Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φεστιβαλ-ιστείτε!

30 Μαΐου 2010
Φεστιβαλ-ιστείτε!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Αθήνα γεμίζει τους καλοκαιρινούς μήνες με μουσικές από όλο τον κόσμο. Ο καιρός ευνοεί και προσφέρεται για ξέγνοιαστες ή και έντονες βραδιές σε συναυλιακούς χώρους κι όχι μόνο. Ακολουθώντας τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων με παράδοση στη διοργάνωση ομαδικών μουσικών παραστάσεων, η πρωτεύουσα στηρίζει τα τελευταία χρόνια αρκετά μουσικά φεστιβάλ αξιοποιώντας διάφορους δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς χώρους για τη διοργάνωση συναυλιών.

Είναι μια πρώτης τάξεως -και μάλλον η μοναδική- ευκαιρία για να μπορέσει κανείς σε μια ή περισσότερες μέρες να δει και να ακούσει σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και να αφεθεί σε ρυθμούς και μελωδίες που παντρεύονται σε μια ονειρική ατμόσφαιρα πανηγυριού με ήχο, εικόνα και σύγχρονα φωτιστικά εφέ.

Τα πιο σημαντικά μουσικά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας φέτος είναι το Synch, το Rockwave, το Ejekt και το Entechno.

SYNCH FESΤIVAL

4-5 Ιουνίου

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Το Synch ξεκίνησε ως ένα φεστιβάλ που είχε βασικό στόχο τον μουσικό πλουραλισμό. Διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στην Ελλάδα από την πρώτη κιόλας χρονιά της διοργάνωσης, καλούν το κοινό να απολαύσει τις μουσικές τους και να χορέψει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Synch πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 2004 στις μόλις ανακαινισμένες τότε εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Εκτός από τα live sets το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει video art και installations 90 και πλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα φλας των φωτογράφων δημιούργησαν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα χώρο που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από καταξιωμένα αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού. Σε τέσσερις σκηνές ταυτόχρονα και για τρεις ολόκληρες μέρες οι επισκέπτες απόλαυσαν οπτικοακουστικές εμπειρίες και αφέθηκαν σε έναν ξέφρενο χορό. Από το 2007 και μετά, το Synch μετακόμισε στο κέντρο της πόλης, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων κι από τον επόμενο χρόνο στεγάστηκε παράλληλα και στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπενάκη.

Φέτος, επιστρέφει στην Τεχνόπολις για έβδομη συνεχή χρονιά στις 4 και 5 Ιουνίου. Σε πέντε διαφορετικές σκηνές αυτή τη φορά θα φιλοξενηθούν 30 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Hot Chip, Peaches, Laurent Garnier (για πρώτη φορά live με την πολυμελή μπάντα του), DJ Krush και οι βρετανοί Fuck Buttons.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ SYNCH FESTIVAL

Εκτός από μουσική, οι επισκέπτες του Synch θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες εικαστικές προβολές που έχουν ως σκοπό να μας θυμίσουν ότι σε κάθε τραγωδία υπάρχει και μια κωμωδία, ενώ ο χορός δεν λείπει ποτέ. Έτσι, στην Τεχνόπολις θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ και δύο videos της ομάδας σκηνοθετών The Core που απαρτίζεται από τους Βασίλη Κατσούπη, Νικόλα Αλαβάνο και Στάθη Μουρδουκούτα. Οι δημιουργοί αυτοί τοποθέτησαν σε σκηνικό casting ξένες καλλονές που απαγγέλλουν με αθωότητα σε σπαστά ελληνικά τον ορισμό της αρχαίας τραγωδίας και την αρχή του έπους της Οδύσσειας, ενώ την ίδια ώρα στο κάτω μέρος της οθόνης περνάει το line up του φεστιβάλ.

Για δεύτερη φορά θα τρέχει παράλληλα με το Synch και το Meet Market Festival. Αυτό το event, που ξεκίνησε δειλά πριν μερικά χρόνια και πλέον πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία σχεδόν κάθε εβδομάδα σε κάποιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, θα πλαισιώνει τις μουσικές εκδηλώσεις λαμβάνοντας χώρα στην αίθουσα Νίκος Γκάτσος στο κτήριο της Τεχνόπολις. Έτσι, λοιπόν, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να αγοράσουν ρούχα, αξεσουάρ, vintage και retro ευρήματα, αντικείμενα τέχνης, δίσκους κ.ά. περισσότερων από 80 ανεξάρτητων δημιουργών, με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις.

