruk-hai και μοχθηροί δράκοι...

1) Είστε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Τι σας ώθησε στο να δημιουργήσετε έναν Σύλλογο αποκλειστικά για τον Καθηγητή Τόλκιν;

Με αφορμή την προβολή των ταινιών ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλοί φανατικοί αναγνώστες του έργου του καθηγητή Τόλκιν. Θελήσαμε να δώσουμε σε όλους αυτούς ένα μέσο επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και τη βαθύτερη μελέτη και κατανόηση των λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και όλων των άλλων μορφών έκφρασης που πηγάζουν από αυτά. Θελήσαμε επίσης να έχουμε ένα επίσημο βήμα από το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε το αγαπημένο μας θέμα ευρύτερα γνωστό. Βασίσαμε το σύλλογό μας σε αντίστοιχους συλλόγους, που ήδη υπήρχαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

2) Ο απόηχος της επιτυχίας των ταινιών της Τριλογίας, είχε αντίκτυπο στην αύξηση των μελών σας;

Η δημιουργία του Συλλόγου μας συνέπεσε με την προβολή των ταινιών και βοηθήθηκε πολύ από τη μεγάλη τους δημοσιότητα. Ήταν πολλά τα μέλη που ήρθαν κοντά μας χωρίς καν να έχουν διαβάσει τα βιβλία. Κάποιοι αποχώρησαν μετά από λίγο καιρό. Οι περισσότεροι όμως έμειναν, γιατί το πραγματικό τους ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις ταινίες.

3) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εγγραφής και τα προνόμια των μελών στο Σύλλογό σας;

Κύριες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος μας είναι να αγαπά το έργο του καθηγητή Τόλκιν, να έχει διάθεση για φιλία, γνώση και διασκέδαση και, φυσικά, να είναι άνω των 18 ετών. Τα μέλη συμμετέχουν στον διαδικτυακό μας τόπο, παίρνουν δωρεάν τα τεύχη του fanzine μας και έχουν ειδικά ποσά συμμετοχής
στις μεγάλες διοργανώσεις μας.

4) Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες του Συλλόγου;

Πραγματοποιούνται μηνιαίες συναντήσεις, όπου διαβάζονται ή και δραματοποιούνται διάφορα κείμενα, οργανώνονται ημερίδες και διεθνή συνέδρια, κινηματογραφικές προβολές, συνεστιάσεις, εκδρομές και ταξίδια στο εξωτερικό για εκδηλώσεις άλλων Συλλόγων. Επίσης εκδίδεται ένα μικρό περιοδικό, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, καθώς και ένας ετήσιος διαγωνισμός διηγήματος fan-fiction.

5) Ποιες οι συνεργασίες σας με αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού;

Ανήκουμε στο International Tolkien Fellowship και έχουμε στενή επαφή με τους περισσότερους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Συλλόγους. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκδηλώσεις με αντιπροσωπείες και παρουσιάσεις εργασιών. Το 2007 διοργανώσαμε διεθνές τριήμερο συμπόσιο στην Άνδρο, με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών και προσκεκλημένους ομιλητές από τη Γερμανία και τη Δανία.

6) Τι απαντάτε σε όσους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το Σύλλογό σας;

Κάποιοι θεωρούν πολυτέλεια την ενασχόληση με τη λογοτεχνία του φανταστικού. Εμείς τους καλούμε να διαβάσουν Τόλκιν και να ανακαλύψουν τις βασικές πανανθρώπινες καταστάσεις, ιδέες και ηθικές αξίες που περιέχονται στο έργο του και παραμένουν σχετικές και εφαρμόσιμες σε κάθε εποχή, χώρα ή ηλικία. Δεν είναι λογοτεχνία φυγής. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψει κανείς πολύ βαθιά νοήματα μέσα από τον κλασικό μύθο.

7) Από την ίδρυση του Συλλόγου διατελείτε αδιαλείπτως στο αξίωμα της Προέδρου. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διακρίνουν μια τέτοια θέση;

Αρχικά, πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος διατεθειμένος να αναλάβει αυτή τη θέση. (γέλια) Σοβαρά όμως, χρειάζεται ό,τι και σε κάθε άλλη τέτοια θέση, δηλαδή πολλή όρεξη για δουλειά, ψυχραιμία και διαμεσολαβητικές ικανότητες.

8) Πώς μπορεί να έρθει κάποιος σε επικοινωνία με το Σύλλογο;

Μπορεί κανείς να διαβάσει το blog μας, www.tolkien.gr, για να πάρει μια γεύση από τις δραστηριότητές μας και να δει τις επόμενες εκδηλώσεις μας ή να μας γράψει στο [email protected].

9) Τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου σας; Πώς σχεδιάζετε να ανταποκριθείτε στο επικείμενο κινηματογραφικό release του Hobbit;

Πέραν των τακτικών συναντήσεων των μελών μας, φέτος οργανώνουμε μια αποστολή για τον εορτασμό των 30 χρόνων του Ολλανδικού Συλλόγου τον Μάιο και κάνουμε σχέδια για τον Δεκέμβριο με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από τη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού».

10) Μια από τις πιο αξιόλογες αναμνήσεις από όσα έχετε βιώσει με το Σύλλογο;

Η συμμετοχή μας με αντιπροσωπεία 25 ατόμων στις παγκοσμίου εμβέλειας εκδηλώσεις του πανεπιστημίου Άστον του Μπέρμιγκχαμ το 2005, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την έκδοση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο Σύλλογός μας παρουσίασε εργασία για την σχέση του Τόλκιν με την Ελλάδα και τις επιρροές του από την μυθολογία μας καθώς και θεατρική παράσταση βασισμένη σε έναν ήρωα του Τόλκιν με σαφείς αναφορές στο αρχαίο ελληνικό δράμα και κυρίως στον Οιδίποδα.

Παναγοπούλου Αγγελική

 

Βιβλίο

Ροή ειδήσεων

Share