Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων

"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών"

28 Σεπτεμβρίου 2022 11:25
Δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την επέτειο μιας σπουδαίας ανακάλυψης -τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών- γιορτάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Παράλληλα, ο Τομ Χανκς θα κυκλοφορήσει το πρώτο του μυθιστόρημα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΑΜ, στις 14 Σεπτεμβρίου 1822 o νεαρός λόγιος Jean-François Champollion λύνει το μυστήριο των ιερογλυφικών, της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τα αποτελέσματά του στην Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών & Γραμμάτων στο Παρίσι και ανοίγει επίσημα τον δρόμο για την επιστήμη της σύγχρονης Αιγυπτιολογίας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από τη συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει και υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια παρουσίαση στην αίθουσα 41 της Αιγυπτιακής Συλλογής για τον «Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών!».

Δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων
Πίνακας της Victorine-Angélique-Amélie de Rumilly που αναπαριστά τον Champollion να κρατά στο χέρι του το περίφημο "Tableau des signes phonétiques», εμβληματικό έργο της ανακάλυψής του, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Vif στην Isère. (φωτ. Marie Grillot) 2023.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρες 11:00 - 12:00 και 12:00 - 13:00. Αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση, τα 25 άτομα. Απαραίτητες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλ.:213 214 4856 και 213214 4889. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γιάννης Αγγελάκας έρχεται στο Θέατρο Βράχων

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης Γιάννης Αγγελάκας έρχεται σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στις 21:00.

Η αληθινή μουσική και η τέχνη γενικότερα οφείλει να προφητεύει τα χειρότερα τις εποχές που οι άνθρωποι νομίζουν πως ευημερούν και τα καλύτερα όταν δυστυχούν, καταθλίβονται και πιστεύουν πως έχουν όλα χαθεί, υπενθυμίζοντάς τους πως πάντα, στο πιο βαθύ σκοτάδι, άνθιζε η συνείδηση και η ορμή για εξέλιξη. Έχουμε ακόμα πολλά γοητευτικά δύσβατα μονοπάτια να περπατήσουμε.

Έτσι λοιπόν σε μια δυστοπική εποχή και μετά από σχεδόν τρία χρόνια (κατά τα οποία ετοίμασαν τον καινούργιο τους δίσκο που κυκλοφορεί με τον τίτλο "Έχω κέφια"), ο Γιάννης Αγγελάκας παίρνει τη μπάντα του, τους 100°C, και βγαίνουν ξανά στο δρόμο για μια σειρά από λάιβ σε... θερμοκρασία βρασμού.

Ο Γιάννης Αγγελάκας έρχεται στο Θέατρο Βράχων

Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, Ηλίας Μπαγλάνης στα πλήκτρα και τα δύο νέα μέλη της παρέας ο Αλέξανδρος Κόντζογλου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Μιχάλης Καρανίκος στο τρομπόνι.

Την επιμέλεια του ήχου έχουν ο Γιώργος Ταχτσίδης και ο Μίμης Κωνσταντινίδης.

Κλείσε εδώ το εισιτήριο σου

 

Ροή ειδήσεων

Share