Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επιστρέφει το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum με θέμα τη φροντίδα και τη θεραπεία μέσα από τον πολιτισμό

Από Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

7 Δεκεμβρίου 2022 08:15
Επιστρέφει το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum με θέμα τη φροντίδα και τη θεραπεία μέσα από τον πολιτισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για 12η χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη ενώνει τις δυνάμεις του με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο για το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, αυτή τη φορά με μια ιδιαίτερη προσέγγιση για την θεραπεία μέσα από την δημιουργία και τον πολιτισμό, με στόχο όχι μόνο την ευημερία του ατόμου αλλά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κοινωνιών που έχουν περάσει ισχυρές κρίσεις, όπως οι πρόσφατες.

Παράλληλα, σε κλίμα Χριστουγέννων ανοίγει τις πύλες της από 8 Δεκεμβρίου η έκθεση «Διαδρομές Εικόνων 17ος - 19ος αιώνας» στο Μουσείο Μπενάκη.

Από Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, σχεδόν 30 ομιλητές και ομιλήτριες θα εμβαθύνουν στην έννοια της φροντίδας μέσω μιας πολιτισμικής προσέγγισης και θα διερευνήσουν πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί λειτουργούν ως συγκολλητική ουσία για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι δηλώσεις του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης το ίδρυμα «με συμμάχους την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Βρετανικό Συμβούλιο, στοχεύει μέσα από το CoMuseum στην ενδυνάμωση του πολιτισμού και τον πολλαπλασιασμό του αντικτύπου του στην κοινωνία. Μοιραζόμαστε γενναιόδωρα γνώση με συναδέλφους επαγγελματίες του πολιτισμού, ιδρύματα με συναφή αποστολή και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του χώρου, μαθαίνουμε και δημιουργούμε μαζί, εμπνεόμαστε από καλές πρακτικές και αναζητούμε λύσεις που θα φέρουν τα μουσεία πιο κοντά στην κοινωνία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «είμαστε περήφανοι διότι, μέσα από την καθιέρωση του CoMuseum ως τον κατεξοχήν τόπο συνάντησης επαγγελματιών πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, διαφαίνονται οι αξίες που διατρέχουν τη λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη, αξίες οι οποίες υπηρετούν την εξωστρέφεια, τη διενέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου και την επίτευξη κοινωνικής συνοχής. Στη φετινή, 12η εκδοχή του CoMuseum, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του πολιτισμού υπέρ της υγείας, διερευνούμε τις δυνατότητες, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες μας ως επαγγελματίες πολιτισμού, στοχεύοντας να συμβάλουμε δυναμικά στην ευημερία του πλανήτη».

Το 12ο CoMuseum θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, δηλαδή τόσο με φυσική παρουσία, όσο και μέσω live streaming, η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προεγγραφή.

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Οι δηλώσεις της επικεφαλής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένη που υποστηρίζει για ακόμη μια χρονιά το CoMuseum! Θεωρούμε το CoMuseum από τα πιο σημαντικά ετήσια πολιτιστικά μας εγχειρήματα. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2011 ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του Μουσείου Μπενάκη, με έναν Αμερικανό ομιλητή, που συμμετείχε σε μια σειρά από διαλέξεις και εργαστήρια. Είμαστε τόσο περήφανοι που έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή συνεργασία, με το Βρετανικό Συμβούλιο να συμμετέχει ως βασικός συνεργάτης και με δεκάδες ειδικούς από όλο τον κόσμο να απευθύνονται σε ένα όλο και πιο παγκόσμιο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά, ότι έχει γίνει το κύριο μουσειακό και πολιτιστικό συνέδριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kristin M. Roberts.

Όπως αναφέρει η ίδια «μερικοί άνθρωποι ρωτούν, γιατί η Πρεσβεία των ΗΠΑ επενδύει σε ένα συνέδριο για τα Μουσεία; Για εμάς, αυτού του είδους οι δραστηριότητες, βοηθούν στην εμβάθυνση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και του λαού της Ελλάδας. Αυτός είναι βασικός πυλώνας του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις, Lee Satterfield και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν την πολιτιστική μας δέσμευση μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων όπως το CoMuseum».

