Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους

Λόγω της εθνικής μας εορτής!

27 Οκτωβρίου 2022 13:24
28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία θα είναι δωρεάν, λόγω του εορτασμού της Εθνικής Εορτής.

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην καρδιά της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ανοικτό θα είναι την Παρασκευή και το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δεν εντάσσεται στην παραπάνω διάταξη. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του μουσείου, στις ημέρες επίσημων τελετών-εορτασμών ελεύθερης εισόδου του Μουσείου Ακρόπολης περιλαμβάνεται η 28η Οκτωβρίου και ως εκ τούτου την Παρασκευή η είσοδος και στο Μουσείο Ακρόπολης είναι ελεύθερη.

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους

Οι ημερομηνίες που επίσης η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης είναι δωρεάν είναι η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη), η 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος) και η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων).

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου 2022 η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιό σχολείο στο Λαύριο μετατρέπεται σε Ορυκτολογικό

Ένα παλαιό ιστορικό κτίσμα του Λαυρίου, το οποίο φιλοξένησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, θα αναστηλωθεί από τον Δήμο κι εκεί θα μεταστεγαστεί το Ορυκτολογικό Μουσείο, όπου αποτυπώνεται η ιστορία της περιοχής, καθώς συνδέθηκε για δεκαετίες με την εξόρυξη μετάλλων.

Παράλληλα, ο Σταύρος Ξαρχάκος τιμά τον Νίκο Ξυλούρη στο Christmas Theater, στις 7 Δεκεμβρίου 2022.

Η δημοτική Αρχή υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, στοχεύοντας στην κατάλληλη διαμόρφωση της λειτουργικότητας του κτίσματος, στην παράλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου, αλλά και στην αξιοποίηση της υπόλοιπης έκτασης για αναψυκτήριο, εργαστήρια, χώρους υγιεινής και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

undefined

«Η δημιουργία και η λειτουργία ενός Ορυκτολογικού Μουσείου διεθνούς εμβέλειας και η ολοκλήρωση της αναστήλωσης του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου κόστους 1.900.000 ευρώ, αποτελεί βασικό στόχο μας. Ο πολιτισμός για εμάς είναι ζωτικό κομμάτι της ταυτότητάς μας και πυλώνας συνέχειας και ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και πρόσθεσε πως «γίνεται πραγματικότητα η ολοκληρωμένη ανάδειξη του γεωλογικού και ορυκτολογικού πλούτου της περιοχής μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκθεση «Γιάννης Μόραλης- Χώρος Ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκη

Πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη που επηρέασε καθοριστικά τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, αναδεικνύει η έκθεση «Γιάννης Μόραλης-Χώρος Ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, από 26 Οκτωβρίου.

Σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης-Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, η έκθεση εστιάζει κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητα του δημιουργού και στον ιδιωτικό του χώρο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στην οικογένεια, την παιδική ηλικία και τα νεανικά χρόνια του ζωγράφου και περιλαμβάνει ένα, εν πολλοίς, ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό σχεδιασμάτων, σημειώσεων και πρωτόλειων του ζωγράφου.

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον κατεξοχήν προσωπικό χώρο του, το εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9, το περιβάλλον, δηλαδή, στο οποίο εργάστηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του ζωής. Ο χώρος αυτός αναδεικνύεται στην έκθεση, πλαισιωμένος με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα.

 Έκθεση «Γιάννης Μόραλης- Χώρος Ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκη

Τέλος, η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στη «μετάβαση στην ωριμότητα» και τις σχέσεις του Μόραλη με τους φίλους και συνεργάτες του, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες συνεργασίες, αλλά και έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Παππά και του Γιάννη Τσαρούχη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται -ιδιαίτερα αυτή της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη- καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφίες, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, συνιστώντας ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ερευνητικών προσεγγίσεων.

Την έκθεση επιμελούνται οι Νίκη Δάφνη και Τάσος Κουτσούρης, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Σπύρου Νάσαινα. Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί αναλυτικός κατάλογος με χαιρετισμό του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργη Μαγγίνη και κείμενα της Νίκης Δάφνης, του Τάσου Κουτσουρή και του Κωνσταντίνου Φιολάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 8/1/2023

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ροή ειδήσεων

Share