Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Ανοικτό για το κοινό το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, στις 21 Νοεμβρίου

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

17 Νοεμβρίου 2022 16:03
Ανοικτό για το κοινό το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, στις 21 Νοεμβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, θα είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, από τις 10:30 το πρωί έως τις 16:00, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έγινε γνωστό από την Πολεμική Αεροπορία.

Παράλληλα, διαβάστε εδώ για το παλαιό σχολείο στο Λαύριο που μετατρέπεται σε Ορυκτολογικό Μουσείο.

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας είναι το αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Το μουσείο συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1992 με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου ως ισότιμο με σμηναρχία μάχης. Έχει έδρα την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (Τατόι).

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορίας, η προβολή της αεροπορικής ιδέας ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μουσεία (ΙCOM), τo Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών – τεχνολογικών μουσείων που εξετάζουν και εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες τις εκφάνσεις.

Είναι το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται με την ανακατασκευή ιστορικών αεροσκαφών. Το 1996 ανελκύστηκε από τον βυθό της θάλασσας, ανοικτά του Ρεθύμνου, ένα Bristol Blenheim Mk IV F που καταρρίφθηκε πριν από τη μάχη της Κρήτης και μεταφέρθηκε στο μουσείο. Στις 3 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε από την ΠΑ η ανέλκυση ενός αλλου ιστορικού αεροσκάφους, ένα Junkers Ju 52 από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου.

Το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής συλλογής του μουσείου στεγάζεται στο υπόστεγο «Λέρος»[3]. Το υπόστεγο από μόνο του αποτελεί ιστορικό και μουσειακό έκθεμα καθώς κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στη Λέρο και χρησιμοποιήθηκε ως βάση υδροπλάνων μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μεταπολεμικά, δύο από τα υπόστεγα αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Τατόι και την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

 

Ροή ειδήσεων

Share