Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Αλυσιδωτές αντιδράσεις των ηθοποιών: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Το... τραβούν κι άλλο το σχοινί

8 Φεβρουαρίου 2023 18:30
Αλυσιδωτές αντιδράσεις των ηθοποιών: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις των ηθοποιών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα, που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήριο Λυκείου, με τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού να εξανίστανται, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι σχετικές παραστάσεις.

Το πρωί της Τετάρτης (8/2), οι καλλιτέχνες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από το Σαββατόκυριακο βρίσκονται υπό κατάληψη όλες οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Βασιλικό Θέατρο).

Στην πορεία, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Αργύρης Πανταζάρας, Κόρα Καρβούνη, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Βασίλης Μπισμπίκης, Γιώργος Χριστοδούλου, Λίλα Μπακλέση, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Παράλληλα, σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το διδακτικό προσωπικό της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας είχε προαναγγείλει προ ημερών πως θα παραιτηθεί σύσσωμο εάν μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί λύση στο θέμα. Συγκεκριμένα, είχαν αναφέρει: «Δηλώνουμε ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας».

Ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό της σχολής που παραιτήθηκε βρίσκονται σημαντικά ονόματα από τον χώρο του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου. Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Kωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Η ανάλυση του λόγου της προσφυγής

Στο μεταξύ 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, στηρίζοντας τους αποφοίτους, τους εργαζομένους και τους σπουδαστές τους, έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο της προσφυγής: «Ο βασικός λόγος ακυρώσεως του προδήλως αντισυνταγματικού προεδρικού διατάγματος βασίζεται στην αντίθεση αυτού προς το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τη ρητή αυτή διάταξη του Συντάγματος, οι δραματικές σχολές παρέχουν ανώτερη εκπαίδευση, την οποία εγγυάται η αυστηρή κρατική εποπτεία στην οποία κατά νόμο υπάγονται και την οποία πιστοποιεί ειδικά για αυτές το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1158/1981. Από τη συνταγματική αυτή διάταξη συνάγεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικώς εκ του Συντάγματος περισσότερα από αυτά των αποφοίτων Λυκείου ή κάθε άλλης μορφής μεταλυκειακής εκπαιδεύσεως, που δεν έχει ανάλογη συνταγματική κατοχύρωση.

Το γεγονός ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν επηρέαζε και δεν επηρεάζει σε τίποτα τον χαρακτηρισμό των Δραματικών Σχολών ως Ανωτέρων, ούτε θίγει τα αυξημένα εκ του Ελληνικού Συντάγματος επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών. Ουδείς απόφοιτος Δραματικής Σχολής οποτεδήποτε και αν έλαβε, λαμβάνει ή θα λάβει τον σχετικό απολυτήριο τίτλο του, έχει ποτέ στερηθεί την ιδιότητά του ως αποφοίτου «Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως» με τα σχετικά αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αυτές αρχές θα καταστεί ανεφάρμοστο αμέσως μόλις ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός αν νωρίτερα καταργηθεί, όπως είναι το ορθό, από τη Διοίκηση. Με το δικόγραφο ζητείται η εισαγωγή της υποθέσεως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω μείζονος σπουδαιότητος».

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share