Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δεκαήμερο Φεστιβάλ Ιστορίας στο Πάρκο Ελευθερίας, με σύνθημα «Η Ιστορία μάς αφορά»

Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν

7 Φεβρουαρίου 2023 14:02
Δεκαήμερο Φεστιβάλ Ιστορίας στο Πάρκο Ελευθερίας, με σύνθημα «Η Ιστορία μάς αφορά»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) συμπλήρωσαν 30 χρόνια ζωής και τιμούν την επέτειο αυτή με μια μεγάλη και πολυήμερη γιορτή: το Φεστιβάλ Ιστορίας, που με σύνθημά του «Η Ιστορία μάς αφορά», διεξάγεται από τις 9-19 Φεβρουαρίου 2023.

Επίκεντρο της δεκαήμερης γιορτής το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) και η έκθεση με τίτλο «Όταν όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές του 20ού αιώνα», η οποία περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προτείνει μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, καλώντας μας να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών.

Το Φεστιβάλ Ιστορίας φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή και χώρο συνάντησης για όλους και όλες που ενδιαφέρονται για την ιστορία ως μια κριτική γνώση. Στόχος της γιορτής αυτής είναι, αφενός, να προβάλει το πολυεπίπεδο έργο των ΑΣΚΙ κατά τη διάρκεια της 30χρονης πορείας τους, τόσο ως επιστημονικού φορέα όσο και ως μιας ανοιχτής, ζωντανής και κοινωνικά ενεργής κοινότητας και, αφετέρου, να αναδείξει ζητήματα συλλογικής μνήμης και ιστορικής ταυτότητας στη σημερινή συγκυρία.

Παράλληλα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο της τελετής έναρξης στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δεκαήμερο Φεστιβάλ Ιστορίας

Ανάμεσα στις πολύμορφες δράσεις του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται τρεις ιστορικοί περίπατοι, με θέματα όπως η τέχνη στον δημόσιο χώρο, οι φοιτητές στην πόλη ή η queer Αθήνα, ξεναγήσεις σε δύο «κρυμμένα» αθηναϊκά μουσεία, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη και το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, αλλά και συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια κ.λπ.

Ενδεικτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι η συζήτηση για την «Μεταπολίτευση: όσα δεν γνωρίζουμε και θέλουμε να μάθουμε» (10/2) με τους ιστορικούς Έφη Αβδελά, Πολυμέρη Βόγλη, Έφη Γαζή, Αντώνη Λιάκο. Επίσης, η συζήτηση με θέμα «Ο φωτογράφος των γονιών μου: 30 χρόνια αλβανικής μετανάστευσης» (11/2) με ομιλητές τον φωτογράφο Σπύρο Στάβερη, την θεωρητικό κριτικών σπουδών και τέχνης Πάτυ Βαρδάμη, τον διευθυντή των ΑΣΚΙ, ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, την Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης, ΑΣΚΙ, τον καλλιτέχνη-ακτιβιστή Μαρλένο Νίκα, τον κοινωνικό επιστήμονα-ακτιβιστή Ερβίν Σέχου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το SNPHI at Columbia University και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook.

Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share