Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δήμος Κατερίνης: Ο Αη Βασίλης φτάνει στην Κατερίνη - Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα

Μοιάζει με σκηνικό από ταινία!

20 Δεκεμβρίου 2022 15:02
Δήμος Κατερίνης: Ο Αη Βασίλης φτάνει στην Κατερίνη - Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είχαν πάντοτε μία ξεχωριστή γιορτινή αλλά ταυτόχρονα και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικογένεια αναζητά έντονα και επιλέγει χώρους, events και προορισμούς που παρουσιάζουν θεματικά project βασισμένα στα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά.

Φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Κατερίνης ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και διαδραστικό θεματικό μουσείο Χριστουγέννων, στην πρώτη φάση ανάπτυξής του .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, το «Μουσείο Χριστουγέννων» είναι σε διεθνές επίπεδο, μοναδικό στο είδος του. Αποτελεί σύνθεση του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία των Χριστουγέννων παγκοσμίως αλλά εστιάζει σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα που συνδέονται και με τις γιορτές στην Ελλάδα.

διασκέδαση

Σε αυτή την πρώτη φάση παρουσίασης και λειτουργίας του μουσείου η πληροφορίες περνάνε κυρίως μέσα από κείμενα και την ξενάγηση που πραγματοποιούν οι ερμηνευτές. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία ώστε το κοινό ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, να έχει έντονη την αίσθηση ότι βίωσε, δοκίμασε και έμαθε πολλά, ενδιαφέροντα, νέα και σημαντικά πράγματα. Στην μελλοντική ανάπτυξή του, τις επόμενες χρονιές, το μουσείο θα εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό και σπάνια εκθέματα (παλιά στολίδια, μουσικοί δίσκοι, παιχνίδια κλπ) που έχουν άμεση σχέση με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Μουσείο για τα Χριστούγεννα

Το «Μουσείο Χριστουγέννων» στην Κατερίνη θα φιλοξενείται, από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, σε ένα κτήριο εξαιρετικού αρχιτεκτονικού κάλλους, στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (πρώην οικία Τσαλόπουλου), το οποίο αποτελεί τον πλέον κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη ενός τόσο ιδιαίτερου project των Χριστουγέννων.

Κατερίνη Μουσείο

Όλα ξεκινούν από την πρώτη εικόνα του κτηρίου. Η εξωτερική όψη του μουσείου είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους την «περιέργεια» να πλησιάσουν και να μπουν μέσα, στον παραμυθένιο κόσμο των Χριστουγέννων. Η πρόσοψη είναι άριστα, καλλιτεχνικά διακοσμημένη, με ιδιαίτερα έντονα και μοντέρνα, αισθητικά στοιχεία που παραπέμπουν στα μαγικά Χριστούγεννα.

Το ταξίδι της οικογένειας, και γενικά όλων των επισκεπτών, ξεκινά με μια σχεδόν «υποχρεωτική» ανάγκη, για πρώτη αναμνηστική φωτογράφιση στην είσοδο του πιο πρωτότυπου μουσείου μαζί με τους «βοηθούς» του Άι Βασίλη, που είναι στην υποδοχή.

Η «αυλή» του «Μουσείου» είναι διαμορφωμένη με απίθανα εικαστικά σπιτάκια που παραπέμπουν σε παραμυθένια Χριστούγεννα, ενώ μέσα σε αυτή λειτουργεί το παραμυθένιο «Μουσείο Χριστουγέννων Παιδικής Φαντασίας», ένα τεράστιο παπούτσι ξωτικών όπου οι μικροί επισκέπτες μπαίνουν απολαμβάνοντας την εμπειρία της πρώτης επαφής με μικρά απίθανα αντικείμενα, τα οποία προσφέρουν διαφορετικές εικόνες στην απίθανη παιδική φαντασία.

Μέσα στο κτήριο, κεντρικός οικοδεσπότης και ξεναγός είναι ο Άη Βασίλης ο οποίος μιλάει στους επισκέπτες για όλα τα θέματα που πραγματεύεται το μουσείο. Για την ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων στον κόσμο, για την δική του ιστορία, την γενειάδα και την στολή του, για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα (έθιμα, λαογραφία), για τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, για τις μελωδίες, τα κάλαντα, τις γεύσεις και τα γλυκά αρώματα των Χριστουγέννων.

παιδική διασκέδαση

Παραδίπλα στην κουζίνα… βρίσκεται ο Μάγειρας του Μουσείου που περιμένει τα παιδιά να ετοιμάσουν παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, αναζητά διαρκώς πρωτότυπες ιδέες με μοναδικό στόχο την ένταξη της Κατερίνης αλλά και όλου του δήμου στον χάρτη των Χριστουγεννιάτικων προορισμών της Ελλάδας. Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που συμπεριλαμβάνει όλη την Κατερίνη, με διαρκείς εκδηλώσεις, μουσικές, παρελάσεις, αναβιώσεις εθίμων και στολισμούς στο εμπορικό κέντρο, σε πλατείες και πάρκα.

Μουσείο Χριστουγέννων

Το τουριστικό προϊόν της Κατερίνης έχει αναβαθμιστεί και αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η πόλη όλη γιορτάζει και προσφέρει πολλές και έντονες εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Φέτος η Κατερίνη αποτελεί άριστο Χριστουγεννιάτικο προορισμό και όποιος την επισκεφθεί θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το 1ο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα.

Κατερίνη Μουσείο Χριστουγέννων

Η είσοδος στο «Μουσείο» είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Ήδη μεγάλος αριθμός σχολείων εκτός Κατερίνης και συλλόγων έχει προγραμματίσει ξενάγηση στο Μουσείο των Χριστουγέννων.

το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα

Προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, πληροφορίες για τη στάθμευση λεωφορείων στο τηλ. 6983 070268.

Πληροφορίες για προγραμματισμό ξεναγήσεων στο τηλ. 6976 335588.

Το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο για όλους κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ο Άγιος Βασίλης θα ξεναγεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους τις εξής ώρες:

Καθημερινά: 10:00 π.μ. έως 13:00 και 18:00 έως 21:00

Παραμονή Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

11:00 έως 15:00 & 17:00-19:00

Ανήμερα Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

12:00-15:00 & 17:00-20:00.

Μη χάσετε την Χριστουγεννιάτικη Κατερίνη που φέτος είναι σαν από ταινία

το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα

 

Ροή ειδήσεων

Share