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, τα μουσεία όχι μόνο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση και την προάσπιση της ιστορίας μας, αλλά αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα άτομα και το κοινωνικό σύνολο. Όπως έχει δείξει το CoMuseum, τα μουσεία είναι σημαντικά κοινοτικά κέντρα και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πυλώνες ενεργής συμμετοχής των πολιτών, κοινωνικής συνοχής και ένταξης» σημείωσε η κ. Roberts, προσθέτοντας ότι «φέτος, οι ομιλίες και τα εργαστήρια του συνεδρίου, θα δείξουν πώς τα μουσεία μπορούν να ωφελήσουν μετρήσιμα την υγεία και την ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για εμάς να διευκολύνουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών μουσείων και επαγγελματιών από τον πολιτιστικό χώρο».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 8 Δεκεμβρίου το CoMuseum διοργανώνει μία σειρά από εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες μουσείων και του χώρου του πολιτισμού. Επιπλέον κάποια από τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μόνο διαδικτυακά ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, το CoMuseum θα διοργανώσει μια διεπιστημονική εκδήλωση με τίτλο CoMuseum-CoLab για επαγγελματίες των μουσείων και του χώρου του πολιτισμού και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι δηλώσεις της Μαρίας Παπαϊωάννου

Η επικεφαλής Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Βρετανικού Συμβουλίου και υπεύθυνη του προγράμματος Museums Revisited στην Ευρώπη, Μαρία Παπαϊωάννου επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το διεθνές συνέδριο CoMuseum αποτελεί την κύρια και κορυφαία δραστηριότητα του προγράμματος του British Council Μuseums Revisited στην Ευρώπη, που έχει ως σκοπό να προάγει τη βιώσιμη αλλαγή στον τομέα των μουσείων, να ενδυναμώσει τα αντανακλαστικά του χώρου στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις και να διερευνήσει το ρόλο των μουσείων στην κοινωνία».

«Τα μουσεία και οι άνθρωποί τους αποτελούν βασικό πυλώνα της δουλειάς μας στον τομέα των τεχνών στην Ελλάδα και είμαστε τυχεροί που τα τελευταία 12 χρόνια συνδιοργανώνουμε με το Μουσείο Μπενάκη και την Αμερικανική Πρεσβεία, το CoMuseum, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους ανθρώπους των μουσείων και όχι μόνο, τα εργαλεία για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους καθώς και να ενθαρρύνει τη δημιουργία δικτύων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενισχύοντας την εξωστρέφεια τους και προάγοντας την διατομεακή συνεργασία. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και φέτος την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία των διαπολιτισμικών ανταλλαγών και συνεργασιών που παρουσιάζουν την πολιτιστική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου» σχολίασε η κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι το CoMuseum 2022 στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό των μουσείων ως χώρων «φροντίδας και θεραπείας, να παρουσιάσει πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην υγεία, την ενδυνάμωση και ευημερία των κοινοτήτων που υπηρετούν, να εξετάσει τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να συνδιαμορφώσει δημόσιο λόγο και να αποτελέσει φορέα και επιταχυντή αλλαγής εν μέσω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία».

Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε ότι πέραν των υπολοίπων δράσεων του συνεδρίου, η διοργάνωση θα φιλοξενήσει «ένα μικρό αριθμό απεσταλμένων (delegates) από την Ευρώπη με σκοπό να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι συνέργειες και η ανταλλαγή γνώσης ανάμεσα σε επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού», τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη δράση θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες μας τα επόμενα χρόνια».

Οι γλώσσες εργασίας για το συνέδριο είναι αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία καθώς και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το [email protected] και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.thecomuseum.org.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ροή ειδήσεων

Share