Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Οι τέχνες του πολέμου στην αρχαιότητα»: Ξενάγηση και σεμινάριο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στις 12/11 και 13/11

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα!

3 Νοεμβρίου 2022 15:27
«Οι τέχνες του πολέμου στην αρχαιότητα»: Ξενάγηση και σεμινάριο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στις 12/11 και 13/11
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γιατί ο πόλεμος ήταν τόσο δημοφιλές θέμα στην αρχαία ελληνική τέχνη; Ποιες πτυχές του πολέμου εικονίζονται πάνω σε αγγεία και ανάγλυφα και ποιες αποσιωπούνται; Τι μαθαίνουμε για την εξάρτυση των πολεμιστών και την τακτική των μαχών σε κάθε περίοδο; Πώς κατασκευάζονταν τα αρχαία όπλα; Με ποιους τρόπους εκφραζόταν η οδύνη για τις πολεμικές απώλειες στις διάφορες μορφές τέχνης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν με το κοινό στο σεμινάριο που διοργανώνει το Μουσείο Κανελλοπούλου το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 (ώρες 11.00 και 13.00), το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου και διαδραστικό εργαστήριο.

Παράλληλα, η Βρετανίδα συγγραφέας του πολυαγαπημένου μπεστ σέλερ "Το πράσινο σημειωματάριο" επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στην ξενάγηση, η προσκεκλημένη αρχαιολόγος Σταυρούλα Οικονόμου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο Νίκος Παπαδημητρίου, διευθυντής του Μουσείου Κανελλοπούλου, θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου. Εστιάζοντας σε όπλα διαφόρων περιόδων και σε αναπαραστάσεις μαχών, θα επιχειρήσουν μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους κλασικούς χρόνους, φωτίζοντας θέματα όπως η εξάρτυση των πολεμιστών, η προετοιμασία και η αναχώρηση για τον πόλεμο, η οργάνωση του στρατεύματος, η βία της μάχης και οι ανθρώπινες απώλειες.

«Οι τέχνες του πολέμου στην αρχαιότητα»: Ξενάγηση και σεμινάριο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στις 12/11 και 13/11

Στο εργαστήριο, ο μεταλλοτέχνης-ερευνητής Δημήτρης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει στο κοινό μεθόδους κατασκευής αρχαίων όπλων, όπως τις γνωρίζουμε μέσα από τη μελέτη των ίδιων των αντικειμένων και την πειραματική αρχαιολογία. Στη συνέχεια θα δείξει πώς χρησιμοποιούνταν τα διάφορα εξαρτήματα του αρχαίου οπλισμού και θα εξηγήσει πώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία κατασκευής αμυντικού οπλισμού με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του σώματος.

Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 11.00 και 13.00 και έχουν διάρκεια περίπου 90'. Η εγγραφή γίνεται με τηλεφωνική κράτηση στα τηλ. 210 3319300 / 210 3212313.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ροή ειδήσεων

Share