Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024

Εγκαίνια για την αναδρομική έκθεση του ανανεωτή της ελληνικής τέχνης Κωνσταντίνου Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου

6 Ιουλίου 2022 16:05
Εγκαίνια για την αναδρομική έκθεση του ανανεωτή της ελληνικής τέχνης Κωνσταντίνου Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα εγκαίνια της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», πραγματοποίησε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση Έλληνα καλλιτέχνη στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και την τελευταία έκθεση που σχεδίασε και υλοποίησε η πρόσφατα εκλιπούσα διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

«Όταν εγκαινιάζουμε μία έκθεση», είπε η Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου , «είναι μία στιγμή πολύ σημαντική, καθώς οι θησαυροί ενός μουσείου μοιράζονται, επικοινωνούν, γίνονται κτήμα του μεγάλου κοινού. Αυτή η αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, αλλά και για την Εθνική Πινακοθήκη, που παρουσιάζει στο κοινό της, ολοκληρωμένα, το έργο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς της ελληνικής εικαστικής τέχνης. Ωστόσο», συνέχισε η υπουργός, «αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε στην Εθνική Πινακοθήκη χωρίς τη Μαρίνα. Κι αυτό το λέω με πολύ μεγάλη συγκίνηση.

Με την ευκαιρία ενημερωθείτε για τις δωρεάν καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές στο πάρκο Μαρία Κάλλας για μικρούς και μεγάλους.

 Εγκαίνια για την αναδρομική έκθεση του ανανεωτή της ελληνικής τέχνης Κωνσταντίνου Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Μαρίνα συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε την έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πείσμα της, εκείνο που από μικρό κορίτσι, της έδινε την ακατάβλητη, ανατρεπτική δύναμη να πετυχαίνει τους στόχους της. Αυτό το πείσμα είναι, που τη βοήθησε να συνεχίσει να εργάζεται γι αυτή την εμβληματική έκθεση, μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστεύοντας ότι ακόμη και αυτό που συνέβη, μπορούσε να το ξεπεράσει. Αυτό είναι, πριν φύγει, το τελευταίο της έργο για την Εθνική Πινακοθήκη και, όπως η ίδια είχε πει, "μας το προσφέρει με όλη της την αγάπη για τον Παρθένη, για την Πινακοθήκη, για την ελληνική τέχνη».

Απευθυνόμενη στη νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Αγαπητή Συραγώ, παραλαμβάνεις την Εθνική Πινακοθήκη, ως ένα απόλυτα σύγχρονο μουσείο, με όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές και τις προδιαγραφές που δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος, μία Πινακοθήκη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων. Ειλικρινά, εύχομαι από καρδιάς, μεταφέροντας και τα αισθήματα των συνεργατών μου, να ξεκινήσεις ένα νέο, δημιουργικό κεφάλαιο για την Πινακοθήκη, ανοίγοντας την στο ελληνικό κοινό - ακόμη δεν την γνωρίζει- αλλά και σε όλο τον κόσμο, στο νέο βήμα της προσωπικής σου σταδιοδρομίας. Αυτό νομίζω ότι θα είναι η καλύτερη ενθύμηση της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη δωρεά των παιδιών του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο υφυπουργός Πολιτισμού , Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου , η γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη και ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μουσεία

Ροή ειδήσεων

Share