Η ομάδα του Synch Festival πήρε μια επιπλέον πρωτοβουλία. Συνεργάζεται πρώτη φορά για τη φετινή διοργάνωση με τη σχολή μουσικών παραγωγών SAE. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί παραγωγοί, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά αλλά δεν τους έχει δοθεί ως τώρα η ευκαιρία, θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν σε μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων κι εργαστηρίων στους χώρους της σχολής κατά τις ημέρες του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν σχετικά με τις νέες τεχνικές που αφορούν στη μουσική παραγωγή, όπως το mastering, το ableton performance, το creative dj-ing, το sound design κ.ά. από διδάσκοντες της σχολής SAE. (Ηλία Ηλιού 9 & Νικομάχου, τηλ. 210 3217661)

SYNCH FESTIVAL - LINE UP

Παρασκευή 4 Ιουνίου

Get Well Soon

Peaches

No Profile

Aethnor

Alva Noto & Blixa Bargeld

Matt Eliott

Lolek

Lumiere Brother

Ilan Manouach

Fuck Buttons

Busy P

The New Style

Trus'me

Moonboots

PI CI

Balearic Mike

Σάββατο 5 Ιουνίου

Hot Chip

Laurent Garnier

Modrec

A Place to Bury Strangers

Jimi Tenor & Tony Allen

Spyweirdos & Schema Ensemble

My Wet Calvin

Matteus

DJ Crush

Cayetano Soundsystem feat. DJ Booker

Jimmy Edgar

The Boy & Felizol

Teranga Beat

Analog Africa Showcase

Keith Slater

Σημεία Προπώλησης-Τιμές Εισιτήριων

Metropolis, Fnac, Village Cinemas, Public, Θρι Σιξτι

Προπώληση: €38 (ημερήσιο), €65 (διήμερο)

Στο ταμείο: €45 (ημερήσιο), €25 (για άνεργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ)

Πωλήσεις από τα μηχανήματα easypay της Τράπεζας Πειραιώς. Call Center: 210 8108228

Online: www.tickethour.com

Τηλ. επικοινωνίας 210 6705700

ROCKWAVE FESTIVAL

7-10-11 Ιουλίου

Terravibe, Μαλακάσα

Τηλ. 210 8820426

Ξεκίνησε για τους λάτρεις της rock μουσικής το 1995. Μετά από πολλές διοργανώσεις, το Rockwave Festival άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε ευρύτερη κλίμακα από το 2004. Από τότε έχει μονιμοποιηθεί η διοργάνωσή του στο Terravibe της Μαλακάσας, όπου θα διεξαχθεί και φέτος στις 7, 10 και 11 Ιουλίου.

Παρ' ότι διατηρεί τη rock φιλοσοφία του, οι καλλιτέχνες που φιλοξενεί απέχουν αρκετά από την αισθητική και το μουσικό χαρακτήρα συγκροτημάτων όπως οι Metallica και οι Megadeath ή καλλιτεχνών όπως ο Iggy Pop που πρωταγωνιστούσαν σε αυτό χρόνια πριν. Από τους Έλληνες καλλιτέχνες της rock σκηνής που έχουν ξανασυμμετάσχει, μόνο ο Γιάννης Αγγελάκας παραμένει ενεργός και θα εμφανιστεί την τρίτη και τελευταία μέρα. Μαζί του θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά δημοφιλή συγκροτήματα, όπως οι Massive Attack, με φρέσκα κομμάτια από το νέο τους album Heligoland, και οι Gogol Bordelo.

Από τα συγκροτήματα ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις των The Βlack Eyed Peas, αλλά και των Faithless την πρώτη μέρα. Οι τελευταίοι, αν κι έχουν ξαναπαίξει αρκετές φορές στην Αθήνα, αποτελούν από μόνοι τους λόγο για να αναζητήσει κάποιος παθιασμένα το μαγικό χαρτάκι για το Rockwave. Φέτος, μάλιστα, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά στο ελληνικό κοινό το νέο τους album Τhe Dance. Πολυαναμενόμενα, μεταξύ άλλων, είναι και τα live των Fatboy Slim, DJ Shadow, The Ting Tings και Gogol Bordelo.

