Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

Από τη ΔΕΘ στο Σύνταγμα το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή

Ένα αφιέρωμα, εμπλουτισμένο με εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων

11 Ιανουαρίου 2023 08:29
Από τη ΔΕΘ στο Σύνταγμα το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το επετειακό οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ταξιδεύει στην Αθήνα, όπου θα προβάλλεται στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η Άνω Ελευσίνα αποκτά έναν νέο πολιτιστικό χώρο.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα, εμπλουτισμένο με εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων, το οποίο υποστηρίζεται από σύγχρονα τεχνικά μέσα, την ιστορική επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Βλάση Βλασίδη, την παραστατική αφήγηση του ηθοποιού Αλέξανδρου Νικολαΐδη και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Γιάννου Αιόλου.

οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή

Η προβολή είναι με ελεύθερη είσοδο, και θα επαναλαμβάνεται ανά μισή ώρα, από τις 9:30 έως τις 20:00, καθημερινά.

Συνδιοργανωτές του οπτικοακουστικού αφιερώματος είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις νέες εντυπωσιακές τοιχογραφίες με θέμα το περιβάλλον «ντύνουν» με χρώμα σχολεία της Αθήνας

Μία πολύχρωμη σοφή κουκουβάγια, ένα υδάτινο τοπίο σε μπλε και πράσινο, ένα δεντρόσπιτο βγαλμένο από τα παραμύθια κι ένα πανέμορφο πτηνό μέσα σε ζωηρά χρώματα, συνθέτουν τις τέσσερις νέες τοιχογραφίες που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό ισάριθμα σχολεία της Αθήνας. Και οι τέσσερις εντυπωσιακές δημιουργίες έχουν ως κοινό τους θέμα το περιβάλλον.

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ομάδα της Urban Act, έδωσε τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους street artists να δημιουργήσουν εντυπωσιακά murals που αναδεικνύουν τη σύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο, ομορφαίνουν την πόλη και δίνουν χρώμα στο αστικό τοπίο.

Οι τελευταίες τέσσερις τοιχογραφίες σε σχολεία της Αθήνας, που εντάχθηκαν στο δεύτερο μέρος του προγράμματος δημοσίων τοιχογραφιών "From the roots to the sky", με την ολοκλήρωσή τους έδωσαν πνοή και χρώμα στους χώρους όπου οι μαθητές παίζουν, συζητούν και συναναστρέφονται.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Μέσα από αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα και τη συνεργασία μας με τους ταλαντούχους street artists από όλο τον κόσμο, η Αθήνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και ζωντάνια. Η πόλη και τα σχολεία της γίνονται ο ιδανικός "καμβάς", αποδεικνύοντας ότι με τον αναγκαίο σεβασμό στον δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον, τα έργα τέχνης "του δρόμου", μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της αισθητικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share