Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα

18 Μαΐου 2021 08:44
diethnis-imera-mouseion-2021-athina-thessaloniki

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Διαδικτυακή επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Μεταξύ άλλων, το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν.

Διαδικτυακή επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης το οποίο θα λειτουργεί από τις 10:00 πμ έως τις 18:00 μμ. Στην αρχαιολογική ανασκαφή οι αρχαιολόγοι θα απαντούν στα ερωτήματα των επισκεπτών. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και το πωλητήριο του ισογείου.

Πότε καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με τη χρονική περίοδο της επαναλειτουργίας του Πολιτισμού και της έναρξης λειτουργίας των μουσείων σε όλη τη χώρα από τις 14 Μαϊου. Την περασμένη χρονιά αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα μόνο ψηφιακά. Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία. Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας. Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Η Διεθνής Ημέρα καθιερώθηκε το 1977, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στα μουσεία όλης της χώρας. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει, μήνα Μάιο, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Η ανακοίνωση του ICOM για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Τιμώμενο μουσείο για φέτος θα είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μεταξύ άλλων και λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση που έχει ετοιμαστεί θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα μας από τις 18 Μαΐου και εξής. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι και φέτος η αξιοσημείωτη κινητοποίηση των μουσείων απέδειξε ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στην κοινωνική συγκυρία και στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM- ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Η ανακοίνωση του ICOM για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κόμβο προβολής των δράσεων των ελληνικών μουσείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ενενήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες τους και όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Εκδηλώσεις και δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη Θεσσαλονίκη

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν με δωρεάν είσοδο, σεβασμό στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ποικιλία δράσεων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μουσείων συμπληρώνει την ψηφιακή δράση του, με τίτλο «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!», για την οποία το κοινό ανταποκρίθηκε με περισσότερες από 250 ιστορίες εμπνευσμένες από τις συλλογές του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο επέλεξε 18 από αυτές να ακουστούν με τη φωνή των δημιουργών τους, μέσω ηχητικών αρχείων που δημιούργησαν οι ίδιοι. Τη μέρα λοιπόν αυτή 37 επιλεγμένα εκθέματα έχουν την τιμητική τους μέσα από τις ιστορίες των φίλων του ΑΜΘ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί το κοινό να συνομιλήσει μαζί του διαδικτυακά στο [email protected] για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή του. Να μοιραστεί τις σκέψεις του, να αποκαλύψει τι του έλειψε ή τι του λείπει περισσότερο την περίοδο αυτή. Οι απαντήσεις του κοινού θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης - βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με αντικείμενα από τις συλλογές του. Παράλληλα το Μουσείο καλεί το κοινό του να μας δηλώσει τι είδους δράσεις θα προσδοκούσε να διοργανωθούν και με ποιες θεματικές.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Μουσείων το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, συμμετέχει με δύο δράσεις: η πρώτη αφορά στην πρώτη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Museotek που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου.

Το μουσείο υποδέχεται διαδικτυακά τα παιδιά από το Greek Primary School of London για μια εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο του καινούργιου εκπαιδευτικού προγράμματος για εξ αποστάσεως υλοποίηση και με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, που αναφέρεται στον νερόμυλο - αλευρόμυλο της προβιομηχανικής κοινωνίας.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Η δεύτερη του ΛΕΜΜΘ είναι ένα βίντεο που θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με διασκεδαστικό περιεχόμενο που με μεράκι και παιχνιδιάρικη διάθεση που ετοίμασε η Λαογράφος του Μουσείου Ρένα Μπότσιου, με τίτλο «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα... μετ' εικόνων».

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στις 18 Μαΐου, οι άνθρωποι του Μουσείου θα εξηγούν στους επισκέπτες πως αξιοποίησαν τα εκθέματα και πως κράτησαν «ανοικτό» το Μουσείο μέσα από διαδικτυακές δράσεις στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς φίλους.

Με τις ξεναγήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Οι φετινές δράσεις του MOMus, που το θέμα του εορτασμού έχει να κάνει με το μέλλον των μουσείων, τον αναστοχασμό και την επανεκκίνησή τους μετά από τόσους μήνες που έμεναν κλειστά λόγων της πανδημίας, είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες.

Θα υπάρξουν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια (17 & 23.05), μια διαδικτυακή εκδήλωση λόγου με θέμα την παρουσίαση των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες με αφορμή το νέο βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου «Τέχνη & ψυχροπολεμική διπλωματία».

MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950-1967)» στις 20.05, ξεναγήσεις 360ο σε εκθέσεις του MOMus, δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις το διάστημα 14-21 Μαΐου και ειδικές προσφορές στα πωλητήρια. Επίσης, το MOMus θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 14:00-15:30 (ώρα Ελλάδος), με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις στις 12:00 και στις 19:30, για μικρούς και μεγάλους, στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική έκθεση της Σπητέρη στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

 

Ροή ειδήσεων

Share