Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δείτε αναλυτικά τι προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους

8 Οκτωβρίου 2020 15:43
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, προγράμματα αποκλειστικά για σχολεία αλλά και διαλέξεις για το ενήλικο κοινό, προτείνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προσπαθώντας να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην ανάγκη του κοινού του για διαρκή μάθηση μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Το Νοέμβριο (1.11.2020) παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλα είναι όπερα!», μέσα από το οποίο μικροί και μεγάλοι θα μάθουν τα μυστικά της μουσικής, της όπερας, των οργάνων, αλλά και όλα τα επαγγέλματα που συνεργάζονται σε μια σκηνική παραγωγή.

Το πρότζεκτ βασίζεται σε μια ιδέα της Μιχαέλλας Χατζηαγγέλου, η οποία υπογράφει το κείμενο και τη δραματουργία, ενώ την επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού έχει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ Σοφία Τοπούζη. Η σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Ηλία Καρελλά. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς και Αντιγόνη Ψυχράμη καθώς και οι τραγουδιστές Όλγα Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Καλύβας.

Τον ίδιο μήνα, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας «The Pastoral Project», με πηγή έμπνευσης την «Ποιμενική» Συμφωνία αρ.6 του Μπετόβεν, θα δουν τα έργα τους να προβάλλονται στην κυριακάτικη πρωινή συναυλία της 29ης Νοεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τη διάσημη σύνθεση του σπουδαίου μουσουργού θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον γνωστό μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Την επιμέλεια, τα κείμενα και την παρουσίαση έχει αναλάβει η Σοφία Τοπούζη. Το Νοέμβριο (14.11.2020) έχει επίσης προγραμματιστεί το workshop-διάλεξη του θρυλικού μαέστρου Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ γύρω από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα. Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr μια σπάνια φωτογραφία της Ζωής Λάσκαρη στο διαμέρισμά της στο Κολωνάκι.

«Παραμύθια για όλα τα παιδιά!» είναι ο τίτλος του επόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο Μέγαρο τον Δεκέμβριο (12.12.2020) και υλοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής λόγω του COVID-19.

Σε αυτό το παραμύθι με μουσική, η αφήγηση γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ θα προηγηθεί ακουστική περιγραφή για τα παιδιά με προβλήματα όρασης. Το κείμενο του παραμυθιού έγραψαν ο Κοσμάς Λαμπίδης και οι Σπύρος & Σταύρος Ρουμελιώτης, ενώ τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών υπογράφουν οι Κοσμάς Λαμπίδης και Σπύρος Ρουμελιώτης.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου συμπληρώνεται για το 2020 από το μουσικoκινητικό εργαστήριο για παιδιά «Boomwhackers!» (15.11 & 6.12.2020) που περιλαμβάνει δύο διαφορετικά τμήματα: το πρώτο απευθύνεται σε ηλικίες από 6 έως 8 ετών, και το δεύτερο από 9 έως 12 ετών.

Οι μουσικοί σωλήνες boomwhackers μετατρέπονται με τη βοήθεια της ομάδας Novel Vox όχι μόνο σε πολύχρωμα σπαθιά, ατίθασα άλογα, μαγικά ραβδάκια και ανθρωπόμορφα δέντρα, αλλά και στα πιο πρωτότυπα μουσικά όργανα, σε ένα εργαστήριο για παιδιά στο οποίο δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

Η αγαπημένη εκπαιδευτική δράση «Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο» συνεχίζεται το 2021 με την πρωινή συναυλία «Παραδοσιακή μουσική από τους Ακρίτες ως σήμερα» (31.3. & 1-2.4.2021) που απευθύνεται αποκλειστικά σε σχολεία (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού).

Οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου συναντούν τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, μαθαίνουν για γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία μας, ενώ ακούν χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα και γνωρίζουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τις τεχνικές τους.

Στα καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΜΑ συγκαταλέγονται επίσης οι συναυλίες κλασικής μουσικής για συμφωνική ορχήστρα και stand-up κωμικό («Stand-Up Sympony»: 27, 28 & 29.1.2021). Απευθύνονται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ θα υπάρξει και βραδινή συναυλία ανοιχτή σε όλο το κοινό.

Πρόκειται για μια ιδέα του γνωστού stand-up κωμικού Δημήτρη Δημόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει την παρουσίαση, και της καταξιωμένης μαέστρου Ζωής Τσόκανου που θα διευθύνει στις συναυλίες την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Επίσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζεται από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021 η νέα πολυδιάστατη παράσταση «1821 σκιές» του Ηλία Καρελλά.

Τα παιδιά, με συνοδοιπόρο τον Καραγκιόζη, γνωρίζουν τα σημαντικά γεγονότα του '21 και «συναντούν» τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα, την Μπουμπουλίνα, μέσα από φιγούρες παλιών και νεότερων Ελλήνων καραγκιοζοπαικτών.

Στο πλαίσιο των παιδικών δράσεων εντάσσεται μία ακόμα σειρά εργαστηρίων που συνδυάζουν τη μουσική με τα εικαστικά, για άλλη μια φορά με τη σύμπραξη της ομάδας Novel Vox, «Το καρναβάλι των ζώων». Πρόκειται για ένα εργαστήριο κατασκευής μάσκας εμπνευσμένο από το περίφημο έργο του Καμίγ Σεν-Σανς, και το εργαστήριο «Δύο M Δύο σπουδαίοι δημιουργοί - Mirό και Mozart», τα οποία θα μυήσουν τους μικρούς θεατές στη συνέργεια των τεχνών.

Στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό συμπεριλαμβάνονται ακόμη περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους, όπως ένα τμήμα ενηλίκων του εργαστηρίου:

«Δύο M Δύο σπουδαίοι δημιουργοί - Mirό και Mozart», αλλά και το «ImproLab», ένα εργαστήριο μουσικού αυτοσχεδιασμού για μέλη του προγράμματος απεξάρτησης «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, που διοργανώνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021 στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας του ΜΜΑ με το ΚΕΘΕΑ.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια ιδέα του Νίκου Κορδέλη, που είναι και ο εμψυχωτής του εργαστηρίου. Και, όπως κάθε χρόνο, συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά το εργαστήριο σύνθεσης νέων Ελλήνων συνθετών.

Στη φετινή διοργάνωση (15.4.2021) πέντε νέοι δημιουργοί, οι Γιώργος Βάβουλας, Χάρης Γκατζόφλας, Αποστόλης Κοντογιάννης, Ανδρέας Παπακώστας-Σμύρης και Μενέλαος Πειστικός γράφουν για πολίτικη λύρα και ενόργανο σύνολο.

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, λειτουργεί για τρίτη χρονιά η τάξη εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να μελετούν τακτικά στα όργανα του Μεγάρου.

Διδάσκει η Ουρανία Γκάσιου, διακεκριμένη οργανίστα με διεθνή παρουσία και επιμελήτρια των εκκλησιαστικών οργάνων του ΜΜΑ. Η φημισμένη σολίστ θα υποδέχεται άλλωστε στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, από τον Ιανουάριο του 2021, τους επισκέπτες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη σειρά ξεναγήσεων «Γνωρίστε το εκκλησιαστικό όργανο».

 

Τέχνες

Ροή ειδήσεων

Share