Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023

«Θεοσοφισμός και εικαστικές τέχνες» στην Εθνική Πινακοθήκη

Με εισηγητές οκτώ ιστορικούς της τέχνης και τη συμμετοχή της διευθύντριας της ΕΠΜΑΣ, Συραγώς Τσιάρα

12 Ιανουαρίου 2023 11:57
«Θεοσοφισμός και εικαστικές τέχνες» στην Εθνική Πινακοθήκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιστημονική συνάντηση, ανοιχτή στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη την Παρασκευή 13/1, με θέμα την επίδραση του Θεοσοφισμού στις εικαστικές τέχνες. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η Ιδανική Ελλάδα της Ζωγραφικής του», με εισηγητές οκτώ ιστορικούς της τέχνης και τη συμμετοχή της διευθύντριας της ΕΠΜΑΣ, Συραγώς Τσιάρα, η οποία υπογράφει την ιδέα και την επιστημονική επιμέλεια του θέματος που θα αναπτυχθεί.

Παράλληλα, ενημερωθείτε εδώ για τη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών θα επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως οι εκλεκτικές συγγένειες του Θεοσοφισμού -ένα κράμα αποκρυφιστικών, φιλοσοφικών, κοινωνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων- με την ιδιαίτερη πνευματικότητα που διαπνέει το έργο του Παρθένη.

 «Θεοσοφισμός και εικαστικές τέχνες»

Επίσης, θέματα όπως η ευρύτερη πρόσληψη ανορθολογικών τάσεων από Έλληνες διανοουμένους και καλλιτέχνες κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αλλά και η σχέση του Θεοσοφισμού με την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας, την αφαίρεση, θα απασχολήσουν την επιστημονική αυτή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της πρωτοπόρου της αφηρημένης ζωγραφικής Χίλμα αφ Κλιντ (1862-1944) και της πρώτης διευθύντριας του Solomon R. Guggenheim Museum, Χίλα Ρίμπεϊ (1890-1967).

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές στην διεύθυνση www.nationalgallery.gr

Τριάντα παραγωγοί ιδρύουν την Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Τριάντα θεατρικοί επιχειρηματίες με πολυετή θητεία ιδρύουν την Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου (ΠΕΘ) με πρωταρχικό και ύψιστο σκοπό την προώθηση και ενίσχυση των θεατρικών παραστάσεων και παραγωγών και εν γένει την προαγωγή της θεατρικής τέχνης της χώρας μας.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης λειτουργούν ή/και εκμεταλλεύονται πάνω από 40 θέατρα στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τους: Αδάμ Βανέσα (Prime Entertainment EΠΕ), Αρχιμανδρίτης Δημήτριος (Happy Productions IKE), Γιάτσιος Θρασύβουλος (Αρδηττός Συμμετοχών Αξιοποιήσεων ΑΕ), Γισγάκης Αλέξανδρος, Δεμέστιχας Γιαννούζος (Τάγαρης - Δεμέστιχας ΟΕ), Δεμέστιχας Δημήτριος (Θέαμα Ακροπόλ ΕΕ), Δημητριάδης Αθανάσιος (Εταιρεία Θεάτρου ΕΡΜΗΣ ΑΜΚΕ), Ζαφειρίου Ιωάννης (Θωμαίς Ζαφειρίου Colosseum Productions), Ζούλια Αγγελική (ΧΩΡΑ ΑΕΒΕ), Ιορδανίδης Αναστάσιος (Αν. Ιορδανίδης & ΣΙΑ ΕΕ), Κατσαρίδης Παναγιώτης (Θεατρικές Σκηνές ΑΕ), Λυκιαρδόπουλος Γιώργος (Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως»), Μαραγκού Αικατερίνη, Μαροσούλης Δημήτριος, Μαροσούλης Θοδωρής, Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (5η Εποχή Τέχνης ΜονΕΠΕ), Μπισμπίκης Βασίλειος (Ομάδα CARTEL ΑΜΚΕ), Παναγοπούλου Βασιλική, Παυλάκης Κάρολος (Χαρ. Παυλάκης Εκμετάλλευση Θεατρικών Αιθουσών ΙΚΕ), Σακελλαριάδου Αιμιλία (Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ ΑΜΚΕ), Τάγαρης Ευθύμιος (Αφοι Τάγαρη ΟΕ), Τάγαρης Μάριος (Θέαμα Μάρτα ΕΕ), Τάγαρης Μάρκος, Τάρλοου Δημήτρης (Δόλιχος ΑΜΚΕ), Τριπόδης Χρήστος (ΜΕΘΕΞΙΣ ΑΜΚΕ), Χατζάκης Κωνσταντίνος (ΑΣΤΟΡΙΑ ΑΕ).

Τριάντα παραγωγοί ιδρύουν την Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Το εκλεγμένο ΔΣ της ΠΕΘ αποτελούν οι: Μάρκος Τάγαρης (πρόεδρος), Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (αντιπρόεδρος), Βάσια Παναγοπούλου (γραμματέας), Γιαννούζος Δεμέστιχας (ταμίας), Βανέσσα Αδάμ, Τζέλα Ζούλια και Θρασύβουλος Γιάτσιος (μέλη).

«Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, αναγνωρίζοντας ότι ο βασικός κορμός του θεάτρου είναι οι ηθοποιοί, συντασσόμαστε σε μια δίκαιη λύση του προβλήματος για τα αιτήματα του κλάδου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΕΘ και προσθέτει:

«Οι κρίσιμες περιστάσεις που διήλθε ο Πολιτισμός τα τελευταία χρόνια της πανδημίας αλλά και η ανάγκη να μπει σε μια δίκαιη και εκσυγχρονισμένη βάση η ομαλή λειτουργία της θεατρικής παραγωγής, ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της ΠΕΘ είναι -μεταξύ άλλων- και η έναρξη διαλόγου με το ΣΕΗ και τους αρμόδιους φορείς για την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης ώστε να ρυθμιστεί και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία της θεατρικής παραγωγής της χώρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share