Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

«Η πορεία της γραμμής»: Η πρώτη στην Ελλάδα πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε Άτομα με Αναπηρία

Περιοδική έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο

22 Ιουνίου 2022 14:05
«Η πορεία της γραμμής»: Η πρώτη στην Ελλάδα πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε Άτομα με Αναπηρία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Επιγραφικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεών του για ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους, φιλοξενεί την πρώτη στην Ελλάδα πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε Άτομα με Αναπηρία, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τoν πολιτιστικό οργανισμό MYARTIST. Η περιοδική έκθεση «Η πορεία της γραμμής» περιλαμβάνει 21 χαρακτικά έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη καθώς και αντίγραφα αρχαίων επιγραφών από τις συλλογές του Επιγραφικού Μουσείου.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ 4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις.

«Η πορεία της γραμμής»: Η πρώτη στην Ελλάδα πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε Άτομα με Αναπηρία

Η έκθεση παρέχει διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ηχητική περιγραφή των εκθεμάτων, καθώς και βασικές πληροφορίες αποτυπωμένες στη γραφή Braille. Ειδικά σχεδιασμένος αισθητηριακός χάρτης προσφέρεται για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ προβλέπεται συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Τις ημέρες της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια. Δηλώσεις συμμετοχής: docs.google.com

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 18:00, θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2022. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) παρουσιάζει τη φωτογραφική περιοδική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «… "εν τυμπάνω και χορώ" στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela». Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, θα διαρκέσει από 25 Ιουνίου έως 9 Οκτωβρίου 2022.

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela, όπου φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών εκκλησιών, λαξευμένων στον ηφαιστειακό βράχο και χρονολογούμενων από τον 9ο έως τον 14ο αι. Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικής κοινότητας.

Φωτογραφική περιοδική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στις 65 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο φωτογράφος αποτυπώνει το κάλλος του μοναδικού αυτού τόπου που επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τους προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στην Lalibela με αφορμή τις μεγάλες γιορτές τις Χριστιανοσύνης. Οι πιστοί, φορώντας λευκούς μανδύες και κρατώντας ραβδιά για διευκόλυνσή τους στο δύσκολο ταξίδι προς το ιερό προσκύνημα, συγκεντρώνονται τα χαράματα στις λαξευτές εκκλησιές για να πάρουν μέρος στη μυσταγωγική λειτουργία, όπου πρεσβύτεροι και διάκονοι ψάλλουν και χορεύουν αργόσυρτα, υπό τους ήχους τυμπάνων και σείστρων.

Τη φωτογραφική έκθεση εμπλουτίζει μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτική κοινότητα της Αιθιοπίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Μουσεία

Ροή ειδήσεων

Share