ROCKWAVE FESTIVAL - LINE UP

Τετάρτη 7 Ιουλίου

The Black Eyed Peas

Faithless

K. Bhta

Σάββατο 10 Ιουλίου

Fatboy Slim

The Ting Tings

Dj Shadow

White Lies

Garcia Plays Kyuss

Κυριακή 11 Ιουλίου

Massive Attack

SKA - P

Gogol Bordelo

Γιάννης Αγγελάκας

Martina Topley Bird

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

7 Ιουλίου: €49, 10 & 11 Ιουλίου: €39

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ

Ticket House Αθήνας

Πανεπιστημίου 42 (εντός Στοάς), τηλ. 210 3608366

Ticket House Θεσσαλονίκης

Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310 264880

ΕJEKT FESTIVAL

13 Ιουλίου

Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, Γήπεδο Ξιφασκίας

Με ξεκάθαρα πιο εμπορικό χαρακτήρα απ' ό,τι το Synch και χωρίς να δίνει έμφαση στον ηλεκτρονικό ήχο αλλά με προσκεκλημένους σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, το Ejekt Festival πληροί όλες τις προδιαγραφές αντίστοιχων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού -και συγκεκριμένα το γήπεδο ξιφασκίας- φιλοξενούνται από το 2005 περισσότεροι από 10.000 θεατές, που θα απολαύσουν και φέτος live από καλλιτέχνες της pop, rock, hip hop, soul σκηνής και electro σκηνής. Ο Σταύρος Στριλιγκάς, της διοργανώτριας εταιρείας Detox Events, σχολίασε σχετικά: «Το Ejekt Festival είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ στη χώρα μας τα τελευταία 6 χρόνια. Έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολύ σημαντικούς εκπρόσωπους της rock, pop και ηλεκτρονικής μουσικής, οι οποίοι έχουν μεγάλη απήχηση στο εγχώριο κοινό στην ίδια σκηνή, όπως οι Unkle, Chemical Brothers, Beastie Boys κ.ά.»

Mε πιο περιορισμένο line up -σε σχέση με το Synch- το Ejekt παρουσιάζει τα προσκεκλημένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες σε μια μόνο μέρα, στις 13 Ιουλίου. Η συμμετοχή του αμερικανικού punk rock συγκροτήματος των Bad Religion αποτελεί το πιο ισχυρό χαρτί του, μαζί με αυτή των Καλιφορνέζων Faith No More, που πέρυσι μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις με την εμφάνισή τους στο Θέατρο Βράχων. Τέλος, οι Unkle, που έχουν ξαναεπισκεφθεί τη χώρα μας κι είναι πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό, θα βρεθούν και πάλι στη σκηνή του για να παρουσιάσουν ζωντανά τον καινούριο τους δίσκο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ EJEKT - EXIT FESTIVAL

Φέτος το Ejekt συνεργάζεται με το Exit Festival της Σερβίας. Η εταιρεία Detox, μάλιστα, θα στείλει στη γειτονική χώρα το αγγλόφωνο ελληνικό συγκρότημα, το οποίο θα διακριθεί στο διαγωνισμό που διοργανώνει για λογαριασμό του φεστιβάλ. Οι νικητές θα εμφανιστούν εκεί στις 8 και 9 Ιουλίου πλάι σε ονόματα όπως οι Chemical Brothers, οι Crystal Castles, οι Royksopp κ.ά. Απ' την άλλη, στο Ejekt θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Obojeni Program, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της Σερβίας, οι οποίοι στην 30χρονη πορεία τους έχουν πραγματοποιήσει πανευρωπαϊκές περιοδείες και εμφανίσεις στο MTV κ.α.

ΕJEKT FESTIVAL - LINE UP

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ

Public, Ticket House Αθήνας, Ticket House Θεσσαλονίκης.

Online: www.ticketarena.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Προπώληση: €50

Στο ταμείο την ημέρα του φεστιβάλ: €55

ENTECHNO FESTIVAL

Σεπτέμβριος 2010

Six D.O.G.S.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3210510

Πρόκειται για τo «νεότερο» φεστιβάλ στην Αθήνα. Το Entechno Festival προσανατολίζεται μουσικά σε electro, house και techno ήχους. Το επιτυχημένο του ντεμπούτο έγινε πέρυσι στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με μεγάλη προσέλευση κοινού, που απόλαυσε, μαζί με τα live, προβολές ταινιών και performances.

Φέτος, αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο Six D.O.G.S. Εκεί η ομάδα του Γιάννη Σοκοράκη, ενός Έλληνα καλλιτέχνη με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα ετοιμάσει ένα event όπου, παράλληλα με τις ζωντανές εμφανίσεις, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ένα bazaar ρούχων κι αξεσουάρ, μια έκθεση-bazaar ηλεκτρονικών οργάνων, καθώς και να παρακολουθήσει σεμινάρια από παραγωγούς και επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας.

 

Τέχνες

Ροή ειδήσεων

Share