Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

5o Φεστιβάλ "Η κούνια της Λαμπρής": Το γνωστό έθιμο του Πάσχα αναβιώνει και φέτος στην Κύθνο

Στόχος η ανάδειξη του νησιού και του πολιτιστικού του πλούτου, των ηθών και των εθίμων του

23 Απριλίου 2024 15:21
Koynia-Lambrh-Kythnos
Το πασχαλινό έθιμο της "Κούνιας της Λαμπρής" στην Κύθνο
Από Δήμητρα Μπιλάλη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου "Άγιος Ιγνάτιος" απο το 2017 διοργανώνει ένα τετραήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην "Κούνια της Λαμπρής", που είναι έθιμο του Πάσχα. Το Φεστιβάλ διεξάγεται στη Χώρα της Κύθνου και κάθε χρόνο έχει και διαφορετική θεματολογία εθίμων. Η ημερομηνία για φέτος είναι 8-10 Μαΐου 2024 με θεματική ενότητα "Έθιμα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς". Ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει την Κύθνο και τον πολιτιστικό της πλούτο, τα ήθη και τα έθιμά της. Κάθε χρόνο οι καλεσμένοι σύλλογοι και φορείς από όλη την Ελλάδα έρχονται για να εμπλουτίσουν το τετραήμερο και με τις δικές τους παραδόσεις,τα τραγούδια και τους χορους. Το Φεστιβάλ έχει διαδραστικό χαρακτήρα αφού οι παρεβρισκόμενοι συμμετέχουν στα δρώμενα παρουσιάζοντας τα έθιμα της περιοχής τους και παρακολουθώντας τα δικά μας.

Το πασχαλινό έθιμο 'Η Κούνια της Λαμπρής' αναβιώνει στην Κύθνο
"Η Κούνια της Λαμπρής" αναβιώνει και φέτος στην Κύθνο

Οι παρουσιάσεις ξεκινούν την Τετάρτη 8 Μαίου με τον Ομιλο Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων " Αλκάθους και Καρία" καθώς και τη Χορευτική ομάδα Έρευνα Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας όπου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και Έθιμα από τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα. Την σκυτάλη θα πάρει ο Σύλλογος Πραστού, Αγίου Παντελεήμονα και Τσακωνίας "Πραστος α χώρα νάμου", όπου θα παρουσιάσει το έθιμο του Άη -Γιώργη και τα αερόστατα του Πάσχα. Ακολουθεί το Λύκειο των Ελληνίδων με το Παράρτημα Χαλκίδας, παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από τη Κέρκυρα. Και τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με έθιμα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Την Πέμπτη 9 Μαΐου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου μαζί με τη χορευτική ομάδα θα αναβιώσουν την Κουνια της Λαμπρης και θα αναπαραστήσουν το έθιμο του Μάη.

Περισσότερα για τον Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει ενεργή δράση απο το 1982 και πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ιγνάτιο Μαριουπόλεως, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χώρα της Κύθνου. Ο σκόπος και το έργο του είναι η διατήρηση της παράδοσης και η διάδοσή της.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share