Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν αλλάζουμε στάση» - Αμετάκλητη απάντηση από την Βρετανία

Τι ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση

5 Δεκεμβρίου 2022 18:48
Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν αλλάζουμε στάση» - Αμετάκλητη απάντηση από την Βρετανία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του, απαντώντας στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ίδρυμα θα μπορούσε να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία, δείτε το τέχνασμα για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εδώ και έναν χρόνο διεξάγονταν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν αλλάζουμε στάση» - Αμετάκλητη απάντηση από την Βρετανία

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο «ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Έλγιν δεν ήταν κλέφτης - Η θέση της Ελλάδας

Τον τρόπο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο αναζητά η κυβέρνηση, θέμα το οποίο τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσίευμα το «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως είναι ο ρόλος και ο χαρακτηρισμός του Λόρδου Έλγιν.

Ενώ την ίδια ώρα η βρετανική γνώμη είναι υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών.

Γλυπτά Παρθενώνα έλγιν

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Εστία, ως οδηγός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το νομικό πλαίσιο του «πρώτα δάνειο, μετά επέκταση σε σύμφωνο επιστροφής-παραχώρησης». Όπως φαίνεται και από σχετικό δημοσίευμα των Times οι Βρετανοί θέτουν ως προϋπόθεση τη δήλωση από την ελληνική πλευρά, πως ο Λόρδος Έλγιν δεν διέπραξε κλοπή! Παράλληλα η πλευρά των Βρετανών αναμένεται να ζητήσει ένα συμβολικό αντίτιμο για την επιστροφή τους κάτι που ουσιαστικά θα νομιμοποιεί την κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει την έκθεση της ζωοφόρου του Επικούριο Απόλλωνα εκεί που σήμερα εκτίθενται στα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και συμβόλαιο με δέσμευση για περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων. Ανάλογες κινήσεις έχουν υιοθετηθεί και στις επαφές της Ελλάδας με τα Μουσεία του Λούβρου, του Παλέρμο και της Κοπεγχάγης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Λόρδος Έλγιν δεν έκλεψε τα Γλυπτά, να αθωωθεί για τα όσα συνέβησαν πριν από δύο και πλέον αιώνες.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share