Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Inclusion - Αυτό είναι το φυσιολογικό: Γιατί ένα ανοιχτό μυαλό, χωράει τον κόσμο όλο!

Εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία για να αποδομήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις

6 Δεκεμβρίου 2022 13:20
Inclusion - Αυτό είναι το φυσιολογικό: Γιατί ένα ανοιχτό μυαλό, χωράει τον κόσμο όλο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το 15% του πληθυσμού ζει με αναπηρία. Όμως αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία σπάνια βρίσκονται ανάμεσά μας. Δεν τους συναντάμε στην πόλη, στα μαγαζιά, στους χώρους που δουλεύουμε ή διασκεδάζουμε. Είναι σαν να λείπουν από την εικόνα. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν είναι φυσιολογικό!

Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα που θίγει η καμπάνια του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, ενός σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που από το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία για να αποδομήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις, να αλλάξει τη νοοτροπία μας ως προς τη διαφορετικότητα και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης λειτουργεί σαν ένα ζωντανό installation και έχει στόχο να μας μεταφέρει ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα: «Αυτό είναι το φυσιολογικό». Να είμαστε όλοι/ες μαζί, παντού! Στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση, στην καθημερινότητα.

Το μήνυμα αυτό συνοδεύει φιγούρες ανθρώπων με αναπηρία σε φυσικό μέγεθος, που τοποθετούνται στο μετρό, στα καθίσματα θεάτρων και σε πολλούς άλλους χώρους. Με έναν απλό τρόπο, ο Σ.Κ.Ε.Π. προσφέρει ένα ζωντανό ερέθισμα σε όλους μας, μας προκαλεί να αναρωτηθούμε γιατί δεν βλέπουμε γύρω μας το 15% των ανθρώπων που ζουν με αναπηρία και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτό που τους αποκλείει από τη δική μας καθημερινότητα, είναι τα εμπόδια που εμείς τους βάζουμε ως κοινωνία.

καμπάνια ευαισθητοποίησης

Παράλληλα, η καμπάνια ευαισθητοποίησης μας προσκαλεί να επισκεφτούμε το www.hoponinclusion.com. Ένα καινοτόμο Διαδικτυακό Hub Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία, που λανσάρει ο Σ.Κ.Ε.Π. αυτόν τον μήνα, με στόχο την κατανόηση και αποδοχή του κόσμου γύρω μας. Σε έναν κόσμο που επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις συμπεριφορές μας, η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να γίνουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι σαν σύνολο, μέρος της αλυσίδας προσβασιμότητας και να θέσουμε τις βάσεις μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός.

Το www.hoponinclusion.com λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ανάδειξης κοινωνικών θεμάτων καθώς και hub ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και προτάσεων. Με τρόπο δυναμικό, ζωντανό και ανθρώπινο, απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Το σύνολο του πλούσιου περιεχομένου του - blogs, Podcasts, videos αφύπνισης, ερωτηματολόγια προσβασιμότητας, κ.λπ. - δημιουργήθηκε από άτομα με και χωρίς αναπηρία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα ξεκινήσει την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Δεκεμβρίου 2022.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share